De muntfamiie (mentha) groeit in vochtige omgeving.
Deze famiie heeft geurige bladeren waarvan thee gezet
kan worden. Het zijn meerjarige planten, ze wortelen
ondiep en breiden zich met wortelstokken vlotjes uit.
De bekendste is de munt met de paarse bloemen.
Alle muntsoorten hebben geurige bladeren en trekken
bijen aan, vaak in grote aantallen. Ze kruisen
onderling gemakkelijk. Er zijn honderden
soorten en cultivars, ik noem alleen de bekendste.
Groene munt is de munt welke in de keuken wordt gebruikt,
Marokkaanse munt is de munt voor de muntthee.
Vermeerderen munt
Munt laat zich eenvoudig vermeerderen door de wortel-
stokken af te snijden, en ze dan te herplanten.
Het afsnijden dient met een scherp mesje te gebeuren ,
net na een oog. Munt kan goed in bakken en potten
groeien, liefst op een zonnig plekje. Het stelt weinig
eisen aan de aarde, behalve dan dat die vochtig moet zijn.
munt bewaren
Munt is vaak in overvloed aanwezig en leent zich goed
om te bewaren. Knip de munt in stukken van twee decimeter
en hang het omgekeerd op. Wanneer het blad verpulvert is
het goed droog, bewaar het op deze manier of doe het
in een fles en bewaar het op een donkere plaats.
Menthe, Persephone en Hades
Hades, god van de onderwereld had een relatie met Menthe,
een beeldschone waternimf. Persephone, de vrouw van Hades,
vervloekte haar en verscheurde haar lichaam,
en wierp deze van een berg af. Hades kon dit niet tegenhouden,
verzachtte het lot van Menthe door uit de delen van
haar lichaam een plant te laten ontspringen: het munt.
Pepermunt
Pepermunt
De pepermunt (Mentha x Piperita) is een kruising welke
zelf niet vruchtbaar is, maar wortelstokken en stekken
kunnen gebruikt worden om de plant te vermeerderen.
Pepermunt is ontstaan uit aarmunt (M. spicata)
en watermunt (M.aquatica). Pepermunt is snelle groeier,
winterhard en meerderjarig en wordt tot een meter hoog
Het is de belangrijkste bron voor pepermuntolie.
Pepermuntolie bestaat voor 60% uit menthol en
wordt gebruikt voor de productie van likeuren, ijs
en snoep . Pepermunt zelf wordt in de keuken
gebruikt bij kaas, kwark, en vleesgerechten en in
salades. De bladeren worden in de zon gedroogd.
Pepermunt kan ook vermeerdert worden door stekken en
groeit ook binnenshuis. De bloemen van Pepermunt
kunnen ook in salades gebruikt worden, ze hebben
een minder sterke geur.
Pepermuntolie
Uit de gedroogde bladeren van de pepermunt wordt
de pepermuntolie gewonnen. De meest gebruikte methode
is die van de stoomdestillatie waarbij stoom door
een grote berg van muntbnlaadjes wordt geleidt.
Bij afkoeling van de stoom drijft de olie erboven.
Voor dertig liter pepermunt olie is een hectare
pepermunt nodig. Pepermuntolie is de basis
voor tandp[asta en aftershave, smaakstof
in snoep en in parfum
Aarmunt of kruizemunt
Gembermunt
Gembermunt (Mentha x gentillis ‘varigata’) heeft fijne
tere bloemen in blauw en roze. Deze munt heeft een
groen blad met gouden vlekjes erop. De reuk van de
blaadjes is die van gember. Erg lekker in salades
en bij visgerechten. Van gembermuntblaadjes kan ook
goed thee worden gezet.
Vijanden van de munt, munthaantjes
Munt heeft vooral last van het blauwe munthaantje
Welke snel aan het toenemen is in ons land.
Het munthaantje is ongevoelig voor het menthol,
wat de muntplant beschermt tegen insectenvraat,
maar dus niet van dit kevertje.
De grote hoeveelheid menthol welke het muntkevertje
binnenkrijgt maken het oneetbaar voor vogels.
De zwarte larven zijn degene welke de meeste
schade aan hewt blad toebrengen.
Een ander soort is de groene bladkever dibolia
occultans (syn. dibolia menthae), welke zich snel op
de munt kan ontwikkelen.
roest bij munt
Roest bij munt zijn kleine bruine vlekjes aan de
onderzijde van het blad. Wanneer dit optreedt is
het vernietigen van alle munt de beste manier om
roest te bestrijden.
Munt: Een bij op de bloem van watermunt.
Watermunt
Een veelvoorkomende inheemse plant welke op vochtige
plaatsen te vinden is : langs de sloot , in het
weiland. De plant trekt veel bijen en hommels aan.
De fijngewreven blaadjes verspreiden een mentholgeur.
Net als aarmunt kan watermunt gebruikt worden om thee
van te maken.
Twee parende blauwe munthaantjes op het blad van
van de gembermunt. Er is ook vraatschade te zien.
Het blad van de gembermunt heeft kleine gele vlekjes.
Aarmunt of groene munt, kruizemunt
De Aarmunt of groene munt wordt gebruikt voor de bereiding
van thee. De Aarmunt is vooral opvallend door de sterke geur.
De bloemen zijn wit of roze wit.
Een bekende cultivar is de Mentha spicata 'Nana' , welke
voor de bereiding van Touareg thee: de zgn "Nana", zie
beneden.
kruizemuntolie
Kruizemuntolie is minder scherp en lekkerder
dan pepermuntolie, het wordt op dezelfde
manier bereidt als pepermuntolie en wordt
veel in snoep gebruikt.
Basilicummunt
Basilicummunt heeft een langwerpig spits blad ,
rood-groen van keur. Deze munt past prima bij
Italiaanse gerechten, zoals pasta en vissalades.
Bergmunt is verwant aan munt, heeft een muntgeur.
Bergmunt is biezonder omdat het wolken bijen
aantrekt.
Bowlesmunt
De blaadjes geuren sterk naar appel, lekker in salades.
Hertsmunt
De hertsmunt behoort tot de Buddlejagroep van de Munt
Ze heeft grijsgroene bladeren en is lichtgiftig en een
onaangename geur, en komt in Nederland in het wild voor.
purple shiso
Purple Shiso smaakt enigzins naar komijn, je vindt meer hier:
purple shiso
recepten met Munt
Muntsaus
1 sjalotje,
1 glas witte wijn
4 eetlepels olijfolie
Muntblaadjes
Bieslook, gesnipperd.
citroensap 2 eetlepels
Fruit het gesnipperde sjalotje in de
olijfolie, voeg de wijn toe en laat
sudderend indikken. Voeg daarna de
munt, citroensap en bieslook toe.
Muntsaus is heerlijk bij visgerechten.
Engelse Muntsaus
Een bosje munt
4 eetlepels azijn
1 eetlepel (fijne poeder)suiker
4 eetlepels kokend water
Rits de blaadjes van de takjes, doe suiker en zout op de blaadjes en hak fijn.
Doe dan in een kommetje en voeg azijn en kokend water toe, meng en klaar
Nana of Marokkaanse thee
Groene muntthee is de nationale drank
van Marroko. Deze zoete thee wordt na
afloop van een maaltijd gedronken :
De thee wordt in kleine kopjes gedronken,
samen met zoete koekjes.
In Egypte en Soudan heet deze thee Shai bi-Nana,
in het Hebreeuws: tai binana
Voor 1 pot thee :
een paar takjes groene munt (aarmunt)
2 eetlepels groene chinese thee (gunpowder)
enkele eetlepels suiker
gedroogde munt voor thee
Munt bladeren kunnen een jaar bewaard
blijven. Thee kan ook van de gedroogde
bladeren worden getrokken, maar is
toch lekkerder van vers blad.
Kruidenthee of infusie
Thee welke van kruiden wordt bereid heet ook wel infusie of tisane.
Op deze website zijn deze soorten infusie te vinden: