komijn
Een kruid waarvan de zaadjes gebruikt worden als specerij.
Komijn behoort tot de schermbloemigen en heeft
dunne stengeltjes.
Komijn in het Midden-oosten
Komijn wordt op grote schaal in vooral Iran verbouwd.
Er zijn twee soorten: Safed of witte komijn:
deze is het meeste bekend en is wit van kleur,
en heeft de typischje komijnensmaak.
Kala: deze is donkerder en is scherp, zoals peper.
Komijn en djinten
Djinten is de naam, welke in het Oosten voor komijnepoeder
wordt gebruikt: het heeft een anijsachtige smaak .
Djinten wordt ook djintan of jinten genoemd.
Komijnekaas
Komijnekaas is Goudse kaas met de toevoeging
van komijn. Die kaas wordt ook wel Leidse kaas
genoemd, hoewel dat niet precies hetzelfde
is: Leidse kaas heeft een lager vergehalte.
Net als Kummel en fenegriek
wordt Komijn aan kaas toegevoegd.
Komijn in India
In India wordt komijn vooral in kerie gebruikt :
hier wordt het djinten of ook djintan genoemd.
recept gehaktballetjes
1 kilo gehakt
300 gram kaas
1 ons boter
1 grote ui
knoflook, komijn , koriander, kaneel
eventueel : pijnboompitten,1 ei
2 boterhammen
Voor het gehakt :
Meng het gehakt met de geraspte kaas
laat dit op een zacht pitje sudderen.
Meng de eieren , boterhammen , en gesnipperde ui, knoflook en kruiden
en voeg het toe aan de gehakt/kaasmengsel.
Laat het afkoelen en zet weg in koelkast of vriezer;
hiervan kan je de gehaktballetjes draaien.
Bak ze in olie of boter tot ze gaar zijn.
Schermbloemigen
De schermbloemen zijn een grote familie van
groenten en kruiden.
Schermbloemigen zijn tweejarig
In het eerste jaar maken de schermbloemigen vooral blad,
ze slaan de reservestoffen op in een wortel.
In het daarop volgend jaar gebruiken ze de reserve's
om de schermen te vormen, en als laatste het zaad.
Schermbloemigen hebben last van elkaar
Schermbloemigen hebben last van elkaars parasieten:
De wortelvlieg, de bladvlekziekte. Zet ze daarom
niet bij elkaar en ook niet achterelkaar in dezelfde
grond.
Dit zijn bekende schermbloemigen:
(Bleek)selderij Zowel knol als stengel worden gegeten.
wortel De wortel zelf is een populaire groente.
pastinaak De wortel is het eetbare deel.
Pastinaak is aan een come-back bezig.
venkel Zowel de knol al groente als het zaad als kruid
worden gebruikt.
anijs
Een kruid waarvan de zaadjes in anijsmelk worden gebruikt.
dille
Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt,
vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel,
maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.
Kummel Een kruid welke in kaas en vleesgerechten wordt gebruikt.
Peterselie Een kruid welke vaak in spijzen en soepen gebruikt wordt.
korianderEen kruid waarvan de zaadjes in thee maar
ook in oosterse gerechten wordt gebruikt.
Karwij Een kruid welke biij vlees gerechten wordt gebruikt.
komijn
Een kruid waarvan de zaadjes in de Leidse kaas
worden verwerkt.
kervel
Een kruid welke ook als groente gebruikt wordt.
suikerwortel
De suikerwortel wordt nog maar zelden verbouwt.
engelwortel
Van deze grote plant wordt de wortel gegeten.
lavas
Lavas is een meerderjarig kruid waarvan de blaadjes in soep worden gebruikt.
gevlekte scheerling
De gevlekte scheerling is sterk giftig en lijkt op kervel en dille
|
|