Snijbieten worden steeds populairder.
Het blad is lekker, snijbiet groeit snel
en ze zijn binnen 10 weken te oogsten.
Verse snijbiet van het land is veel
lekkerder dan uit de winkel. Het heeft
een spinazieachtige smaak. Snijbiet
is in het rood, geel en groen te krijgen
Snijbiet is nauw verwant met de rode biet,
en er zijn ook rassen waarvan zowel de
knol als het blad gegeten wordt.
warmoes en snijbiet
Warmoes is sterk verwant met snijbiet
en een oud gewas. Het smaakt minder
fris, en groeit ook langzamer dan snijbiet
en verdwijnt langzaam uit moestuinen.
bladstelen of blad
Het blad wordt geoogst als het 1,5 decimeter
hoog is, wacht dan een maand, en oogst dan
opnieuw, dit gaat door tot september.
De bladstelen worden ook gegeten, maar het is
nodig om de bieten veel groter te laten worden
, tot een afstand van 4 decimeter tussen de rijen.
De dikke bladstelen eten als asperge, maar zijn
veel minder lekker.
Snijbieten verbouwen
Zaai snijbiet vanaf april tot juni in de
volle grond, Hou dan 5 cm tussen de jonge
plantjes, en 2 decimeter tussen de rijen.
De hele cyclus neemt 8 tot 10 weken in beslag.
In de moestuin is het handig om telkens een rij
snijbietjes te zaaien, zodat ze niet allemaal te
gelijk rijp zijn. Zaai dan om de drie weken.
Snijbieten kunnen slecht tegen droogte , geef
ze dan water.
Snijbiet oogsten
Snijbiet wordt met een scherp mes direct
boven de grond afgesneden.
na deze oogst is meestal een tweede oogst
ook nog mogelijk.
Snijbiet rassen
'Gewone groene' het meest geteelde ras van
groene snijbiet, met gladde bladeren.
'Ruby chard' rode stelen, en wordt ook
voor deze stelen geteeld
'Gele Witribbige' heeft witte bladstelen
en wordt ook voor deze stelen geteeld
landbouw op zilte grond
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Dit zijn de rode snijbieten en oogstbaar. Hoe jonger
het blad, des te lekkerder.
Groene snijbiet, oogstbaar.
snijbiet en rode biet op de markt.
Er zijn stengeltjes van diverse snijbietrassen
bij elkaar gebonden, zodat een kleurig geheel ontstaat.
Er zijn rode, oranje, gele en witte en groene
cultivars van de snijbiet. Met name restaurants
zijn afnemers voor een veelkleurige salade.
biet , voederbiet, snijbiet en suikerbiet zijn nauw verwant.
Moestuinsoep
Moestuinsoep wordt gemaakt van teveel geproduceerde groenten
uit de moestuin, samen met eetbaar onkruid. Typische ingredienten
zijn te kleine aardappeltjes, welke met schil en al worden meegekookt,
en de bekende eetbare onkruiden: brandnetel.php
melkdistel,
melganzevoet,
vogelmuur blad van radijs,
kleine veldkers, jong blad van weegbree jong blad van zevenblad molsla snijbiet
etc.
Kook dit samen met een uitje, bouillionblokje, olijfolie en
een blaadje maggi of lavas