druiven en wijn






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




druiven



Prachtig om te zien en heerlijk om te eten of wijn van te maken. Napoleon verbood de wijnbouw in onze landen, volgens hem was de enige goede wijn de Franse wijn.
Maar dat is tegenwoordig onzin. Daarbij is de Franse wijn ondrinkbaar geworden door de enorme hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de schimmels welke steeds moeilijker onder controle te krijgen zijn.

druiven rassen

Het meest geplante inlandse buitenras is 'Boskoop Glory', gevolgd door 'Vroege van der Laan'. Andere bekende soorten zijn: 'Huxelrebe' en 'Siegerrebe' en 'Dunkelfelder'. Pitloze buitensoorten zijn 'Einset', 'Mars seedless', 'Vanessa', 'Glenora'. Zoals gezegd is" Boskoo glorie' het meest gekweekt: een productief blauw ras van kleine besjes, in september rijp, een andere reden is het mooie herfstbad, wat mooi verkleurd. Snoei deze druif op twee tot drie knoppen (zie beneden). 'Boskoop glorie' heeft minime pitjes welke niet storen. 'Vroege van der Laan', de beste witte druif, al in augustus te oogsten. Maar geen mooi herfstblad. Snoei op 4 ogen.


Wijnbouw


Wijn kan alleen tussen 30 graden en 50 graden Noorder of zuiderbreedte worden verbouwd. Ook is er meer dan 2000 uren zon jaarlijks nodig. Nachtvorst in hetvoorjaar veroorzaakt grote schade. Vocht en kou doen er voor zorgen dat de bloemen niet bevrucht worden. Er onstaat een mengsel van bevruchte rijpe druiven en kleine harde druiven deze schade wordt Coulure genoemd. Een slechte stuifmeel kwaliteit heet Millerandage. Vaak gaan Millerandage en Coulure hand in hand, zoals met de Chablis na het slechte voorjaar van 2012.


Druiven worden na het plukken geperst en gecentrifugeerd. Het centrifugeren dient om de wijn helder te maken, waardoor de smaak veranderd en sterk verbeterd van het druivensap

van druivensap tot wijn

De wijn wordt gegist in grote stalen tanks, waarbij de temperatuur onder de 20 graden moet blijven, maar ook boven de 14 graden. Hierna wordt de wijn overgepomt naar eender vat: het gist blijft achter

wijn bottelen

Hierna rijping dit heet botteliing. Soms gebeurt dit in eiken vaten of ligt er eikenhout in de botteltanks. De smaak wordt dan vanilleachtig dit gebeurd vooral met witte wijn.

blauwe druiven rassen voor wijnbouw

Cabernet sauvignon heeft veel tannine en is
de belangrijkste druivensoort voor de topwijnen
Bordeaux, Californie, Zuid-Afrika en Argentinie
Gamay noir a jus blanc smaakt naar kersen of pruimen
en groeit in de Loire.
Grenache noir wordt alleen gemengd met andere
wijn en is te vinden in Rhone en Provence
Malbec of cot auxerrois
Smaakt als kersen of pruimen: Argentinie Cahors
Pinot noir vaak rozengeur of violengeur
Bourgogne, oost europa Chili
Sangiovese italie smaakt als zwarte bessen
Shiraz of shiraz rhone languedoc Zuid Afrika Californie
Tempranillo spanje met fruitsmaak: Rioja Navarra

witte druiven rassen voor wijnbouw

Chardonay: in de koelere gebieden geeft de
druif een appelsmaak, in warmere gebied de
smaak van meloen. Chardoneray groeit vooral in
Bourgogne, Californie en Australie
Chenin blanc heeft een zure smaak en groeit
alleen in de Loire
Gewurztramiener is een erg zoete, naar parfum
smakende druif: uit de Elzas, Duitsland
en Oostenrijk.
Pinot blanc heeft een goedkope fruitsmaak:
Duitsland Oostenrijk Italie.
Riesling smaakt en fruitig en fris:
Elzas Duitsland en Oostenrijk
Sauvignon blanc smaakt als kruisbessen,
of grapefruit of asperge:
Loire Chili Bordeaux en Zuid Afrika.

opbrengst druiven verbeteren


Er zijn verschillende maatregelen om een
tros druiven beter te laten rijpen:
Laat per scheut tot maximaal 3 trossen hangen,
knip de andere trossen meteen weg.
wacht hiermee niet te lang.

druiven oogsten


Een druif rijpt niet na na het plukken,
pluk ze dus rijp. De houdbaarheid is dan beperkt.
Maar kan verbeterd worden door een stuk
van de stam aan de steel te laten zitten.
Dit is een gebruikelijke manier van bewaren
in streken waar veel druiven groeien.

Snoeien van druiven


Vanaf het 4de jaar is het nodig om de druif te snoeien: Et zijn twee manieren van snoeien: De scheuten snoeien.: knip de scheuten af tot er drie knoppen overblijven bij 'Boskoop glorie' of 4 bij "Vroege van der Laan. De kleine scheutjes wegknippen: knip van de hoofdstam de hele kleine scheutjes af:

druiven snoeien in de herfst



De herfst is de periode om de druiven te
snoeien wanneer de druiven geoogst moeten worden.
Het volgende geldt voor de takken waaraan
de druiven zitten; laat aan deze takken
7 bladeren zitten. Niet minder: dan
krjgen de duiven te weinig voeding, niet meer
want dan belemmert het zonlicht de rijping.
bescherm in deze periode de druiven met een net.

druiven krenten


Knip in een tros de kleinste druifjes weg met een punt schaartje (het beste) of nagelschaartje. Ook mogeliijk is om de druifjes eraf te draaien tussen duim en wijsvinger. Dit laatste is de slechtste methode: daar waar je met je vinger de andere druiven aanraakt, daar verkurkt de schil. De beste tijd om druiven te krenten is in juni. De druivensteeltjes zijn dan nog makkelijk te zien, later zitten de druiven zelf in de weg. Ook belangrijk: geef de tros een langgerekte vorm, uitlopend in een punt. (trosvorm)

druivenjam


Druivenjam kan niet van druiven gemaakt worden welke hier buiten groeien,
deze zijn veel te zuur. Het goedkoopste
zijn zoete griekse muskaatwitte druiven,
welke in de herfst te krijgen zijn,
kasdruiven kan ook (maar duur)
Nodig : 1 kilo druiven druiven,
1 kilo suiker,
eventueel het sap van 1 citroen
of 1 gerapte citroen.
Zachtjes laten koken en daarna
iets laten inkoken.
Voeg het citroensap eventueel en de suiker toe.
(roeren!). Giet de inhoud van het pannetje
in brandschone potten, draai het
deksel erop en draai de potten om,
laat op deze manier afkoel;en, klaar.

druivengelei


Het recept is hetzelfde als hierboven,
maar nadat je de druiven gekookt heb,
laat je alles op een doek uitlekken:
Een vies werkje en er gaat ook veel verloren.
Je kan ook druiven sap nemen en dat opkoken,
dat is wel goedkoper, maar niet echt.




Biologische druiven van de koude grond.




druivenviltmijt


Vroeg in het voorjaar komen de druiven bladeren
tevoorschijn, sommige hebben dan roodachtige bobbeltjes :
Deze druivenviltmijt zorgt ervoor dat op den
duur de oogst verminderd . Het beste om alle bladeren
te controleren en de aangetaste te plukken, gooi de
blaadjes niet op de grond .



meeldauw, echt en vals

De echte meeldauw is een schimmel welke een wit poeder op de bladeren veroorzaakt. Uiteindelijk valt het verdorde blad dan af bestrijden is met spuitzwavel. Het probleem van echte meeldauw is, dat jongen bepoederde druiven zullen afvallen. Valse meeldauw heeft droogte nodig om een probleem te worden.

valse meeldauw


Valse meeldauw treedt bij vochtig weer op.
Deze schimmel veroorzaakt bobbeltjes in het
blad en ook gele vlekken.
Droogte bestrijdt deze schimmel:
verwijder struiken eromheen zodat
de wind de bladeren kan drogen.




Jam


Op deze website zijn de volgende jamsoorten te vinden,
met recept en soms een foto.

aardbeienjam
frambozenjam
vlierbessenjam
duindoornjam
meidoornjam
sleedoornjam
cranberryjam
kornoeljejam
paardebloemjam
zuurbessenjam
vuurdoornjam
witte bessen gelei
rode bessenjam
rozenbotteljam
rabarber jam
bramenjam
mispeljam
mirabellenjam
abrikoos
viooltjesjam
blauwe bessenjam
groene tomatenjam
rode tomatenjam
kersenjam
pruimenjam
reine claude jam
rabarberjam
kaki jam
dadel-vijgenjam
passieflora jam
stoofperenjam
druivenjam
vijgenjam
kiwi-jam

Marmelade


Marmelade is jam gemaakt van citrusvruchten.

kumquat marmelade
grapefruit marmelade
citroen marmalade
kweepeer marmalade
pomerans marmelade


Krenten en rozijnen

Rozijnen zijn de gedroogde vruchten van druiven,
Ze bevatten 64% suiker.
Rozijnen worden kort in een oplossing van kokende
verdunde kali-loog gehouden: hierdoor wordt de kleur
wit, en gaat het drogen veel sneller. Daarna worden
ze in de zon te drogen gelegd op plastic.
Nog sneller gaat het drogingsproces wanneer
er wind langs blaast (ventilator).
Krenten worden gemaakt door het drogen van
een bepaald druivenras 'Raisin de Corinthe',
met erg kleine, pitloze en erg zoete druiven.
Maar ook door het drogen van de vruchten van de krentenbomen:

Bomen met eetbare krenten of rozijnen

Japanse krentenboom

Canadees Krentenboompje

Amerikaanse krentenboom.

Europees krentenboompje



Wijnstokfamilie of Vitaceae.


Een familie van lianen, vooral in de tropen
zijn er veel soorten. Op deze website te vinden:
wijnstok of druif
wilde wingerd
amelopsis actinofolia
porceleinbes



Een berceau van berkbomen, landgoed de braak, een foto van Dondersteen's photostream .

berceau


Een berceau is een gang gevormd door planten.
Door een frame wordt ervoor gezorgd dat de
gang zijn vorm behoudt. Oorspronkelijk diende
de berceau om adelijke dames tegen zonneschijn
te beschermen. Tegenwoordig is de berceau
aan een come back bezig. Een berceau kan niet
door elke plant gevormd worden. Op deze website
zijn te vinden:
haagbeuk
beuk
Clematis (Bosrank)
Clematis patens 'vyvyan pennel'.
Clematis cirrhosa 'freckles,'
Lonicera caprifolium,
Lonicera (Kamperfoelie)
Rosa (Roos)
Vitis (Druif)
linde
wisteria of blauwe regen
Wilgen, deze kunnen het raamwerk van de berceau vormen.