dragon

Dragon






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Dragon


Een keukenkruid wat steeds vaker gezien wordt.
Dragon is makkelijk in de keuken te houden.
Maar het is zeker niet winterhard. Dek dragon
in de wintermaanden volledig af met stro of plastic.
Dragon wordt vooral gebruikt om sauzen te bereiden.

De smaak van dragon


Dragon smaakt zowel bitter als anijsachtig

dragon stekken


Dragon wordt vooral gestekt. Dit gebeurd door het uiteinde af te knippen, zgn kopstekken. Doet dit in de lente of begin zomer. De opbrengst van de stekken verbetert wanneer ze in stekpoeder worden gedoopt.

dragon scheuren


Ook mogelijk : de wortels scheuren, deze methode is minder effectief dan stekken.

Franse dragon


Dit is de echte dragon met de heerlijke anijssmaak.

Russische dragon


Russische dragon is wel winterhard,
maar helaas minder fijn van smaak.

dragonazijn


Dragonazijn wordt gemaakt door in een
fles natuurazijn enkele blaadjes dragon te doen.



azijn


Azijn kan met kruiden van smaak worden voorzien:
balsamico-azijn Balsamico-azijn ontstaat uit het sap (most) van Trebbiano-druiven welke daarna gefermenteerd worden, en ingekookt tot een dikke vloeistof..
dragonazijn in de azijn worden enkele dragonblaadjes gelegd, erg geschikt voor Bearnaisesaus en Worchestersaus.
tijmazijn de azijn wordt verkregen door tijmtakjes in een fles natiuurazijn te doen.
mierikswortel mierikswortelazijn is een middel om mierikswortel in te maken: alleen de mierikswortel raspen en schillen, nooit verhitten, dan is de smaak weg.
laurierazijn Enkele laurierbladen worden azijn ingelegd, vaak wordt ook nog rozemarijn, jeneverbes en mosterdzaad toegevoegd en gebruikt voor het inmaken.
rozemarijnazijn Doe een takje rozemarijn in een fles azijn, dit geeft een betere smaak dan tijmazijn.
inmaakazijn Doe 10 jeneverbessen, een takje rozemarijn, mosterdzaad en zwarte peperkorrelsin een fles natuurazijn.
borago-azijn Dit is blauwe frissmakende azijn , welke zeer eenvoudig te maken is door de bloemblaadjes in een fles natuur azijn te doen.
rode azijn. Deze azijn wordt getrokken uit de rode bloemen van de pimpernel.

recept Bearnaisesaus


dragonazijn is heel geschikt voor het maken van een Bearnaisesaus:
3 eierdooiers
een ons roomboter
een eetlepel dragon azijn.
2 eetlepels witte wijn.
kervel.
Maak een saus van opgeklopte boter en eigeel
en voeg daarna de azijn en wijn toe.
Voeg fijn gesneden sjalotten en kervel toe.


recept remoulade saus

Dit is een frisse saus welke bij kibbeling of
bij de BBQ gegeten wordt.
1 augurk
1 eetlepel kappertjes
1 grote ui
2 dl mayonaise,
1 eetlepel dragon,
1 middelgrote augurk,
Snij de augurk , ui en dragon fijn, meng dit
met de mayonnaise, voeg zout en peper naar smaak toe.
Eventueel kan:
- een eetlepel mosterd erbij.
- Dille, kervel of peterselie in plaats van dragon.
- zilveruitjes erbij.
- een fijngeprakt hardgekookt ei
- 4 eetlepels crème fraîche



hollandaise saus


1 dl dragonazijn
5 eierdooiers
doe dit samen in een steelpannetje,
klop dit door elkaar en verwarm op
een laag vuurtje, roeren!.
doe er 200 gram gesmolten boter erbij,
blijf roeren.
klaar



dragon in het bouquet garni

Het klassieke bouquet garni bestaat uit een takje (citroen) tijm en een blaadje laurier en 3 takjes peterselie, met een touwtje samengebonden. Het wordt meegekookt met bouillon. Tegenwoordihg wordt het ook in katoenen zakjes verkocht. Voor het opdienen wordt het er weer uitgehaald. eventueel kan ook: een takje rozemarijn of marjoraan erbij, Maar heel goed kan ook een takje dragon.

Alsem of Artemisia


Alsem is een geslacht van kruiden uit de grote Aster familie.
De meeste leden van het Alsem geslacht hebben
bladeren met fijne haartjes. De meeste smaken ook
erg bitter. Velen van het alsem geslacht zijn ook
goed bestand tegen droogte.
Op deze website zijn te vinden :
Absintalsem of Artemisia absinthium
Bijvoet of Artemisia vulgaris
citroenkruid of Artemisia abrotanum
dragon of Artemisia dracunculus
Duinaveruit of Artemisia campestris subsp. maritima
Rechte alsem of Artemisia biennis
Wilde averuit of Artemisia campestris subsp. campestris
Zeealsem of Artemisia maritima
Zomeralsem of Artemisia annua
Artemisia verlotiorum
Artemisia procera