Nederland is biezonder geschikt voor de teelt
van suikerbiet, bedoeld voor de productie
van kristalsuiker. Suikerbiet is niet eetbaar,
de suikerbiet is biezonder hard.
suikerbiet zaaien
Het zaaien gebeurt in de lente
suikerbiet oogsten
In september wordt de suikerbiet geoogst.
Een hectare geeft zo'n 70 ton suikerbiet.
Er is zes ton bieten nodig voor het
produceren van één ton suiker.
De suikerbiet wordt gekopt, nadat het blad
is verwijderd. Dit gaat met een zogenaamde
zesrijige bietenrooier, welke dan zeer precies
over de bieten moet rijden. De bieten moeten
daartom ook nauwkeurig op gelijke afstand in
rijen staan. Wanneer dit niet goed gebeurd
is gaat veel suikerbiet verloren.
suikerbiet blad
Bij het oogsten wordt het blad eerst verwijderd
met een zesrijige bietenrooier, daarna
wordt de biet met messen wordt gekopt.
bietenblad is goed koeienvoer, maar de productie
overtreft op dat moment verre de vraag.
Het meeste bietenblad wordt dan weer
ondergespit. Bietenblad wordt ook gezien
als toekomstige bron van biogas nadat het
gefermenteerd is.
suikerbieten campagne
Van midden september tot midden oktober is
de suikerbietencampagne. Op het einde van
de oogst moet de suiker naar de fabriek
worden gebracht. Dit levert veel overlast
op: files, de harde bieten rollen de straat
op, modder. De bieten moeten snel verwerkt
worden. Door slecht weer gaan bieten
achteruit in kwaliteit. Vroege vorst is
funest voor de bieten op het veld, maar
ook voor de opgeslagen bieten.
van suikerbiet tot suiker
Suikerbieten worden op het fabrieksterrein opgeslagen.
Ze worden vervolgens in reepjes gesneden welke met
water gekookt worden. De reepjes worden vervolgens
gescheiden van het suikerwater. Dit suikerwater wordt
verder gekookt tot het ingedikt is tot een dikke
bruine stroop, in die stroop begint al de kristalvorming
welke versneld wordt door er suikerkristallen
bij te voegen.Deze stroop wordt gecentrifugeerd,
waarna er kristalsuiker ontstaat.
suikerbiet afval
Suikerbieten welke verwerkt zijn vormen een enorme berg afval,
en er wordt naarstig naar andere bestemmingen voor dat afval gezocht.
Met name de grote hoeveelheid polymeren prikkelen de onderzoekers.
Zo is het nu gelukt om flessen uit suikerbiet polymeren te produceren,
er is al een fles op de markt welke voor 30% uit suikerbiet polymeren bestaat.
Het grote probleem hierbij is dat de fles (natuurlijk) watervast
moet zijn en constant van kwaliteit. Biogebaseerde grondstoffen vervangen
aardolie en aardgas en spelen een steeds grotere rol.
suikerbiet biodiesel
Het energie afval van de suikerbiet is een goede en commercieel
verantwoorde grondstof voor de productie van biodiesel,
In Wissington (G.B.)staat een biodieselfabriek welke
volledig op suikerbietenafval draait.
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Suikerbieten op het veld , oogstbaar. Nederland is uitstekend geschikt voor suikerbiet en aardappel.
Suikerbiet in augustus.
Suikerbieten liggen klaar op het fabrieksterrein, de campagne is bezig.
de grote bronnen van suiker:
1 Suikerbiet
2 Suikerriet
3 blad suikerriet
4 bloem suikerriet
5 esdoornblad
6 esdoornwinning.
Suiker alternatieven
- zoethout
Op zoethout sabbelen is een gezonde manier van
snoepen, het bevat immers geen suiker.
De wortels bevatten het glycyrrhizine, een
stof die 50 keer zoeter is dan suiker.
- asparataam, dit is de meest gebruikte zoetstof.
Neem niet meer dan een halve gram ervan per dag.
Teveel asparataam geeft diarhee.
- Sacharine een zoetstof heeft bijvoorbeeld een bittere nasmaak.
- stevia is een zoetstof welke steeds meer wordt
gebruikt, het smaakt enigzins naar zoethout.
-Cyclamaat en Sorbito (polyolen ): ze zijn in producten voor
diabetici vinden voor diabetici. Ze veroorzaken diarree
veroorzaken en zeker niet goed voor kinderen.
suikersoorten:
- Basterdsuiker is een mengsel van gewone suiker ,
invertsuiker, melasse en karamel. Het maakt gerechten
donkerder van kleur, zoals speculaas.
- Palmsuiker, meestal bruin van kleur en met dezelfde
smaak als suiker. Palmsuiker wordt gemaakt door
inkepingen te maken in de bloem van de kokospalm.
- ahornsiroop, uit het sap van de esdoorn.
Engelse suikersoorten:
- Caster of castor sugar, superfine sugar
is fijne kristalsuiker.
- Icing sugar of Confectioner's sugar is glazuursuiker
- Granulated sugar is kristalsuiker
- Cane sugar of Demerara is rietsuiker
- Brown sugar of Moscovado is een suiker met melassestroop