erwt

erwten






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




doperwt of erwt


Verse doperwten uit eigen moestuin smaken veel beter dan van de markt, en veel en veel beter dan diepvriesdoperwten. Maar omdat de plukkosten hoog zijn, worden er geen verse erwten meer verkocht.

erwten soorten


Er zijn twee soorten erwten: De rondzadigen erwten zijn groot, bedoeld om te drogen, ze hebben een grote opbrengst, maar zijn niet zoet. Ze zijn vorstgevoelig. De kreukerwten zijn klein en zoet en smaken vers het lekkerste.

doperwt voorkiemen


Het is beter om doperwten een nachtje in lauw water te laten staan: Er ontkiemen dan meer doperwten, het ontkiemen gaat vlugger en schimmels krijgen minder kans .

doperwt zaaien


Zaai eind maart of begin april. Doperwten staan graag naast elkaar, hou maar 4 centimer tussen elk plantje. Maar tussen de rijen is 3 decimeter nodig . Erwten en peulen kunnen vanaf maart naar buiten: ze kunnen dan al in juni worden geoogst. de sugarsnap kan pas begin april naar buiten

erwten oogsten in de moestuin


Pluk doperwten als de peulen nog klein zijn,
dit is het grootste verschil met de
doperwten uit de winkel, de smaak is anders,
en jong zijn ze veel lekkerder.
Wacht niet tot de erwten peulen geel zijn:
de smaak gaat dan snel achteruit en wordt melig.
oogst 1x per week. Hou met 1 hand de stengel
vast en trek met de ander de peul eraf,
knippen kan ook.

erwten oogsten op het land


Wanneer erwten geoogst worden voor de diepvries
is de bodem van de trekker als met ijs gevuld.
Erwten bederven erg vlug: ze bevatten enzymen
welke de suikers produceren die erwten zoet
laten smaken. Maar na korte tijd zijn de
erwten bedorven. Eet daarom erwten zo vers mogelijk!

erwtenstro


Het stro van erwten, dat wat na het oogsten
overblijft, wordt door geiten graag gegeten
en is ook goed voor de pens van de geit.


Het ontkiemen van de erwt.




erwt en haar vijanden, een schoolplaat naar M.A. Koekkoek
te zien zijn de bladluis en de erwtenkever.


erwtenkever of bruchus pisorum


De eitjes van de erwten kever worden op de nog onrijpe
erwten gelegd, wanneer de eitjes uitkomen eten de rupjes
van de erwtjes en ontpoppen ich tot de volwassen erwtenkevers. Het mannetje eet niet meer, het vrouwtje
eet stuifmeel van de bloemen van de erwt en legt
de eitjes.
Bij het openen van de peulen ontdekt u dikwijls dat
de jonge erwten kleine ronde gaatjes hebben.
Zijn de gaatjes onregelmatig dan is het de
erwtenbladroller.



Erwt, geinfecteerd door erwtenkever links, de erwt
heeft een rond gaatje en erwtenblasdroller rechts,
de erwt heeft en onregelmatig gat.
Een oude plaat uit het "ABC van de voorraadsbescherming", Friedrich Zachser.



volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.


Volksvoedsel


Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion

Surinaams volksvoedsel

Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.


erwtensoep, snert

Een traditionele soep welke uit knolselderij,
spliterwten en prei bestaat, aardappel en ui
horen er niet in. soms wordt winterwortel toegevoegd.
rookworst en roggebrood maken het gerecht compleet.
Erwtensoep wordt er alleen maar lekkerder op
wanneer hij een dag van te voren wordt gemaakt.
De kosten zijn minder dan een halve euro
per persoon voor een maaltijd.




Soeprecepten:
erwten soep
wortelsoep met koriander




erwtensoep of snert recept

400gram spliterwten
1 knolselderij
2 grote winterwortels
1 rookworst
2 grote preien.
peper, laurierblad
Kook de spliterwten ongeveer een uur samen met twee
groenten bouillion tabletten. Draai het gas
terug en laat het pruttelen.
Voeg na drie kwartier de in stukjes gesneden
winterworttel en knolselderij toe.
Dit is het traditionele middeleeuwse recept.
Tegenwoordig wordt vaak aardappel en ui toegevoegd.
Ook wordt er soms vlees met de erwten meegekookt,
bijvoorbeeld ham of rookspek, of ribbetjes.

erwtensoep of snert bewaren

Erwtensoep kan maanden bewaard worden in de vrieskast.

kaasdip met erwten en geitenkaas

Een pond zachte geitenkaas
Een pond geripte erwten
Sap van een citroen
Olijfolie
Maak van de erwten puree, voeg de geitenkaas,
de citroensap en olijfolie
toe. klaar.