De citroen is een zuursmakende citrusvrucht,
met een dikke schil. De citroen kan tot drie
keer per jaar bloeien met witte bloemetjes.
Het is een grote struik met stevige doornen,
tot 5 meter hoog. Citroenen vallen
uit zichzelf niet van de boom , ze kunnen
enkele kilo's zwaar worden en worden uiteindelijk
door schimmels aangetast. De citroen verlangt
goed gedraineerde grond, en wil niet op de tocht
staan.
Citroen en vorst
Citroen is totaal niet tegen vorst bestand :
Op 23 december 1989, kerstmisnacht, werd de hele
citroen industrie van florida vernietigd door een
milde vorst van maar een nacht. Tegenwoordig wordt
de citroen met water bespoten, wanneer de temperatuur
maar in de buurt van de 0 graden Celsius komt. De laag
gelegen boomgaarden zijn het kwetsbaarste.
Citroen, zuur en zoet
Er zijn grote verschillen in uiterlijk en smaak van
citroenen, De citroen uit Noord Afrika zijn vooral
zoet, die uit Italie ('diamante','Florentine') en Griekenland
en de balad citroen uit palestina zijn vooral zuur.
De citroenen uit Marocco en Corsica zijn zoet.
Er zijn citroen met vingers 'Buddha's hand' en
de citroenen uit Yemen welke geen vruchtvlees bevatten.
citroen marmelade
Doe een pond vruchtvlees van de citroen,
een liter water en wat cirtroenschillen
in een pan en laat een dag in de koelkast staan.
Kook het 4 minuten. Voeg de suiker toe.
laat nog 4 minuten koken. Giet het mengsel
in brandschone jampotten, sluit de deksel
en draai ze om. Klaar.
Het gebruik van citroen
In de arabische sprekende landen worden de zoete
citroenen vooral als vervanger voor azijn gebruikt,
in Iran en Pakistan ook vaak in vleesgerechten.
In het westen vooral bij visgerechten en bij jam
en marmelade.
Citroen en limoen.
Citroen, limoen en lime
Citroen (engels: lemon, Frans: citron, Duitse naam is zitrone.
vooral zuur en geel.
Lemoen is een hybrid tussen Citroen
en Lime, lemoen is erg vorstgevoelig .
Lime of citrus aurantifolia is groen en zoet,
en bevat citrus oil, welke in grote hoeveelheden in
frisdrank en parfum wordt gebruikt.
Uit de schil van citroen wordt citroen essence gewonnen,
een grondstof voor parfums en dan met name de
eau-de-toilette en eau-de-colognes.
Citroensap, muntblaadjes, water,
gekoeld. In arabische landen heet dit een mintcoctail.
citroenschijfjes drogen als vogelvoer
Citroenschijfjes worden gedroogd in de oven.
verwarm de oven tot 150 graden, en leg ze er
20 minuten in. Hang de gedroogde citroenschijfjes
aan een draadje, maar niet tegen elkaar ivm schimmelen.
Absolue
Een absolue is een geurende stof welke
gebruikt wordt in de parfum industrie
als basis voor de betere en duurdere parfums.
absolue productie
Dat gaat als volgt: een plant wordt in hexaan
opgelost: De hexaan verdampt en wat overblijft
heet "concrete". De concrete wordt in alcohol
opgelost. Wat na verdamping van de alcohol
blijft heet absolue. Deze wordt gebruikt om
andere geurstoffen in op te lossen en om
de geur welke het bevat.
De bekendste absolues zijn:
Roos jasmijn
Mimosa Lavendel Eikenmos Viooltje Maarts viooltje phacelia of bijenvoer
Citrus green is een citrus ziekte welke forse
schade aan de oogst kan toebrengen.
Citrus Greening is a bacteriele ziekte
welke het blad van citrusbomen doet vergelen.
Later valt het blad af en verdorren de citrusvruchten.
Op den duur sterft de boom af .
twee soorten bladluizen ( psylliden) verspreiden de bacterie.
De ziekte is bijna overal belangrijk. Op het eiland Antigua,
wat vooral leeft van citrus, beperkt de ziekte zich niet
alleen tot de citrus maar tast het ook andere bomen aan.
Economic Impacts of Citrus Greening (HLB) in Florida, 2006/07–2010/111.
De citroen is een perfecte potplant , maar zeker
niet bestand tegen vorst, de pot trouwens ook niet.
Citroen in potten zijn vaste onderdelen
van de formele Italiaanse tuin, zoals hier in
Tivoli, Rome.
Bijna rijpe citroen op een regenachtige dag,
De schil is dik en soms wrattig.
Citroen stekken
Citroen laat zich dankbaar stekken. Schuin afsnijden en in een
potje met water zetten nadat het stengeltje even
in een potje met stekpoeder is gehouden.
Het mesje moet echt scherp zijn en niet
met de vingers aan de snijrand komen.
Vaak ontstaan er al in het tweede jaar bloemen.
Verwijder dan deze bloemen zodat de groei
nog wat verder gaat.
Citroen en grond
Citroen groeit in zure grond. om die reden
is het beter leiding water te geven,
regenwater is te basisch.
Een stalletje in Marokko: de ingredienten voor Marrokaanse muntthee zijn al bij elkaar gelegd.
De citroen is hier erg zoet en heeft een veel
dikkere schil als de onze bekende citroenen.
Na het verwijderen van de schil blijft er een
klein, erg lekker vruchtje over.
Het is niet goed mogelijk om uit het zaad
van de citroen een bloeiende citroen op te kweken.
Het kiemen gaat wel makkelijk (boven de 20 graden
is noodzakelijk), maar er ontstaat bijna altijd
een plant die niet wil bloeien, dus ook geen vruchten.
La scienza in cucina e l'arte de mangiar bene. door Artusi 1891.
Dit kookboek verscheen 20 jaar na de unificatie van Italie en
bracht recepten uit het hele net gevormde Italie bij elkaar.
Artusi financierde het boek met eigen geld, er werden er 200000
van verkocht , een ongekend succes in die tijd.