Anijs
Anijszaad is een keukenkruid met een typische zaad.
Het wordt verdrongen door steranijs, waarvan het zaad
eenzelfde smaak heeft, maar veel goedkoper geproceerd
kan worden.
Anijs
Anijs behoort tot de schermbloemigen, net als dille en venkel.
De bloemschermen zijn wit, de zaaddozen groenig.
Anijs tabletten , anijsmelk
Anijstabletten zijn hoofdzakelijk suikerklontjes waarin
anethol opgelost is. Vroeger werd dit aan kinderen
gegeven als inslaapmiddel, wat zeker niet verstandig is:
Anijs is nml ongezond:
Anijsmelk moet zeker niet aan kinderen gegeven worden
welke hoesten: De melk bevordert het ontstaan van slijm,
wat juist ongewenst is bij het hoesten.
Anijs is ongezond
De olie van anijs, anethol is eigenlijk een plantengif.
Ongezond dus. Daarnaast bevat anijszaad ook veel estradiol,
een stof welke op de vrouwelijke hormonen lijkt.
Anijs in recepten
Anijs is bijna helemaal uit de keuken verdwenen en
vervangen door steranijs, welke goedkoper maar
ook gezonder is.
Anijs in de moestuin
Anijs kan eenvoudig uit het zaad opgekweekt worden.
Anijs heeft als biezonderheid dat het ook op licht
brakke grond groeit. Anijs wil veel zon en heeft
weinig eisen aan de grond. Wanneeer het zaad
rijp is wordt er geoogst: Bij het oogsten worden
de planten omgekeerd te drogen gehangen. Het zaad
kan dan eenvoudig gewonnen worden.
anijs en pastis.
Pastis wordt tegenwoordig uit steranijs gemaakt, maar
het oorspronkelijk recept van Paul Ricard uit 1932 heeft
het gewone anijszaad en zoethout als basis ingredient.
Pastis is een maceraat van (ster)anijs .
Pastis is sterk verwant aan absint
Pastis Henri Bardouin bevat eindeloos veel andere kruiden,
maar ook anijs (maceraat).
Maceraten
Sommige plantaardige stoffen lossen moeilijk in water op,
maar wel in plantaardige olie. Bladeren of zaden worden
dan in olie ondergedompeld. Het mengsel van olie en
sof wordt dan maceraat genoemd, en spelen een belangrijke
rol in de parfum en cosmetica industrie.
Op deze website zijn de volgende maceraten te vinden:
aloë vera,
kamille olie,
wortel olie of wortel maceraat,
calendula maceraat ,
arnica-olie,
St Janskruid-olie,
anijs maceraat,
aloë vera, absint
anijs en likeur.
Wanneer de anijs er met behulp van destilatie gewonnen
is, noemen de fransen het anis, destileren is goedkoper dan
via het maceraat. Tegenwoordig is het anijszaad
grotendeels vervangen door steranijs.
Pernoud, anisette, zijn de Franse anis varianten
Ouzo: griekse.
Sambuca: italiaanse.
Anis dulce, anis del mono: Spanje
Raki: Turks
Arak: Libanon, Syrië.
Cartujo: venuzula
Anis Mico: Mexico
Mastika: Bulgarije
Alaki: Japan
anijs
anijs
Anijs is een anethol, een olie met de geur en smaak van anijs .
De olie wordt uit anijszaad geextraheerd met behulp van stoom
De volgende planten smaken min of meer naar anijs:
anijs
venkel
zeevenkel
dille
steranijs
dragon
zoethout
dropplant
kervel
Roomse kervel
Basilicum anijs
djinten of komijnepoeder
karwijzaad
Schermbloemigen
De schermbloemen zijn een grote familie van
groenten en kruiden.
Schermbloemigen zijn tweejarig
In het eerste jaar maken de schermbloemigen vooral blad,
ze slaan de reservestoffen op in een wortel.
In het daarop volgend jaar gebruiken ze de reserve's
om de schermen te vormen, en als laatste het zaad.
Schermbloemigen hebben last van elkaar
Schermbloemigen hebben last van elkaars parasieten:
De wortelvlieg, de bladvlekziekte. Zet ze daarom
niet bij elkaar en ook niet achterelkaar in dezelfde
grond.
Dit zijn bekende schermbloemigen:
(Bleek)selderij Zowel knol als stengel worden gegeten.
wortel De wortel zelf is een populaire groente.
pastinaak De wortel is het eetbare deel.
Pastinaak is aan een come-back bezig.
venkel Zowel de knol al groente als het zaad als kruid
worden gebruikt.
anijs
Een kruid waarvan de zaadjes in anijsmelk worden gebruikt.
dille
Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt,
vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel,
maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.
Kummel Een kruid welke in kaas en vleesgerechten wordt gebruikt.
Peterselie Een kruid welke vaak in spijzen en soepen gebruikt wordt.
korianderEen kruid waarvan de zaadjes in thee maar
ook in oosterse gerechten wordt gebruikt.
Karwij Een kruid welke biij vlees gerechten wordt gebruikt.
komijn
Een kruid waarvan de zaadjes in de Leidse kaas
worden verwerkt.
kervel
Een kruid welke ook als groente gebruikt wordt.
suikerwortel
De suikerwortel wordt nog maar zelden verbouwt.
engelwortel
Van deze grote plant wordt de wortel gegeten.
lavas
Lavas is een meerderjarig kruid waarvan de blaadjes in soep worden gebruikt.
gevlekte scheerling
De gevlekte scheerling is sterk giftig en lijkt op kervel en dille
landbouw op zilte grond
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Allereerst de zilte planten (halofyten):
zeekraal
lamsoor of zeeaster
Daarnaast de zouttolerante groenten:
groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree
zouttolerante granen:
haver
gerst
spelt
zouttolerant veevoer
eendekroos
huttentut
zouttolerante groenbemester
spurrie
|
|