salie of salvia officinalis

Salie






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





Salie


Een bekend keukenkruid welke makkelijk
groeit in de moestuin, in potten en zich
eenvoudig laat stekken.
Salie heeft een sterke wrange smaak,
voeg niet teveel van dit kruid aan
een gerecht toe, het overheerst nogal snel.
Voeg het kruid als laatste toe, een
blaadje is genoeg,


Salie als bijenplant


Salie trekt grote hoeveelheden bijen aan.

Salie verjongen


Salie wordt zo groot als een struik,
maar de stengels worden dan kaal.
Afleggen verhelpt dit : leg de
stengels op de grond en schep er
aarde overheen. Na verloop van tijd
worden daar wortels gevormd,
knip dan de stengel door van de
moederplant: en ontstaat er een
nieuwe salie plant.


Salie bloemen zijn eetbaar


De bloemen van Salie zijn goedverwerkbaar in
salades en dergelijke.

Salie oogsten

Het oogsten van salie gebeurd na de bloei,
of ook wel tijdens, maar niet voor de bloei.
Salie bloeit al vroeg.

gedroogde salie


Gedroogd houdt salie lang zijn sterke geur
en wordt daarom tussen het wasgoed gelegd.




laat wasgoed lekker ruiken

Deze kruiden worden in de linnenkast
gelegd om de was lekker fris te laten
ruiken. Het wordt ook vaak in linnen
zakjes gedaan voor dezelfde reden:
lavendel
lievevrouwebedstro
geel walstro
verveine
boerenwormkruid
rozenblaadjes
lelietje-der-dalen
tijm
citroentijm
citroenkruid
kweepeer
kamille
citroentijm
rozemarijn
oregano
polei
marjolein of marjoraan
salie
hop
nagelkruid
zeealsem
cipressenkruid of heiligenbloem


Salie thee


Saliethee is eenvoudig te bereiden door een
of twee verse bladeren te overgieten met heet water.
Saliethee heeft een smaak die overheerst,
bij teveel gebruik gaat de thee ook tegenstaan.
Saliethee heeft een ontstekingsremmende werking
en wordt daarom vel gebruikt bij kiespijn en
dergelijke, net al kamille thee.


witte salie branden


Een oud gebruik is om salie te branden:
Een bosje witte salie rechtop zetten en aansteken:
het gaat dan smeulen. De rookt werkt zuiverend,
maar is zeker niet aangenaam.Laat het niet te
lang zo smeulen , de rook wordt dan te dik.
let op voor smeulende blaadjes die van het
bosje wegdwarrelen.




Eetbare bloemen




1 lavendel
2 goudsbloem
3 lelie
4 pompoen
5 monarda (bergamotplant)
6 ui
7 bieslook
8 Oostindische kers
salie
viooltjes
Pepermunt
Cichorei
Bernagie
oesterblad
Korenbloem
Courgettes
Judasboom
Dahlia
Palmkool
witte dovenetel
gele dovenetel
slanke sleutelbloem
Zonnebloem
Lavatera
koriander
rozemarijn
kaasjeskruid
Dropplant
tijm
madeliefje
Tong ho, japanse chrysant









Provence

Op deze website worden de volgende planten genoemd
welke in de Provence groeien. De grond is hier arm
en kalkachtig en de winters zijn zacht, de zomers heet:
honderdjarige aloe of agave americana
artisjok
lavendel
amandelboom
pistache
camelia
kardoen
kumquat
bougainvillea
sterjasmijn
vijg
sinaasappel
zijdeboom of Albizia
lantana
zeerupsklaver of Medicago marina
druiven
campsis of trompetklimmer
linde
cypres of cipres
pijnboompitten en parasolden
citroenkruid
verveine
citroen
granaatappel
oregano
marjolein
rozemarijn
zomeralsem
pruimen, mirabellen
knoflook
koriander
venkel
anijs
salie
fenegriek
tamme kastanje
olijf
viola odorata, maarts viooltje
Euphorbia characias 'Wulfenii'