vlier of sambucus nigra

vlier, met naar honing ruikende vlierbloesem.



Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |



Vlier




De vlier is een struik welke groot en oud kan worden.
De vlier is omgeven met vertellingen en folklore,
en was een belangrijke struik in de Middeleeuwen,
de vlier ontbrak bij geen enkele boerderij.
Tegenwoordig is er een nieuwe belangstelling
voor de vlier: vlierproducten worden vooral van
de besjes gemaakt, maar ook van de heerlijk ruikende bloesem.
Omdat het ook een snelle groeier is kan deze plant
een plaag worden in tuin en moestuin.


Voortplanting van vlier


De struik bloeit op het einde van de lente met
grote witte schermbloemen. Vlak voor het bloeien
is de vlier op zijn mooist: De bloemknoppen
hebben dan een frisse lichtgroene kleur.
Op het einde van de zomer rijpen de bessen;
ze worden dat zwart paars.
Onrijpe bessen zijn paars of licht paars en zijn giftig.
Vlier wordt vaak bij het keukenraam gepland,
vliegen hebben een hekel aan de geur van vlier.



Vlierbloesem oogsten


Vlier is pas erg laat, vaak tegen het einde van
de zomer, in bloei.
Wanneer u veel wilt oogsten van uw vlierstruik,
gebruik dan van alleen die vlierbloesem welke laat
zijn gaan bloeien. Op deze manier blijft de
opbrengst van de vlierbessen het hoogste.



Vlierbloesem snoeien


Vlier kan sterk gesnoeid worden, en verdraagt het ook.
De bessen komen alleen aan die scheuten welke die
zich in het vooraf gaande jaar gevormd hebben.
Snoei dan zodanig dat alleen het een-jarig
hout overblijft. Snoei in de winter, dan kunnen
ook de oude takken maklkelijk van de jonge takken
worden onderscheiden.


Vlier verspreiding


Vlier is in Europa en azie en Noor Amerika wijd
verspreid te vinden behalve in de sterk noordelijke
gebieden.




De bloesem van vlier cultivar Sambuca nigra ‘Purpurea’ is opvallend.
Van een afstand lijken de bloemen roze, maar het zijn dus de meedraden.


Vlier variëteit en cultivars


Peterselievlier of Sambuca nigra laciniata heeft diep
ingesneden bladeren. Sambuca nigra ‘Aurea’ met felgroen gele bladeren heeft.
Sambuca nigra ‘Purpurea’ met donkerpaarse bladeren en bloesems die roze lijken door de rozerode meeldraden.
Sambuca nigra ‘Marginata’, met witgerande bladeren.
Sambuca nigra porphyrophylla 'Gerda' of 'Black beauty' met donkere bladeren.




Vlier.



Vlierthee

De witte bloemen kunnen gebruikt worden voor
het maken van vlierthee.
Het overgieten van de witte schermbloemen met
kokend water, levert een honing-achtige zoete
thee op.

vlierbloesem drogen


De witte schermbloemen van vlier kunnen makkelijk
gedroogd worden: hang ze ondersteboven, ze zijn
snel droog, en bewaar ze dan in een luchtedichte pot,
gebruik ze voor de honingzoete vlierthee.
Vlierbloesem blijft op deze manier maanden goed.



Vlierpannekoeken

Giet het beslag in de koekenpan op hoog vuur
en bak de pannenkoek zoals gebruikelijk.
Doe tijdens het bakken de witte
schermbloemen in het beslag.Wederom ontstaat
een honingachtige smaak.



Sap van de vlier en vlierbessenjam



Vlierbessenjam

Van de rijpe zwartpaarse bessen kan de vlierjam
worden gemaakt, maar gebruik geen onrijpe bessen!
Wacht tot de trossen met bessen ondersteboven
hangen door het gewicht van de bessen.
De onrijpe, rode bessen zijn giftig en veroorzaken diarhee
en ook buikpijn.
De vlierbessen wassen terwijl ze aan het steeltje zitten,
ongerechtigheden verwijderen , onrijpe bessen verwijderen.
Daarna de bessen ritsen.


Vlierbessenjam met bramen



een recept voor 5 kg:
1kg vlierbessen
1kg bramen
2,5kg suiker
2 deciliter water
Kook eerst de vlierbessen met het water, zeker 10 minuten. goed roeren.
en door een zeef gieten. daarna de ongerechtigheden verwijderen.
Voeg dan de bramen toe,weer laten pruttelen, en daarna de suiker.
De schuim verwijderen met een lepel.
Giet nu de vlierbessenjam in de gesteriliseerde en brandschone potten
en sluit hermetisch af.


Vlierbessenjam met appel


voor 5 kg

2,5 kg vlierbessen 0,5 kg appel. in kleine stukjes 2,5 kg suiker 1 citroen Eigenlijk hetzelfde als bovenstaande.

vlierbessen jam is heerlijk, maar kan wel
hardnekkige vlekken geven.

recept voor Vlierlimonade of vlierbessenlimonade


Dit is een populaire drank in Scandinavie, het heet
daar Hyldeblomst, op zijn zweeds: Fläderblomssaft.

voor 4 kilo vlierlimonade:
Een emmer vol met vlierbloesems.
2 liter water.
150 gram citroenzuur.

Maak de vlierbloesem schoon, zodat er geen vliegjes tussen zitten.
Doe ze in een pan en voeg het water toe: de vlierbloesems moeten
helemaal bedekt zijn. laat dit een hele dag trekken. Giet het vocht
af. Voeg 4 kilo suiker aan dit vocht toe en de citroenzuur.
Laat dit even koken: giet het in brandschone, gesteriliseerde flessen.
Vaak wordt deze lichtgele siroop met andere smaken gemend en
gekleurd met bijvorbeeld bietensap.

Zacht fruit


Zacht fruit



Vanaf de lente :
1 aardbeien
2 framboos
3 kers
4 bosbessen
bosaardbei

vanaf de zomer:
5 veenbessen
6 vossenbes
7 lijsterbes
8 vlierbessen
9 aalbessen
10 zwarte bes
11 kruisbessen
12 bramen
13 blauwe bessen
taybessen
Japanse wijnbes

herfst
14 rozenbottel
15 meidoorn
16 duindoorn
dadelpruim, persimmon
kaki

Winter
kiwibes
17 sleedoorn
18 cranberry
kiwi
goudbes, Kaapse kruisbes









Jam


Op deze website zijn de volgende jamsoorten te vinden,
met recept en soms een foto.

aardbeienjam
frambozenjam
vlierbessenjam
duindoornjam
meidoornjam
sleedoornjam
cranberryjam
kornoeljejam
paardebloemjam
zuurbessenjam
vuurdoornjam
witte bessen gelei
rode bessenjam
rozenbotteljam
rabarber jam
bramenjam
mispeljam
mirabellenjam
abrikoos
viooltjesjam
blauwe bessenjam
groene tomatenjam
rode tomatenjam
kersenjam
pruimenjam
reine claude jam
rabarberjam
kaki jam
dadel-vijgenjam
passieflora jam
stoofperenjam
druivenjam
vijgenjam
kiwi-jam

Marmelade


Marmelade is jam gemaakt van citrusvruchten.

kumquat marmelade
grapefruit marmelade
citroen marmalade
kweepeer marmalade
pomerans marmelade