Groene thee wordt van de bladeren van de Camilla sinensis gemaakt.
Deze thee is wereldwijd gezien de meest gedronken warme drank.
De theeplant is 25 jaar productief
verspreiding van de Thee
thee is oorspronkelijk uit west-china afkomstig
maar verspreidt zich over de wereld. Hoe hoger de thee
plant groeit, des te beter is de smaak, maar de productie
per plant neemt dan wel af. De moeder van alle thee
is de camillia sinensis, en daarvan zijn er weer
twee varieteiten: de sinensis en de assem.
Het plukken van de bovenste bladeren bevordert
de groei van de camillia.
het oogsten van de thee
Elke theeplant wordt vele malen bezocht om de bladeren
te oogsten, soms elke week. De bladeren worden dan geplukt
,een pond bladeren per arbeider per dag.
een kilo thee brengt tussen de 1 en twee
dollar per kilo op.
De wereldproductie van thee wordt beheerst door die landen
welke ook de meeste inwoners ter wereld hebben.
Thee tegen een helling en onder bomen in Zuid-China. Tussen de bomen
hangt een fijne dauw.
Geschiedenis van de thee: China
Vele duizenden jaren voor Christus werd er al in China al
thee gedronken. In 1600 werd het uit China geimporteerd
naar Frankrijk en Engeland.
Geschiedenis van de thee: Engeland
Thee werd een rage in Engeland. De in Oost-Indische
compagnie haalde die thee uit China en kreeg in 1721
het monopolie. Ook probeerde de Engselen thee in
kassen in Engeland te laen groeien. De Chinezen
hadden de Engselen misleid door Japanse Camilia
mee te geven, welke mooi bloeit, maar geen
bruikbare thee produceert,
Geschiedenis van de thee: India
Asaam produccerde in de 19de eeuw grote hoeveelheden zeer
fijne assamthee. Deze verdrong de Chinese thee volledig
van de wereldmarkt. De thee uit Assam was een lokale
theesoort welke geuriger is dan de Chinese.
Darjeeling werd later belangrijk voor de theeproductie.
De 20ste eeuw: Ceylon en Indonesie
Ceylon en Indonesie (Java, Sumatra) zijn biezonder geschikt
voor de thee cultuur, en zijn nu belangrijke theeproducten.
In Zuidamerika is Argentinie een grote producent geworden.
zwarte en groene thee, oolong
in japan ongefermenteerd= groene thee
De groene thee wordt dan verzameld en vervolgens
gedroogd en daarna gestoomd.
India en Afrika drinken zwarte thee.
Zwarte thee wordt eerst gedroogd en daarna gefermenteerd,
In china drinkt men oolong= halfgefermenteerde thee
Thee oogsten in Ceylon, ongeveer 1920.
groene thee en diabetes
De stof EGCG welke in groene thhee voorkomt is
een aanwinst in de behandeling van diabetes, meldt
de Pennsylvania State University. dit is het resultaat
na dierproeven met muizen waarbij (dubbelblind,
randomized) muizen koolhydraatrijk eten kregen
en het stofje EGCG in een vergelijkbare dosis zoals
gebruikelijk bij normaal groene thee gebruik.
De ECMG muizen kregen een 50% lagere bloedsuikerpiek
dan de kontrole groep zonder EGCG.
bron:Molecular Nutrition and Food Research
Thee of camelia chinensis
thee struik
De jonge bladeren van de theestruik worden geplukt voor
de thee, deze bevatten de hoogste hoeveelheid polyfenolen.
De struik is groenblijvend en heeft een diepe penwortel.
waardoor het vrij ongevoelig is voor droogte. Theestruiken
kunnen theebomen worden , maar dat gebeurd eigenlijk nooit:
omdat de bovenste bladeren de beste zijn worden de
struiken laag gehouden.
Thee op een berghelling, op de achtergrond een tempel.
Het is ochtend , er hangt een fijne mist.
Kruidenthee of infusie
Thee welke van kruiden wordt bereid heet ook wel infusie of tisane.
Op deze website zijn deze soorten infusie te vinden:
Op deze website zijn oude afbeeldingen uit biologie
en zoologieboeken te vinden. De afbeeldingen zijn
beschermd door middel van een onzichtbaar
watermerk. Alle afbeeldingen zijn van (ver)
voor de tweede wereldoorlog. Onderstaande is
een selectie, er zijn er in totaal 400, verspreid
over meer dan 700 webpagines.