Een bekend keukenkruid welke makkelijk
groeit in de moestuin, in potten en zich
eenvoudig laat stekken.
Salie heeft een sterke wrange smaak,
voeg niet teveel van dit kruid aan
een gerecht toe, het overheerst nogal snel.
Voeg het kruid als laatste toe, een
blaadje is genoeg,
Salie als bijenplant
Salie trekt grote hoeveelheden bijen aan.
Salie verjongen
Salie wordt zo groot als een struik,
maar de stengels worden dan kaal.
Afleggen verhelpt dit : leg de
stengels op de grond en schep er
aarde overheen. Na verloop van tijd
worden daar wortels gevormd,
knip dan de stengel door van de
moederplant: en ontstaat er een
nieuwe salie plant.
Salie bloemen zijn eetbaar
De bloemen van Salie zijn goedverwerkbaar in
salades en dergelijke.
Salie oogsten
Het oogsten van salie gebeurd na de bloei,
of ook wel tijdens, maar niet voor de bloei.
Salie bloeit al vroeg.
gedroogde salie
Gedroogd houdt salie lang zijn sterke geur
en wordt daarom tussen het wasgoed gelegd.
Saliethee is eenvoudig te bereiden door een
of twee verse bladeren te overgieten met heet water.
Saliethee heeft een smaak die overheerst,
bij teveel gebruik gaat de thee ook tegenstaan.
Saliethee heeft een ontstekingsremmende werking
en wordt daarom vel gebruikt bij kiespijn en
dergelijke, net al kamille thee.
witte salie branden
Een oud gebruik is om salie te branden:
Een bosje witte salie rechtop zetten en aansteken:
het gaat dan smeulen. De rookt werkt zuiverend,
maar is zeker niet aangenaam.Laat het niet te
lang zo smeulen , de rook wordt dan te dik.
let op voor smeulende blaadjes die van het
bosje wegdwarrelen.
Salie of salvia officinalis langs een pad: dit is een goede manier
voor salie om te groeien: Bij aanraking verspreid salie geur.
Dit is een bekende groenblijvende cultivar van echte salie :
Salvia officinalis 'Grete Stölze'
Deze borderplant is goed winterhard
en bloeit aan het begin van dezomer .
Kruidenthee of infusie
Thee welke van kruiden wordt bereid heet ook wel infusie of tisane.
Op deze website zijn deze soorten infusie te vinden: