tijm, keukentijm, thymus vulgaris

tijm, keukentijm, tuintijm






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Tijm of Thymus vulgaris

De echte tijm of tuintijm is een struikje met
kleine lila bloemen waar wolken bijen omheen hangen.
Tijm is eenvoudig te kweken door het in het
voorjaar te zaaien.

Thymus serpilium

Dit is de wilde tijm welke in ons land ook in het wild op de heide groeit. Deze bevat meer tijmolie dan de echte tijm .

Tijmthee

Het gebruik van tijm in thee en (hoest)drankjes is al erg oud. In Nederland wordt hiervoor de Thymus vulgaris gebruikt, de gewone echte of tuintijm. De werkzame stof is tijmolie. Traditioneel wordt citroen en tijmhoning toegevoegd.

Tijmthee samen met andere kruiden:

Het meest gebruikt wordt eucalyptus,
de thee is dan bedoeld voor verlichting bij hoesten
Tijmthee kan ook gemengd worden met venkel,
weegbree en sleutelbloemen.

Tijm in recepten

Tijm kan verwerkt worden tot tijmsaus:
1 deel honing of tijmhoning
1 deel roomboter
4 delen azijn
4 delen wijn (wit)
verse tijm, takje
Bruine fond,






laat wasgoed lekker ruiken

Deze kruiden worden in de linnenkast
gelegd om de was lekker fris te laten
ruiken. Het wordt ook vaak in linnen
zakjes gedaan voor dezelfde reden:
lavendel
lievevrouwebedstro
geel walstro
verveine
boerenwormkruid
rozenblaadjes
lelietje-der-dalen
tijm
citroentijm
citroenkruid
kweepeer
kamille
citroentijm
rozemarijn
oregano
polei
marjolein of marjoraan
salie
hop
nagelkruid
zeealsem
cipressenkruid of heiligenbloem




azijn


Azijn kan met kruiden van smaak worden voorzien:
balsamico-azijn Balsamico-azijn ontstaat uit het sap (most) van Trebbiano-druiven welke daarna gefermenteerd worden, en ingekookt tot een dikke vloeistof..
dragonazijn in de azijn worden enkele dragonblaadjes gelegd, erg geschikt voor Bearnaisesaus en Worchestersaus.
tijmazijn de azijn wordt verkregen door tijmtakjes in een fles natiuurazijn te doen.
mierikswortel mierikswortelazijn is een middel om mierikswortel in te maken: alleen de mierikswortel raspen en schillen, nooit verhitten, dan is de smaak weg.
laurierazijn Enkele laurierbladen worden azijn ingelegd, vaak wordt ook nog rozemarijn, jeneverbes en mosterdzaad toegevoegd en gebruikt voor het inmaken.
rozemarijnazijn Doe een takje rozemarijn in een fles azijn, dit geeft een betere smaak dan tijmazijn.
inmaakazijn Doe 10 jeneverbessen, een takje rozemarijn, mosterdzaad en zwarte peperkorrelsin een fles natuurazijn.
borago-azijn Dit is blauwe frissmakende azijn , welke zeer eenvoudig te maken is door de bloemblaadjes in een fles natuur azijn te doen.
rode azijn. Deze azijn wordt getrokken uit de rode bloemen van de pimpernel.