Een sterk naar citroen smakende grassoort.
Sereh wordt veel in de indonesische en
Thaise en Vietnameese keuken gebruikt.
Vroeger was er alleen het poeder van
te krijgen, maar nu ook de verse plant.
Citroengras wordt nooit rauw gegeten.
gebruik van verse sereh, citroengras
Sereh smaakt dus naar citroen en kan dus
ook door andere planten vervangen
worden welke dat ook doen, zoals citroen basilicum.
Laat citroengras alleen meekoken
en vis het er daarna weer uit.:
Het gras is hard en stug. In Thailand wordt het
wel opgegeten, maar dat is een zachtere soort
dan hier. De punt en de onderkant wordt er
dan afgesneden, en de stengel in ringetjes gesneden.
Citroengras is makkelijk zelf te kweken.
Citroengras zelf kweken
Dit is erg eenvoudig:
Koop bij de toko een paar stengels citroengras,
zet deze in een vaas met water. Na drie weken
kunnen de citroengrasstengels in potten.
geschiedenis van sereh, citroengras
Sereh komt oorspronkelijk uit India , en heeft
zich in de landen rondom verspreidt,
in India zelf is het niet echt populair.
Er zijn veel soorten citroengras, ieder
met een iiets andere smaak. Citroengras groeit
makkelijk in Europa , maar is bestand tegen nachtvorst.
In India wordt citroen gras vooral gebruikt
in de thee: lange bladeren van de theeplant
worden samen gebruikt met citroengrasstengels.
Op andere plaatsen wordt zwarte thee samen met
de stengels getrokken.
Kruidenthee of infusie
Thee welke van kruiden wordt bereid heet ook wel infusie of tisane.
Op deze website zijn deze soorten infusie te vinden: