Shiso is de Japanse equivalent van mint, het heeft een
brandnetelvormig blad. Het is hier vrij onbekend.
De roodpaarse cultivar "purple shisho " is hier wel bekend,
maar wordt zelden gezien.
purple Shiso
Dit is een merkwaardig smakend kruid, welke als
kiemgroente soms te krijgen is, de smaak is niet
aangenaam en lijkt enigzins op komijn.
Het wordt vooral gebruikt in Japan om abrikozen te
kleuren en voor het zelfde doel in de Chinese keuken,
maar dan met pruimen.
Purple Shiso wordt gebruikt om de abrikozen
te kleuren: deze worden dan als pickle gebruikt,
dit heet: Umeboshi (pickled plum).
bijvoorbeeld in het traditionele Japanse gerecht:
Hinomaru Bento.
Hinomaru Bento
Hinomaru Bento is een bord rijst met een
Umeboshi in het midden, het symboliseert de
Japanse vlag.
Shiso
Shiso
You can buy Shiso and purple shiso at the
Asian market. Its flavor is the same as
Thai basil. Shiso is used to make Sushi,
and can be replace by garden mint.
They are both close members of the mint family.
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn de eerste scheuten van zaadjes
de met water in aanraking zijn geweest.
Het belangrijkste is dat zaden bij het ontkiemen boven
het water uitsteken, anders treedt er bederf op.
Op deze website zijn de volgende kiemgroenten te vinden:
laat enkele blaadjes shiso of purple shiso
samen met wat munt 5 minuten trekken. Dit wordt
vaak met suiker gedronken.
purple shiso limonade
Dit is naar komijn smakende limonade met een
paars roze kleur.
Laat enkele purple shiso bladeren zoals thee
trekken in heet water, voeg een eetlepel suiker toe.
Het aftreksel is wat bruin grauwig.
Giet dit in koud water (met ijsblokjes),
het water wordt dan licht paars van kleur
wanneer het wordt aangezuurd met wat citroen/lime.
Kruidenthee of infusie
Thee welke van kruiden wordt bereid heet ook wel infusie of tisane.
Op deze website zijn deze soorten infusie te vinden: