Spelt






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Spelt

Spelt is een graansoort welke steeds populairder
wordt: het smaakt lekker en wordt vooral biologisch verbouwd.
Spelt is ontstaan als kruising tussen emmer-
graan en goatsgrass. Doordat de kaf niet
verwijderd kan worden, werd het in de 19de
eeuw snel veel minder populair. De smaak
van spelt is nootachtiger en zoeter dan van tarwe.



spelt is gezond



Spelt bevat 25 percent meer eiwit dan gewoon
graan, en bevat weinig gluten. Het is niet
goed geschikt voor een glutenvrij dieet.
Teff is een graansoort welke wel glutenvrij is.


spelt en glutenvrij dieet, tarwe allergie



Mensen welke een overgevoeligheid hebben voor
gluten, gebruiken vaak spelt producten.
De gluten of eiwitten in spelt zijn anders
van structuur de gluten in tarwe, er is
in mindere mate kans op een zgn kruisreactie.
Maar dat is niet voor iedereen zo. Daarbij
mengen veel bakkers door de spelt graan
om het beter kneedbaar te maken.

kaf en spelt


Het kaf rondom de aar van spelt zit veel
steviger vast dan het kaf van graan.
Om deze reden moet het spelt anders
bewerkt worden, bij graan doet een combine
dat werk al op het veld, maar bij spelt is
een nabewerking nodig.
Ook het malen van spelt gaat moeizamer
dan dat van graan.



de aar van spelt.





van graan naar brood


Brood wordt vooral uit de graankorrel gemaakt en
wel uit de tarwekorrel van de Triticum aestivum
ofwel de zachte tarwe.
Het wordt gemaakt door de tarwekorrel te malen:

Tarwe, uit het meellichaam van deze tarwekorrel
wordt meel bereid.


van graan naar meel


Meel is gemalen graan , ontdaan van zemelen.
Ook de kiem wordt verwijderd, gebeurd dat
niet dan heeft het meel een vettig aspect.
Bij het woord meel wordt tarwemeel bedoeld,
en de reden dat tarwemeel zo belangrijk is :
Wanneer tarwemeel, of bloem wordt gemengd met
water ontstaat er kneedbare massa deeg .
Van deeg wordt brood gebakken.
Om het brood luchtig te maken wordt gist aan
het deeg gist toegevoegd zodat de gasbelletjes
het deeg luchtig maken en daarmee het brood.
Van tarwemeel wordt vooral bruinbrood gemaakt.

van meel naar bloem


Bloem is gezeefd meel. Van meel wordt witbrood
gemaakt. Het meel kan extra gezeefd worden, en
er ontstaat dan extra fijne bloem, bedoeld voor
banketbakkersproducten.

spelt in plaats van tarwe



bovenstaande kan ook met spelt worden gedaan,
om speltbrood te produceren.
Speltbrood is niet geschikt voor gluten-allergie
lijders (coeliakie).




landbouw op zilte grond


Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.

Allereerst de zilte planten (halofyten):

zeekraal
lamsoor of zeeaster

Daarnaast de zouttolerante groenten:

groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree

zouttolerante granen:

haver
gerst
spelt

zouttolerant veevoer

eendekroos
huttentut

zouttolerante groenbemester

spurrie




    Spelt en het verwante eenkoren en tweekoren.
    1eenkoren
    2tweekoren
    3Ongebaarde Spelt
    4Ongebaarde Spelt, in bloei
    5Gebaarde Spelt



    gepelde spelt.



    het verbouwen van spelt


    Spelt wordt bijna alleen op zware klei verbouwt.
    Wanneer akkers met dierlijke mest worden
    verrijkt daalt de opbrengst van de spelt aanzienlijk.
    Spelt is gevoelig voor legeren, dat is dat
    het gewas omvalt tijdens een zware regenbui
    en niet meer overeind komt.



    spelt en de biologische akkerbouw


    Spelt kan met weinig of geen (kunst)mest toe en ook
    is er veel minder bestrijdingsmiddelen nodig,
    want spelt is een sterk gewas wat weinig ziektes kent.
    Spelt laat zich ook verbouwen op verzilte grond,
    waar graan slecht groeit.



    spelt en de bakker


    Het belangrijkste verschil tussen het maken van
    speltbrood en tarwebrood is het kneden:
    bij tarwe wordt er meer dan een kwartier gekneed
    om het brood te laten rijzen, bij spelt maar 5 minuten.
    Wordt spelt langer gekneed dan zakt het brood daarna in.
    (het zgn overkneden).
    Om dit te voorkomen zijn er bakkers welke
    tarwe meel toevoegen aan de speltmeel.
    Dat is een oplossing, maar daarmee verdwijnen
    dan wel de voordelen van het spelt (allergie en smaak).



    jonge spelt.


    cultivars van spelt




    Er zijn 50 bekende cultivars van spelt,
    de meeste zijn kruisingen met tarwe,
    bedoeld om de productie van spelt te verbeteren.



    Deze spelt is rijp om geoogst te worden: de zware
    aren hangen omlaag.




    Spelt broodje op de macrobiotische markt , links met hazelnoot,
    abrikoos en vijg, rechts met pompoenpit en vijg.


    graan

    Andere granen op deze website:



    gierst.
    rogge
    tarwe
    gerst
    spelt
    kanariezaad
    boekweit
    haver
    mais
    suikermais
    rijst
    risotto




    visitors: English English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!