waterwereld


Viooltje


Er zijn veel soorten violen, ze hebben allemaal
een voorkeur voor vochtige en beschadwde plaatsen.
In de Benelux zijn er zijn 6 inheemse violen



Inheemse Viooltjes:


1 driekleurig viooltje (viola tricolore)
2 maartsviooltje (viola odorata)
3 akkerviooltje (Viola arvensis) geel met wit
4 duin viooltje(Viola curtisii)
5 Hondsviooltje
6 Bleeksporig bosviooltje
7 Zinkviooltje (viola lutea) met gele blaadjes.



duinviooltje
Het duinviooltje groeit op arme duingrond,
met name daar waar de grond verrijkt is met
konijnenkeutels. De onderste bloembladen zijn
lichter dan de bovenste. De onderlip heeft
een gele vlek.



driekleurig viooltje of tricolore



Een eenjarige bodembedekker uit het bos.
Wanneer het viooltje bloeit is het makkelijk
te herkennen aan de driekleurige bloem.
Maar ook de hoekige stengel is opvallend.
Het eenjarig viooltje bloeit vanaf eind april.



Driekleurig viooltje op het graf


Het is lange tijd gebruikelijk geweest om het
driekleurig viooltje op het graf te zetten, het
symboliseerde herinnering.




viooltjes feest in Tourrettes sur Loup


In maart is er jaarlijks Fête de violettes in
Tourrettes sur loup, in de Provence, waar viooltjes
op grote schaal commercieel worden verbouwd.
Viooltjesjam, viooltjes stroop , parfum en nog veel
andere producten worden er dan verkocht.




viooltjes
Gekweekte viooltjes zijn er in alle kleuren
en vormen te krijgen.


viooltjes
Salade van cherrytomaatjes, sla, goudsbloem
en viooltje en blad van oostinische kers





Eetbare viooltjes


De bloemen van viooltjes zijn eetbaar. Een manier
om de bloempjes te gebruiken door ze te drogen
in een oven bij 50C uur lang.
bestrijk de bloemen eerst met eiwit, bestrooi
ze met kristalsuiker en droog ze in de oven
2 uur lang.

violenbloemetjes in ijsblokjes

Violenbloemen kunnen in ijsblokjes ingevroren
worden om in zomerdrankjes gesserveerd te worden.
In Egypte worden de blaadjes door een sorbet
gedaan.





viola tricolor
viooltjes commercieel gekweekt in de provence ten behoeve
van de parfum industrie in Grasse.



Viooltjesjam

100 g verse viooltjes bloemenblaadjes
1 liter water (of 10 x het gewicht van de bloemetjes)
1 gerapste citroen
1 kilo kristalsuiker.
Het grootste probleem aan deze jam is de enorme
hoeveelheid violenbloemen welke nodig zijn,
snij de blaadjes in reepjes, kookze in het water
5 minuten en voeg de suiker en citroenrasp toe
kook nog 2 minuten en verwijder het schuim met
een lepel. giet de inhoud in brandschone jampotjes
sluit het deksel en zet de potjes omgekeerd
op het deksel. klaar. viooltjesjam heeft een
geparfumeerde smaak en is kostbaar. Het is in
Frankrijk te koop , maar is dan verdund.




Absolue

Een absolue is een geurende stof welke
gebruikt wordt in de parfum industrie
als basis voor de betere en duurdere parfums.

absolue productie

Dat gaat als volgt: een plant wordt in hexaan
opgelost: De hexaan verdampt en wat overblijft
heet "concrete". De concrete wordt in alcohol
opgelost. Wat na verdamping van de alcohol
blijft heet absolue. Deze wordt gebruikt om
andere geurstoffen in op te lossen en om
de geur welke het bevat.
De bekendste absolues zijn:
Roos
jasmijn
Mimosa
Lavendel
Eikenmos
Viooltje
Maarts viooltje
phacelia of bijenvoer










Jam


Op deze website zijn de volgende jamsoorten te vinden,
met recept en soms een foto.

aardbeienjam
frambozenjam
vlierbessenjam
duindoornjam
meidoornjam
sleedoornjam
cranberryjam
kornoeljejam
paardebloemjam
zuurbessenjam
vuurdoornjam
witte bessen gelei
rode bessenjam
rozenbotteljam
rabarber jam
bramenjam
mispeljam
mirabellenjam
abrikoos
viooltjesjam
blauwe bessenjam
groene tomatenjam
rode tomatenjam
kersenjam
pruimenjam
reine claude jam
rabarberjam
kaki jam
dadel-vijgenjam
passieflora jam
stoofperenjam
druivenjam
vijgenjam
kiwi-jam

Marmelade


Marmelade is jam gemaakt van citrusvruchten.

kumquat marmelade
grapefruit marmelade
citroen marmalade
kweepeer marmalade
pomerans marmelade






Provence

Op deze website worden de volgende planten genoemd
welke in de Provence groeien. De grond is hier arm
en kalkachtig en de winters zijn zacht, de zomers heet:
honderdjarige aloe of agave americana
artisjok
lavendel
amandelboom
pistache
camelia
kardoen
kumquat
bougainvillea
sterjasmijn
vijg
sinaasappel
zijdeboom of Albizia
lantana
zeerupsklaver of Medicago marina
druiven
campsis of trompetklimmer
linde
cypres of cipres
pijnboompitten en parasolden
citroenkruid
verveine
citroen
granaatappel
oregano
marjolein
rozemarijn
zomeralsem
pruimen, mirabellen
knoflook
koriander
venkel
anijs
salie
fenegriek
tamme kastanje
olijf
viola odorata, maarts viooltje
Euphorbia characias 'Wulfenii'