pruimen, kwetsen, mirabellen






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


pruim


Een heerlijke vrucht welke na de appel het meest gegeten
wordt in de Nederland en Vlaanderen. Pruimen zijn rijp
wanneer ze iets ingedrukt kunnen worden, maar ze moeten
toch stevig zijn. Harde pruimen zullen niet rijpen, bewaren
heeft geen zin want pruimen rijpen niet na. Het seizoen
is in augustus, hoewel pruimen tegenwoordig het hele
jaar te krijgen zijn. Verreweg de meeste pruimen
worden uit Frankrijk geimporteerd. Het is niet nodig veel
tijd en aandacht aan het snoeien te besteden:
Een pruim groeit niet snel, en af en te een takje
wegknippen is genoeg.

Het bewaren van pruimen



Pruimen kunnen maar enkele dagen bewaard worden,
bewaar ze in ieder geval in de koelkast.

pruimen werken laxerend



Pruimen, vijgen, bessen en kiwi's werken
sterk laxerend. Roggebrood en volkorenbrood ook.

Enten van pruimen.



De enten worden in januari verzameld. Voor het griffels
worden mooie rechte goed uitziende 1cm dikke stukken
eenjarig hout gebruikt. De bladknoppen moeten gesloten zijn .
de griffels van alle steenvruchten.(pruim, abrikoos,kers
en perzik) wordt in januari verzameld, daarna
bewaard tot het moment van enten .
Bewaar de enten in de koelkast in een plastic zakje.
Voor de onderstam wordt gebruikt "Brompton" en "St Julien A"
of sleedoorn. Gebruik myrobolaan
voor hogere bomen. Al met al moet gezegd worden
dat het slagingspercentage niet echt groot is,
Vaak wordt daarom de voorkeur gegeven aan oculeren.
Voor zowel enten als oculeren is het ook goed te
weten dat het slagingspercentage ook erg afhankelijk
is met de hoeveelheid ervaring die je erbij hebt.



Keuze voor onderstammen van pruimenbomen


Er zijn drie soorten onderstammen voor pruimenbomen
te krijgen : 'Pixie', 'St Julien A' en 'Bromton'
'Pixie' geeft het snelste vruchten, maar ook de
kleinste vruchten en is voor de meeste tuinen de beste
keuze, de boom blijft klein.
'Bromton' geeft de grootste bomen, en de grootste
vruchten. Deze onderstam is vooral voor
commerciele pruimenbomen bedoeld.
Maar de vruchten verschijnen pas na jaren.
'St Julien A' is momenteel meest verkochte
onderstam, de vruchtontwikkeling start wel
later dan bij 'Pixie'.

pruimen plukken

Pruimen moeten rijp zijn terwijk ze nog aan de boom zitten.
En alleen dus de rijpe pruimen plukken, met het steeltje er
nog aan. Houdt bij het plukken niet te veel pruimen in
de hand. Wees voorzichtig met de pruimen en sorteer ze
meteen. Gooi rotte pruimen niet op de grond, ze trekken
wespen aan. Na de fruitpluk ook meteen het dode hout
verwijderen ,dus direct snoeien na het oogsten.


pruimen in de kleine tuin



Wanneer er maar een beperkte plaats beschikbaar is ,
bedenk dan dat het heel goed mogelijk is om pruimen te
leiden. Pruimen groeien veel sneller dan appels of andere
leibomen dus het is zaak ze vaak bij te snoeien.
De meeste populaire pruimenrassen zijn tegenwoording
zelfbestuivend,, dus 1 boom is dan genoeg. Toch zijn ook
ook deze rassen vruchtbaarder wanneer er een andere
pruimenboom in de buurt is. Kies voor de kleine
tuin dan 'Reine victoire' of 'Czar.


kwetsen

Wanneer vooral bloesem in het voorjaar de bedoeling
is, kies dan voor kwetsen.
De pluk is pas in oktober, de takken zijn dan top zwaar
door de vele kwetsen. De takken kunnen in een herfststorm
makkelijk afbreken. Kwetsen blijven kleine bomen.
Wanneer er geen kwetsen in het najaar aan de boom
te vinden is, dan is meestal nachtvorst in het
vroege voorjaar de boosdoener geweest. De nachtvorst
kan alle vruchten beschadigen in het voorjaar.
Soms worden kwetsen hiertegen beschermt door de boom
te omhullen met vliesdoek of door de boom te besproeien.


pruimen en bacteriekanker

Een verdikking van stam of tak , meestal in de buurt
van een snoei of ent wond. De kleur is donkerbruin aan
de buitenkant, van binnenin is het hout vermolmd.
Verwijder de aangedane tak, maar is de stam aangedaan
dan is het te laat.



English
Abrikozen hybriden ontstaan door kruizing met de
Japanse pruim. Voor de tuin hebben ze geen betekenis:
deze hybriden zijn te gevoelig voor nachtvorst.
maar ze zijn wel lekker:
'Pluot' lijkt op een pruim en smaakt als een zoete pruim.
'Plumcot' heeft de smaak van pruim en abrikoos.
'Aprium' smaakt naar zoete abrikoos.





pruimen wetenswaardigheden


Oorspronklijk is de pruimenboom uit China afkomstig.
In het Westen zijn ze door de Romeinen verspreidt.
Pruimen smaken veel beter wanneer ze rijp direct
van de boom gegeten worden. Omdat pruimen maar
kort houdbaar zijn is het aanbod in de supermarkt
erg beperkt. De pruim is verwant aan de
sleedoorn .
De kwekerij die in de vorige eeuw een belangrijke rol
speelde was in Vilvoorde de kwekerij Bavay.
Deze bracht het beroemde ras reine claude de Bavay voort.
De mirabellen volgden een andere route:
Ze zijn hier door de arabieren hier gebracht.

zelfbestuivende rassen



Zelfbestuivers zijn de eerste keus voor de particulier;
Er is immers maar 1 boom nodig.
Anna Spath is een goede en late (na augustus) pruim.
Opal is een prima en vroege (voor augustus) handpruim
rond en paars-rood. Deze is ook uitstekend geschikt
voor de bereiding van jam. Opal is de belangrijkste
zelfbestuiver. De beste is de Victoria.
Belle de louvain is een goede handpruim
en kan ook tot jam worden verwerkt.

het beste pruimenras



Victoria is de beste pruim. Dit is doordat smaak opbrengst optimaal zijn. De Victoria is met name geschikt voor kleine tuin. Al na het derde jaar kan er geoogst worden. Na 5 jaar is de oogst 80 kilo. De Victoria is als handpruim geschikt maar ook geschikt om in te maken. Victoria is een zelfbestuiver.

Vuurkorven als nachtvorstbestrijding

Beregening maakt de pruim gevoelig voor schimmelinfectie,
zoals de Monilla schimmel en de Pseudomonas.
Belangrijker nog is dat de pruim minder vrucht zet
omdat door de beregening de stuifmeel wegspoeld,
daarbij worden natte bloemen minder door bijen
bezocht dan droge bloemen.
Het aansteken van vuurkorven is een methode
welke uit Frankrijk is overgekomen.
De vuurkoprven zijn gevuld met parafine, waxine of sloophout.

de rassen van pruimen



De Reine Claude verte is de oudste pruimenras.
Een heerlijke handpruim. Reine Claude jam is
heerlijke jam.
Kwetsen, een laat pruimenras dat langwerpige
blauw-paarse pruimen levert met sappig, geel vruchtvlees.

mirabelle de Nancy

Een kleine ronde gele pruim, een klassieke
en erg lekkere pruim. Dit zijn uitstekend
geschikte kleine bomen voor in de tuin,
zelfbestuivend, zonder ziektes en met
een lange plukperiode, tot in september.
Behalve als handfruit ook biezonder geschikt
om in te maken en om zelfgemaakte Eau de Vie
te produceren. In de Elzas kan je de hele
dag mirabellen eten : sóchtends als jam,
smiddags als taart, daarna als desert,
s'ávonds als eau de Vie.

Anna Spath pruimen



Een rood-paarse stevige pruim met vlekjes.
Omdat de Anna Spath een dikke waslaag heeft
is deze langer te bewaren. Het vruchtvlees
is geel-groen en de smaak is licht zurig.
Dit is meestal de laatste pruimvan het seizoen.
Anna spath is een zelfbestuiver, met een enorme
opbrengst waardoor takken kunnen afbreken.
Anna spath is maar moeilijk vatbaar voor ziektes,
en ideaal voor eigen gebruik. De pruim komt
uit Hongarije en werd door de familie Spath
geimporteerd in het fin du siecle.

Pruimenmot


Aan het begin van de zomer worden de zilverachtige
platte eitjes afgezet. De dan nog minipruim wordt
dan roodachtig. Eind juli is er grote schade aan de halfrijpe pruimen: zwarte plekken.
De Pruimenmot kan dan veel schade veroorzaken bij
vooral de latere rassen zoals Reine Victoria en Kwetsen.
Spruzit is het middel van keuze dan.
De boer gebruikt ook feromoonvallen.
pruim
Confiture van pruimen wordt op dezelfde manier
gemaakt als pruimenjam , maar dan met minder
suiker. Geopend is confiture minder lang houdbaar.

pruimensap maken



Pruimensap is eenvoudig te maken: Haal eerst de
pitten uit de pruimen. Wanneer het velletje er
ook af moet: hou de pruim dan kort in kokend water.
Laat het pruimenprutje 10 minuten koken en giet
het dan op een zeef. klaar.

pruimenjam maken



Opalpruimen zijn samen met de Reine claude de beste
pruimen om jam van te maken. Pruimen bevatten uit
zichzelf al genoeg pectine, het hoeft niet bijgevoegd
te worden. De verhouding is 1 kilo pruimen en
een halve kilo suiker.

Reine claude jam maken



1 kilo reine claude pruimen
een halve kilo suiker
sap van 1 citroen
Snij de Reine claudes in stukken en verwijder,
de pit. Doe in een pan, voeg de suiker en
het citroensap er aan toe.
Laat zachtjes inkoken tot de gewenste dikte.
Doe dit pruttelende mengsel in een kokend hete
lege en brandschone glazen pot. Sluit het deksel
en drai het potje op de deksel, langzaam
laten afkoelen, klaar. Zelfgemaakte Reine claude
jam is een van de lekkerste recepten die er bestaan.

kwetsenjam

1 kilo kwetsen 0,5 kilo suiker, Snij de kwetsen in stukken, verwijder de pit,
breng met een beetje water aan de kook,
laat een kwartier koken, voeg de
suiker erbij, even laten pruttelen.
Eventueel schuim met een lepel verwijderen.
Doe dit pruttelende mengsel in een kokend hete
lege en brandschone glazen pot. Sluit het deksel
en drai het potje op de deksel, langzaam
laten afkoelen, klaar. Deze kwetsen jam is
in geconcentreerde vorm erg lekker bij wild
en kaas gerechten.
laat dan het mengsel ongeveer een uur koken,
roeren is belangrijk!

mirabellenjam

Omdat mirabellen uit zichzelf veel harder zijn
dan pruimen is de jam ook taaier. Het belangrijkste
aan dit recept is om de mirabellen niet
te lang te laten komen, 5 minuten is al te lang:
gebruik 1 kilo mirabellen , 0.5 kilo suiker.
Snij de geschilde/ontpitte mirabellen in erg
kleine blokjes, kook 5 minuten of minder.
schep het schuim eraf! giet in brandschone
jampotten, deksel erop en omdraaien. klaar.
Mirabellenjam wordt ook bij dessertijs en
taartvulling gebruikt.

pruimensaus



Pruimensaus wordt gemaakt door ontpitte
pruimen kort te koken, eventueel met
citroensap erbij.
Pruimen bevatten genoeg pectine om ook zonder
suiker een stevige saus te maken:
Deze is dan wel gevoelig voor bederf:
Kook de jampotten in water waaraan soda
is toegevoegd, en spoel daarna af met
kokend water: giet de saus in de potten
en sluit af, draai de potten daarna op
het deksel en laat langzaam afkoelen,
leg er bijvoorbeeld een doek overheen.

pruimen vlekken


Doe er een druppeltje citroensap op,
pas daarna wassen.

bloesem

Er is een volgorde van bloeien van de fruitbomen:
Het begint met de pruimenboom, daarna komt
de kersenboom Vervolgens de perenboom (Conference)
daarna de Doyenné du Comice. Als laatste Goudrenet
van de appels. Hekkesluiter is de Elstar.
Appels hebben roze bloesem.

plukken

Bij het plukken van de fruitbomen is er ook een volgorde: Het begint met kersen: de laatste rijpe kersen worden meteen opgevolgd door de eerste pruimen.

Steenvruchten



Steenvruchten zijn vruchten met een houtachtige pit.
pruim
perzik
reine claude
nektarin
mirabellen
amandelboom
abrikoos