Dille heeft een anijsaachtige smaak, net als
het verwante venkel en anijs.
Zowel de naaldvormige blaadjes als de zaadjes
worden gebruikt.
Dille zaaien
Dille heeft lang nodig om te ontkiemen, meestal gebeurd
dit pas na drie weken. Zaai ze meteen op de juiste
plaats want dille laat zich niet verplanten.
Zaai op een zonnige plek, in goede vochtige grond.
Dille.
dille en koninginnepage
Dille wordt bezocht door de koninginnepage, een
grote en bijzonder mooie vlinder. Ook de rups van de koninginnepage
gebruikt dille om zich mee te voeden. Om de koninginnepage te
lokken wordt dille soms in vlindertuinen geplant.
Dille zaaien
Dille wordt vooral bij visgerechten gebruikt als kruid.
Dille thee
Dillezaadjes worden soms aan thee toegevoegd voor
een anijsachtige smaak en een slaapverwekkend effect.
Wanneer teveel dillezaad wordt toegevoegd gaat de
anijssmaak overheersen.
dille bloemen voor de inmaak
De bloemen worden voor de inmaak gebruikt: snij
ze af als er zowel bloementjes als zaad aan het
grote scherm te vinden is.
dille in potten
Dille is een goede potplant, indien het een
diepe pot betreft.
dille en venkel
De bladeren van venkel en dille lijken op elkaar.
De stengels van dille zijn hol, die van
venkel opgevuld, venkel ruikt naar anijs.
De schermbloemen zijn een grote familie van
groenten en kruiden.
Schermbloemigen zijn tweejarig
In het eerste jaar maken de schermbloemigen vooral blad,
ze slaan de reservestoffen op in een wortel.
In het daarop volgend jaar gebruiken ze de reserve's
om de schermen te vormen, en als laatste het zaad.
Schermbloemigen hebben last van elkaar
Schermbloemigen hebben last van elkaars parasieten:
De wortelvlieg, de bladvlekziekte. Zet ze daarom
niet bij elkaar en ook niet achterelkaar in dezelfde
grond.
Dit zijn bekende schermbloemigen:
(Bleek)selderij Zowel knol als stengel worden gegeten. wortel De wortel zelf is een populaire groente. pastinaak De wortel is het eetbare deel.
Pastinaak is aan een come-back bezig. venkel Zowel de knol al groente als het zaad als kruid
worden gebruikt.
anijs
Een kruid waarvan de zaadjes in anijsmelk worden gebruikt. dille
Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt,
vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel,
maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.
Kummel Een kruid welke in kaas en vleesgerechten wordt gebruikt.
Peterselie Een kruid welke vaak in spijzen en soepen gebruikt wordt. korianderEen kruid waarvan de zaadjes in thee maar
ook in oosterse gerechten wordt gebruikt.
Karwij Een kruid welke biij vlees gerechten wordt gebruikt. komijn
Een kruid waarvan de zaadjes in de Leidse kaas
worden verwerkt. kervel
Een kruid welke ook als groente gebruikt wordt. suikerwortel
De suikerwortel wordt nog maar zelden verbouwt. engelwortel
Van deze grote plant wordt de wortel gegeten. lavas
Lavas is een meerderjarig kruid waarvan de blaadjes in soep worden gebruikt. gevlekte scheerling
De gevlekte scheerling is sterk giftig en lijkt op kervel en dille
Dille heeft schermbloemen, hier net voor het bloeien.
Dille en de geschiedenis
Dille heeft een geschiedenis welke op die van het verwante venkel lijkt:
Vanuit india is het kruid ingevoerd , maar alleen als geneesmiddel.
rond de jaartelling is het bekend bij de Egyptenaren, Joden, Grieken
en de Romeinen. De Romeinen nemen het mee naar het noorden.
Langamerhand wordt dille dan een keukenkruid, eerst in kloosters,
later bij de mideeleeuwse bevolking: zowel de bladeren
als van de zaden worden gebruikt.
Dille groeit snel in het noorden van Europa , en wordt veel in
Noorwegen en Zweden toegepast.
Dille als droogbloemen
Dille doet het goed in droogboeketten. Maar ook worden de takjes
met de groengele schermvormige bloemen in bloemstukken gebruikt.
Dille tussen de was
Dille laat het wasgoed lekker ruiken wanneer het in
de linnenkast wordt gelegd.
kruiden-inmaak azijn
breng 1 liter azijn aan de kook , voeg een
schep suiker toe.Draai het gas omlaag en voeg toe:
10 gekneusde peperkorrels
1 eetlepel zout
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel dille of dillebloemen
2 stukjes foelie
8 kruidnagels
4 stukjes gemberwortel 1 cm dik
stukje pijpkaneel
2 kleine rode pepertjes fijn gesneden
Ook kunnen er een eetlepel mosterdzaadjes erbij.