Bieten zijn aan een come-back bezig, ze worden
steeds populairder. Bieten zijn erg eenvoudig
te verbouwen, en ze zijn binnen 10 weken te
oogsten. Verse bietjes van het land zijn veel
lekkerder dan uit de winkel. Er zijn tegenwoordig
erg veel makkelijke rassen waaruit gekozen kan
worden. Bieten worden als volgt ingedeeld:
Snijbieten : hiervan worden vooral de bladeren gebruikt.
Rode bieten : De knol wordt gekookt gegegeten.
Suikerbiet en voederbietem: deze bieten bevatten
veel suiker en worden hier niet besproken.
rode bieten kopen
Neem alleen harde bieten, dat de blaadjes verlept
zijn is niet erg.
minibietjes kunnen met schil en al verwerkt worden.
Het seizoen is lang, van begin van de zomer tot november.
Rode bieten zaaien
Bietenzaad wordt altijd voorgeweekt.
Het bietenzaad kiemt niet onder de 7 graden.
De jonge plantjes kunnen al vroeg in het voorjaar,
naar buiten en groeien dan in de koude bak.
ze worden dan onder glas voorgekweekt. Deze bieten
hebben een veel grotere kans om door te schieten :
Beter is om te wachten tot de grond wat warmer
is en ze dan direct in de volle grond te zaaien.
Bieten ontkiemen alleen boven de 8 graden.
De hele cyclus neemt 8 tot 10 weken in beslag.
Rode bieten onder glas
Bieten kunnen al in februari in de platte bak.
Vooral egyptische halfronde zijn hiervoor geschikt.
Ze kunnen in de bak blijven of wat ook veel gedaan
wordt, zaaien in potjes en de potjes later
naar buiten zetten. In beide gevallen is de oogst in mei ,
Rode bieten verbouwen
Rode bieten smaken het lekkerste wanneer ze klein
blijven en vroeg worden geoogst. Hou dan 5cm
tussen de jonge plantjes, 10cm voor grotere bieten.
hou 30 cm tussen de rijen.
De hele cyclus neemt 8 tot 10 weken in beslag.
In de moestuin is het handig om telkens een rij
bietjes te zaaien, zodat ze niet allemaal te
gelijk rijp zijn. Zaai dan om de drie weken.
Bieten kunnen slecht tegen droogte , geef ze dan water.
Wanneer bieten droog staan worden de bieten houterig.
Te veel water doet ze rotten.
bieten in het voorjaar
Zaaien onder glas kan het al vanaf begin maart,
maar direct in de grond vanaf begin april
dan kunnen rode bieten al gezaaid worden,
gebruik hiervoor 'egyptische platronde',
dit is de snelstgroeiende van de vroege bietenrassen.
Jonge bieten plantjes worden graag door vogels
gegeten.
Rode bieten oogsten
Oogst rode bieten als ze niet groter zijn dan
een tennisbal. grotere bieten worden houterig
en de smaak gaat dan snel achteruit. Wanneer
er bloemen ontstaan dan is het al te laat en
zijn de bietjes hard.
Rode bieten bewaren
De stompen rassen kunnen in de winter bewaard
blijven, de ronde en cylindrische bieten niet.
Bieten worden in dozen met zand gevuld
bewaard. Ze mogen elkaar niet raken .
Rode bieten langer bewaren
Bieten kunnen nog lang in de grond blijven als
eerst het blad eraf is gesneden: De bieten
stoppen dan met groeien en zullen niet
vezelig worden.
Rode bieten en grondsoort
Bieten groeien het snelste op zandgrond: dat komt
dan vooral omdat deze grond het snelste opwarmt.
De grond moet los zijn en vruchtbaar.
Om bieten te bewaren moeten de bladeren
enkele cm boven de biet worden afgesneden,
Rode bieten koken
Wanneer je bietjes in de winkel koopt
zijn ze vaak al voorgekookt. Vers is
lekkerder, maar kook ze in het geheel,
en snij ze pas na het koken in stukken:
dat maakt en groot verschil met bietjes
die zijn "doodgebloedt".
rode bieten poffen
bepoeder de biet met zout,
wikkel de rode biet in aluminiumfolie
leg dit op vuur, in de open haard,
of op de barbecue.
rode bieten carameliseren
Bak de bietjes in de oven in een laagje bouillion,
gemengd met gembersiroop.
laat drie kwartier in de oven staan bedekt
met aluminium folie, verwijder daarna het
folie, dan nog een half uur.
zijn rode bieten gezond? nee
Rode bieten bevatten veel schadelijke stoffen,
om te beginnen een zeer hoge hoeveelheid suiker,
(net als de suikerbiet en voederbiet),
welke niet alleen een dikmakend effect heeft
maar ook diabetes 2 uitlokt. daarnaast bevatten
bietjes veel nitraat en nitriet, dit zijn
giftige stoffen (kunstmest), met een
ingewikkelde werking op het hart en bloedvaten:
het veroorzaakt een vaatverwijding
(en daardoor bloeddrukdaling) als direct
effect, maar heeft op de lange duur
juist allerlei toxische effecten, welke met name
in het geval van nitriet goed zijn onderzocht,
vooral een uitgesproken kankerverwekkend effect.
Rode bieten bevat oxylaat welke de meest voorkomende
nierstenen veroorzaken bij niersteenlijders, deze
mensen zouden dus geen rode bieten moeten eten,
de therapie daarvoor (magnesium/calcium tabletten
na rode bieten eten, is onhaalbaar en onpractisch).
De vitamine C in bietjes wordt direct uitgeplast.
Zijn rode bietjes ongezond? Rode bietjes zijn
enigzins ongezond, vermijdt het eten van grote
hoeveelheden. Eet geen bietjes indien u leidt
aan lage bloeddruk, diabetes 2 en oxalaat-nierstenen,
dit is zo'n 7% van de bevolking.
bietjes en de anti-oxidanten
De hype rondom de anti-oxidanten is aan het
verstommen, nadat het enige grootschalige
dubbelblind onderzoek juist net een makkelijk
meetbaar kankerverwekkend effect van (niet-endogene)
anti-oxidanten liet zien. Dit Finse onderzoek was
ook nog onafhankelijk en met een biezonder groot aantal
proefpersonen opgezet, en ook over vele jaren
verspreidt. Zoals gezegd, de resultaten waren
precies tegengesteld aan de verwachtingen:
Anti-oxidanten welke niet door het lichaam
zelf zijn aangemaakt laten juist een duidelijke
verhoging van de kanker incidentie zien.
landbouw op zilte grond
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Er zijn veel meer soorten rode bieten met ook een
andere, mildere smaak te krijgen. In het midden
een doorgesneden Chioggia biet.
Maar zelf verbouwde bieten smaken veel lekkerder,
bevatten minder nitriet, nitraat, minder
oxalaat en minder suiker.
Chioggia biet
Dit beroemde bieten ras is rood-wit geringd wanneer
het doorgesneden wordt, en werd oorspronkelijk rondom
Chioggia verbouwd, maar is nu overal te koop.
Zaai op 30 cm tussen de rijen in lente of zomer op
1 cm diepte.
Deze biet niet koken, want de mooie kleuren ringen
verdwijnen dan. Zaai er niet teveel tegelijk want
dan gaat het tegenstaan.
zomerbiet en bladeren
De zomerbiet wordt meestal verkocht met bladeren eraan,
deze zijn goed eetbaar.
De bladeren zijn niet echt biezonder wat betreft de smaak.
Kippen vinden ze wel lekker.
Cylindrische rode bieten , op het moment voor de oogst.
Rode bietensoep met creme fraiche.
Rode bieten worden kort gekookt en direct daarna
afgekoeld met ijs, op deze manier blijft de smaak
veel beter behouden en zijn ze ook meteen klaar
om gebruikt te worden. De bietjes worden pas na
het koken in stukken gesneden.
Het getoonde ras is niet rood maar oranje van
kleur.
Poets eerst met water zoveel mogelijk weg,
gebruik dan pure alcohol voor wat nog over is.
Een andere manier is:
Rode bieten kleurstof
De vlekken worden veroorzaakt door de natuurlijke
kleurstof betanine, deze zijn te verwijderen met
verdunde ammonia, en als dat niet helpt met
waterstofperoxide 3%, te koop bij drogisterijen.