vijgen

vijgen






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |



vijg


Een boom welke steeds populairder wordt: het heeft
mooie bladeren, en lekkere vruchten. Verse vruchten
zijn heerlijk, maar ook geschikt voor jam.
De vijg stelt weinig eisen aan de rond : het moet
goed doorlatende grond zijn en kalk bevatten.
En natuurlijk zoveel mogelijk zon, want de vijg
komt uit warme landen. De vijg heeft geen last van ziektes.


De vruchten van de vijg



Vijgevruchten ontstaan voortdurend aan deze struik,
en ook laat in de herfst. Alleen de vruchten welke
in de zomer en herfst rijp zijn kunnen gegeten worden
maar niet de vruchtjes welke buiten overwinteren.
De vruchten zijn groen-geel of blauw-violet van kleur.
Het vruchtvlees is wit-roze tot donkerrood van kleur.
Ze worden met de pitten gegeten maar veel van de vijgen
zijn pitloos. De rassen met een groenblijvende schil
zijn bedoeld om gedroogd te eten, met een donkere
schil kunnen vers gegeten, op deze regel zijn
uitzonderingen.


De bloemen van de vijg



De bloemen van de vijg lijken sprekend op kleine vijgen,
en daardoor is het net of de vijg geen bloemen vormt.
Bij de oorspronkelijke vijgen wordt de bevruchting
door een esp gedaan, waarmee de vijg een symbiotische
relatie heeft, beide profiteren van elkaar: de wesp omdat
vijg in het najaar vruchten maakt wellke bedoeld zijn
als onderkomen voor de wesp. Op zijn beurt zorgt
de wesp voor de bevruchting. Bij moderne rassen welke
in ons land groeien is dat niet nodig.


de vijg: kuiplant of boom?



Wanneer de vijg zijn gang kan gaan wordt het een zeer
grote boom met einig vruchten. Daarom is het beter
om de vijg in een pot te houden , er is dan meer
vruchtvorming. Ook kan de vijg heel goed als
muurbedekker dienen voor muren op het zuiden.

vijg in kuipen


De reden dat een vijg ook in potten als orangerieplant
gehouden wordt is niet dat vijgen niet winterhard zijn:
dat zijn ze wel, maar de jonge vijgenerwtjes zijn dat
zeker niet : dus voor een hoge vijgen opbrengst is het
beste om de vijg in een pot te houden.

vijgen en de winter

Vijgen welke in potten groeien op tijd binnen zetten.
Vijgen welke in de grond groeien dienen goed beschermd
te worden: Het probleem is namelijk dat de grote
vruchtjes afsterven en zwart worden. Deze kunnen dus
beter weggehaald worden. Uit kleine vruchtjes ontstaan
in het volgend jaar de vijgen, deze moeten dus beschermd
worden. Het makkelijkste is om in de herfst alle
takken bij elkaar te binden en ze dan in te pakken.


vijgen vermeerderen



Vijgen kunnen eenvoudig worden gestekt: snij in de
herfst een tak van een kwart meter af, zet deze twee
decimeter in de grond. Wacht tot ze wortels krijgen
voordat ze in een pot worden gezet. Stekpoeder versnelt
de wortelvorming.
Snoei deze eerste tak in het eerste jaar terug tot
zo'n dertig centimeter : op deze manier zullen er in
het volgende voorjaar zijtakken ontstaan, in plaats
van een lange stengel.


vijgen cultivars



worden. De volgende cultivars zijn voor de Lage Landen
geschikt:
'Brown Turkey' de bekendste en meest geteelde vijg :
Deze groeit goed op een beschutte plaats en is volledig
winterhard. De schil is donkerbruin en dieprood
vruchtvlees, de smaak is zoet.
'King' produceert meer dan 'Brown turkey' bij strenge
winters kan er een probleem zijn. De vruchten zijn er
op het einde van de zomer. De kleur is geelachtig groen.
'Belle’ geeft mooie grote vijgen met licht violet vruchtvlees.


Het snoeien van de vijg

Snoeien is een goed idee: vijgenbomen zijn snelle groeiers
elke anders uit de pot groeien groeien, maar weinig
vruchten maken. Snoei in het voorjaar, en halveer de
nieuwe takken: opdeze manier zal de vijg struikvormig
blijven.Draag bij het snoeien handschoenen want het
sap van de vijg veroorzaakt jeuk aan de handen.


de vijg bij vorst

Wanneer het gaat vriezen is het belangrijk de oogst
voor het volgende jaar te beschermen:
haal alle grotere vijgen weg, deze overleven
de kou niet.
pak nu de boom in door alle takken
en scheuten met touw samen te binden:
bij strenge vorst dienen ze ook beschermd te worden,
met bijvoorbeeld plastic.


het blad van de vijg



De frisgroene bladeren zijn handvormig gelobt,
met gele steeltjes.
In de herfst verliest de vijg het blad.

vijgen en de geschiedenis

In Jericho werden al vijgen verhandeld , en dat is zo'n 12.000jaar geleden. Vanaf 1600 werd de vijg ook in Engeland verbouwd in beschutte tuinen.

vijgenjam



1,2 kilo suiker
1 kilo rijpe, in stukjes gesneden vijgen
citroensap van 1 citroen
Kook de vijgen, en de citroensap 7 minuten lang,
voeg daarna de suiker toe:
Soms gaat het erg schuimen,
schep dan het schuim eraf.
Giet het mengsel in brandschone potten,
draai het deksel erop, en draai de potten om, klaar.




Jam


Op deze website zijn de volgende jamsoorten te vinden,
met recept en soms een foto.

aardbeienjam
frambozenjam
vlierbessenjam
duindoornjam
meidoornjam
sleedoornjam
cranberryjam
kornoeljejam
paardebloemjam
zuurbessenjam
vuurdoornjam
witte bessen gelei
rode bessenjam
rozenbotteljam
rabarber jam
bramenjam
mispeljam
mirabellenjam
abrikoos
viooltjesjam
blauwe bessenjam
groene tomatenjam
rode tomatenjam
kersenjam
pruimenjam
reine claude jam
rabarberjam
kaki jam
dadel-vijgenjam
passieflora jam
stoofperenjam
druivenjam
vijgenjam
kiwi-jam

Marmelade


Marmelade is jam gemaakt van citrusvruchten.

kumquat marmelade
grapefruit marmelade
citroen marmalade
kweepeer marmalade
pomerans marmelade