kumquat of koum kouat
Kleine citrusvruchten welke rondom de Middelandse
zee groeien, ze zijn met name op het eiland Corfu
(Griekenland) talrijk. Kumquats worden met schil
en al gegeten, de schil is vlezig. De schil is
zurig van smaak, het vruchtvlees is zoet,
maar kunnen beide gegeten worden. Kleine kumquats
zijn het best geschikt voor de marmelade.
In de winter is er aanvoer van verse kumquats,
en ze worden vaak bij kerstmaaltijden gebruikt,
vooral ter garnering. kumquat is rijp als de groene
kleur volledig is verdwenen en er alleen oranje
zichtbaar is.
kumquats liqeur
Kumquats liqeur is eenvoudig zelf te bereiden
door enkele kumquats in inmaakbrandewijn onder
te dompelen. Na een kwartaal staan is dit
goed drinkbaar.
kumquat marmelade
1kilo suiker
(sap van ) 1 citroen
1,2 kilo kumquats , schoongemaakt
Snij de kumquats in stukjes , verwijder de pitten ,
meng alles en kook dit een kwartier op een laag
vuurtje , goed roeren!
giet het mengsel in een kokend hete pot .
draai het deksel erop en draai de pot om .
laat dit langzaam afkoelen, klaar.
kumquat cultivars
De chinese of ronde kumquat is meest geteelde,
deze is enigzins vorstbestendig en een goede potplant.
Deze Marumi Kumquat of Morgani Kumquat is niet
alleen eetbaar, maar wordt In china als geluksboom
met het chinese nieuwjaar aan elkaar gegeven.
De ovale of Nagami Kumquat is vooral opvallend
door de sterke geur.
Er is ook een Hongkongse, en een kumquat uit
Maleisie.
Kumquat is een mooie altijd groene kuipplant welke
tegelijkertijd bloeit en vruchten draagt.
Kumquat is vorstgevoelig en moet bij matige
vorst binnenstaan. Het is goed moge;lijk om
een boompje te kweken uit zaad van uit de
winkel gekochte kumquats, maar het is een
langzame groeier. De kumquat wil zoveel mogelijk
zon en warmte. De grond mag geen kalk bevatten.
kumquat oogsten
Kumquat is een gevoelige fruit soort, leg deze daarom
voorzichtig in een mand na het oogsten anders
ontstaan er kwetsplekken.
Provence
Op deze website worden de volgende planten genoemd
welke in de Provence groeien. De grond is hier arm
en kalkachtig en de winters zijn zacht, de zomers heet:
honderdjarige aloe of agave americana
artisjok
lavendel
amandelboom
pistache
camelia
kardoen
kumquat
bougainvillea
sterjasmijn
vijg
sinaasappel
zijdeboom of Albizia
lantana
zeerupsklaver of Medicago marina
druiven
campsis of trompetklimmer
linde
cypres of cipres
pijnboompitten en parasolden
citroenkruid
verveine
citroen
granaatappel
oregano
marjolein
rozemarijn
zomeralsem
pruimen, mirabellen
knoflook
koriander
venkel
anijs
salie
fenegriek
tamme kastanje
olijf
viola odorata, maarts viooltje
Euphorbia characias 'Wulfenii'
orangerie en kuipplanten
In een orangerie staan niet-winterharde planten
in kuipen en potten. In een orangerie moet er
veel licht zijn , en de temperatuur mag niet lager
dan 2 graden Celcius en niet hoger dan 12 graden
Celcius zijn. De grond waarin de planten staan mag
niet uitdrogen. Schild en dopluis zijn de grootste
problemen. Als u ze aantreft tip ze dan aan met
een mengsel van groene zeep, alcohol(spiritus)
en water in de verhouding 1: 1: 2
Op deze website staan de volgende kuipplanten genoemd:
granaatappel
bougainvillea
Anna Paulowniaboom
lantana
senna corymbosa
choisya
campsis of trompetklimmer
engelentrompet
passieflora
canarische dadelpalm
sinaasappel
mandarijn
kumquat
Zijdeboom of Albizia
dahlia
rozemarijn
olijf
avocado
citroen
nachtschade of solanum jasminoides
jasminum odoratissimum
Nicotinia glauca of boomtabak
waterplanten in potten:
lotus
waterlelie
|
|