citroen






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




Citroen

De citroen is een zuursmakende citrusvrucht,
met een dikke schil. De citroen kan tot drie
keer per jaar bloeien met witte bloemetjes.
Het is een grote struik met stevige doornen,
tot 5 meter hoog. Citroenen vallen
uit zichzelf niet van de boom , ze kunnen
enkele kilo's zwaar worden en worden uiteindelijk
door schimmels aangetast. De citroen verlangt
goed gedraineerde grond, en wil niet op de tocht
staan.


Citroen en vorst


Citroen is totaal niet tegen vorst bestand :
Op 23 december 1989, kerstmisnacht, werd de hele
citroen industrie van florida vernietigd door een
milde vorst van maar een nacht. Tegenwoordig wordt
de citroen met water bespoten, wanneer de temperatuur
maar in de buurt van de 0 graden Celsius komt. De laag
gelegen boomgaarden zijn het kwetsbaarste.

Citroen, zuur en zoet


Er zijn grote verschillen in uiterlijk en smaak van
citroenen, De citroen uit Noord Afrika zijn vooral
zoet, die uit Italie ('diamante','Florentine') en Griekenland
en de balad citroen uit palestina zijn vooral zuur.
De citroenen uit Marocco en Corsica zijn zoet.
Er zijn citroen met vingers 'Buddha's hand' en
de citroenen uit Yemen welke geen vruchtvlees bevatten.

citroen marmelade


Doe een pond vruchtvlees van de citroen,
een liter water en wat cirtroenschillen
in een pan en laat een dag in de koelkast staan.
Kook het 4 minuten. Voeg de suiker toe.
laat nog 4 minuten koken. Giet het mengsel
in brandschone jampotten, sluit de deksel
en draai ze om. Klaar.

Het gebruik van citroen

In de arabische sprekende landen worden de zoete
citroenen vooral als vervanger voor azijn gebruikt,
in Iran en Pakistan ook vaak in vleesgerechten.
In het westen vooral bij visgerechten en bij jam
en marmelade.



Citroen en limoen.


Citroen, limoen en lime



Citroen (engels: lemon, Frans: citron, Duitse naam is zitrone.
vooral zuur en geel.
Lemoen is een hybrid tussen Citroen
en Lime, lemoen is erg vorstgevoelig .
Lime of citrus aurantifolia is groen en zoet,
en bevat citrus oil, welke in grote hoeveelheden in
frisdrank en parfum wordt gebruikt.


Kruiden die naar citroen smaken:


citroenmelisse
Citroentijm
verveine, citroenverbena
citroengras, limoengras of sereh.
Citroenkruid
zuring
Rosella bloemen, hibiscusthee
citroenbasilicum of kemangi
citroenmunt of bergamotmunt


Vruchten die naar citroen smaken:


citroen
limoen
kiwano
tomatillo
staartpeper

planten die alleen als citroen ruiken, maar oneetbaar zijn:


christoffelkruid
citroengeranium
lemon tea tree
Choisya ternata





orangerie en kuipplanten

In een orangerie staan niet-winterharde planten
in kuipen en potten. In een orangerie moet er
veel licht zijn , en de temperatuur mag niet lager
dan 2 graden Celcius en niet hoger dan 12 graden
Celcius zijn. De grond waarin de planten staan mag
niet uitdrogen. Schild en dopluis zijn de grootste
problemen. Als u ze aantreft tip ze dan aan met
een mengsel van groene zeep, alcohol(spiritus)
en water in de verhouding 1: 1: 2
Op deze website staan de volgende kuipplanten genoemd:
granaatappel
bougainvillea
Anna Paulowniaboom
lantana
senna corymbosa
choisya
campsis of trompetklimmer
engelentrompet
passieflora
canarische dadelpalm
sinaasappel
mandarijn
kumquat
Zijdeboom of Albizia
dahlia
rozemarijn
olijf
avocado
citroen
nachtschade of solanum jasminoides
jasminum odoratissimum
Nicotinia glauca of boomtabak

waterplanten in potten:

lotus
waterlelie

citroen en parfum


Uit de schil van citroen wordt citroen essence gewonnen,
een grondstof voor parfums en dan met name de
eau-de-toilette en eau-de-colognes.




Citroensap, muntblaadjes, water,
gekoeld. In arabische landen heet dit een mintcoctail.

citroenschijfjes drogen als vogelvoer


Citroenschijfjes worden gedroogd in de oven.
verwarm de oven tot 150 graden, en leg ze er
20 minuten in. Hang de gedroogde citroenschijfjes
aan een draadje, maar niet tegen elkaar ivm schimmelen.





Absolue

Een absolue is een geurende stof welke
gebruikt wordt in de parfum industrie
als basis voor de betere en duurdere parfums.

absolue productie

Dat gaat als volgt: een plant wordt in hexaan
opgelost: De hexaan verdampt en wat overblijft
heet "concrete". De concrete wordt in alcohol
opgelost. Wat na verdamping van de alcohol
blijft heet absolue. Deze wordt gebruikt om
andere geurstoffen in op te lossen en om
de geur welke het bevat.
De bekendste absolues zijn:
Roos
jasmijn
Mimosa
Lavendel
Eikenmos
Viooltje
Maarts viooltje
phacelia of bijenvoer









Provence

Op deze website worden de volgende planten genoemd
welke in de Provence groeien. De grond is hier arm
en kalkachtig en de winters zijn zacht, de zomers heet:
honderdjarige aloe of agave americana
artisjok
lavendel
amandelboom
pistache
camelia
kardoen
kumquat
bougainvillea
sterjasmijn
vijg
sinaasappel
zijdeboom of Albizia
lantana
zeerupsklaver of Medicago marina
druiven
campsis of trompetklimmer
linde
cypres of cipres
pijnboompitten en parasolden
citroenkruid
verveine
citroen
granaatappel
oregano
marjolein
rozemarijn
zomeralsem
pruimen, mirabellen
knoflook
koriander
venkel
anijs
salie
fenegriek
tamme kastanje
olijf
viola odorata, maarts viooltje
Euphorbia characias 'Wulfenii'


citrus greening (HLB)

Citrus green is een citrus ziekte welke forse
schade aan de oogst kan toebrengen.
Citrus Greening is a bacteriele ziekte
welke het blad van citrusbomen doet vergelen.
Later valt het blad af en verdorren de
citrusvruchten. Op den duur sterft de boom af .
twee soorten bladluizen ( psylliden) verspreiden
de bacterie. De ziekte is bijna overal belangrijk.
Op het eiland Antigua, wat vooral leeft van citrus,
beperkt de ziekte zich niet alleen tot de citrus
maar tast het ook andere bomen aan.
Economic Impacts of Citrus Greening (HLB) in Florida, 2006/07–2010/111.