zoethout
Zoethout is een kruid welke vroeger veel verbouwd
werd omdat er snoep voor kinderen van werd gebruikt.
De wortels zijn het gedeelte wat zoethout de smaak
geeft, niet de takken.
Maar zoethout heeft ook mooie bloemen en zaaddozen.
Het is een meerjarig kruid welke voedzame grond
nodig heeft om in te groeien.
zoethout als snoep
Op zoethout sabbelen is een gezonde manier van
snoepen, het bevat immers geen suiker.
De wortels bevatten het glycyrrhizine, een
stof die 50 keer zoeter is dan suiker.
zoethout als droogbloemen
Zoethout zaaddozen zijn mooi in droogbloem boeketten.
zoethout en dropplant
De dropplant wordt vaak verward met de
zoethoutplant of Glycyrrhiza glabra
zoethoutthee
Zoethouthee is zonder meer lekker, het wordt
gemaakt door de wortel in heet water te laten trekken ,
tegenwoordig is het meestal verpakt in een zakje.
Zoethout maakt deel uit van de sterrenmix thee.
zoethoutthee is het slecht?
Omdat zoethout thee een bloeddruk verlagend effect
tijdens het gebruik. Daarna gaat de bloeddruk
juist omhoog. Om deze reden wordt het in de
zwangerschap ontraden en zowieso is het niet
verstandig om er meer dan twee kopjes/dag
van te drinken.
Ook bij zwangerschap wordt het drinken van
zoethoutthee ontraden, eveneens ivm bloeddruk verlagend effect.
sterrenmix
Sterrenmix is een bekende mengsel van kruiden:
zoethout, steranijs, venkelzaad.
Ook andere kruiden kunnen voorkomen, zoals :
jeneverbes, kruizemunt, brandnetel.
Zoethout wordt hier bezocht door een blauwe muntkever.
De zaaddozen zijn mooi, zowel vers als gedroogd.
zoethout en drop
Drop werd oorspronkelijk vooral van zoethout gemaakt,
het engelse licorice. Drop wordt behalve van
zoethoutwortelsap ook van salmiak en suiker
gemaakt, en gebonden door arabische gom.
kalissedrop of klissendrop
Vroeger werd drop gemaakt door zoethout (kalissenhout of kalisse )in
een flesje een dag te laten trekken (in het donker).
Daarna werd de inhoud geschud (rutselen).
Hieraan verwant is sjepwater of dropwater wat van laurier
werd bereid.
geschiedenis van drop
Zoethout werd in het graf van Toetanchamon,
1300 jaar voor christus, in Egypte gevonden.
Het was ook bij de Romeinen en Grieken bekend
en was in de vroege Middeleeuwen in Italie
populair. Het zoethout werd in de Middeleeuwen
in kloostertuinen verbouwd door paters welke
er hoesttabletten van maakten.
Maar Zoethoutextract is nog geen drop.
Dat wordt het pas na vermenging met andere stoffen:
dat is allereerst arabische gom en honing, en andere
smaakstoffen, zoals muntolie en
salmiak.
Glycyrrhiza glabra
De Italiaan Giorgio Amarelli lukte het om in 1731
de zoethoutwortel tot drop te verwerken, het
werd Glycyrrhiza glabra genoemd en was in apotheken
te krijgen. Het werd als keelverzachtend middel
gebruikt en als middel om de smaak van andere
medicijnen te camoufleren.
Mixtura resolvens
Is de moderne vorm van heet dit Mixtura resolvens,
en er zijn behalve zoethout ook salmiak en anijs
toegevoegd, het wordt vooral bij hoesten/keelpijn
gegeven. Het stimuleerd de slijmproductie waardoor
hoesten makkelijker gaat. Mixtura resolvens is nu
aan de zelfhulp middelen toegevoegd
In soortgelijke middelen zijn andere typische bijmengingen:
tijm en altheae, zonder dat van een van voornoemde
middelen ooit een genezende werking is aangetoond.
Zwartwit
Zwartwit bestaat vooral uit salmiak, maar behalve dat ook
nog uit zoethoutwortelextract, droppoeder, suiker en zetmeel.
Carbon black (kool) wordt als kleurstof gebruikt.
De mooie bloem van zoethout.
het kweken van zoethout
Zoethoutzaden zijn makkelijk te verzamelen uit de
mooie zaaddozen. Nog makkelijker gaat het door de
wortels uit te steken. Op deze manier in het
makkelijk om zoethout te vermeerderen. Het is
geen snelle groeier, het duren vele jaren
voordat het de moeite is om de wortel te oogsten:
alleen dikke wortels bevatten de werkzame stof.
commerciele zoethout
Zoethout werd in Zuid-Europa verbouwd. Dit is dan
langzamerhand overgenomen door andere landen,
waar ook andere cultivars gebruikt worden :
In het Midden-Oosten Glycyrrhiza echinata ,
in China wordt Glycyrrhiza uralensis gebruikt.
Recentelijk is bekend geworden dat het uitstekend
groeit in verzilte grond, en ook gebruikt kan
worden om deze grond weer vruchtbaar te maken.
Remediation of Abandoned Saline Soils Using Glycyrrhiza glabra
landbouw op zilte grond
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Allereerst de zilte planten (halofyten):
zeekraal
lamsoor of zeeaster
Daarnaast de zouttolerante groenten:
groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree
zouttolerante granen:
haver
gerst
spelt
zouttolerant veevoer
eendekroos
huttentut
zouttolerante groenbemester
spurrie
|
|