snijbiet, warmoes

snijbieten






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |



snijbieten

Snijbieten worden steeds populairder.
Het blad is lekker, snijbiet groeit snel
en ze zijn binnen 10 weken te oogsten.
Verse snijbiet van het land is veel
lekkerder dan uit de winkel. Het heeft
een spinazieachtige smaak. Snijbiet
is in het rood, geel en groen te krijgen
Snijbiet is nauw verwant met de rode biet,
en er zijn ook rassen waarvan zowel de
knol als het blad gegeten wordt.



warmoes en snijbiet

Warmoes is sterk verwant met snijbiet
en een oud gewas. Het smaakt minder
fris, en groeit ook langzamer dan snijbiet
en verdwijnt langzaam uit moestuinen.


bladstelen of blad

Het blad wordt geoogst als het 1,5 decimeter
hoog is, wacht dan een maand, en oogst dan
opnieuw, dit gaat door tot september.
De bladstelen worden ook gegeten, maar het is
nodig om de bieten veel groter te laten worden
, tot een afstand van 4 decimeter tussen de rijen.
De dikke bladstelen eten als asperge, maar zijn
veel minder lekker.

Snijbieten verbouwen

Zaai snijbiet vanaf april tot juni in de
volle grond, Hou dan 5 cm tussen de jonge
plantjes, en 2 decimeter tussen de rijen.
De hele cyclus neemt 8 tot 10 weken in beslag.
In de moestuin is het handig om telkens een rij
snijbietjes te zaaien, zodat ze niet allemaal te
gelijk rijp zijn. Zaai dan om de drie weken.
Snijbieten kunnen slecht tegen droogte , geef
ze dan water.



Snijbiet oogsten


Snijbiet wordt met een scherp mes direct
boven de grond afgesneden.
na deze oogst is meestal een tweede oogst
ook nog mogelijk.


Snijbiet rassen


'Gewone groene' het meest geteelde ras van
groene snijbiet, met gladde bladeren.
'Ruby chard' rode stelen, en wordt ook
voor deze stelen geteeld
'Gele Witribbige' heeft witte bladstelen
en wordt ook voor deze stelen geteeld



landbouw op zilte grond


Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.

Allereerst de zilte planten (halofyten):

zeekraal
lamsoor of zeeaster

Daarnaast de zouttolerante groenten:

groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree

zouttolerante granen:

haver
gerst
spelt

zouttolerant veevoer

eendekroos
huttentut

zouttolerante groenbemester

spurrie



Amarantenfamilie


De amarantenmfamilie telt vele bekende leden.
Ze zijn goed tegen zout water en droogte bestand.
rode bieten
snijbieten
voederbieten
zeekraal
zeebiet of strandbiet
suikerbiet
brave hendrik
spinazie
wilde spinazie
quinoa

saladeblaadjes


Veel groentes welke in de moestuin worden
verbouwd hebben eetbaar, smakelijk blad,
geschikt voor salade maar ook voor de kippen
en het konijn.

bietenloof

snijbietenloof, Amaranthus tricolor
spinazie
pluksla
eikenbladsla
melde
zuring
venkel
cichorei heeft lange bleke blaadjes met een bittere smaak. Rucola of raketsla de langwerpige bladeren hebben een peperachtige smaak. Spinazie
andijvieblaadjes, schietandijvie
knolselderij loof









    Dit zijn de rode snijbieten en oogstbaar. Hoe jonger
    het blad, des te lekkerder.




    Groene snijbiet, oogstbaar.




    snijbiet en rode biet op de markt.
    Er zijn stengeltjes van diverse snijbietrassen
    bij elkaar gebonden, zodat een kleurig geheel ontstaat.
    Er zijn rode, oranje, gele en witte en groene
    cultivars van de snijbiet. Met name restaurants
    zijn afnemers voor een veelkleurige salade.
    biet , voederbiet, snijbiet en suikerbiet zijn nauw verwant.



    Moestuinsoep


    Moestuinsoep wordt gemaakt van teveel geproduceerde groenten
    uit de moestuin, samen met eetbaar onkruid. Typische ingredienten
    zijn te kleine
    aardappeltjes, welke met schil en al worden meegekookt,
    en de bekende eetbare onkruiden:
    brandnetel.php
    melkdistel,
    melganzevoet,
    vogelmuur
    blad van radijs,
    kleine veldkers,
    jong blad van weegbree
    jong blad van zevenblad
    molsla
    snijbiet
    etc.
    Kook dit samen met een uitje, bouillionblokje, olijfolie en
    een blaadje maggi of lavas




    wortelgroenten

    Wortelgroenten hebben een verdikte eetbare
    wortel, hier wordt reserve voedsel in
    opgeslagen voor het tweede jaar , dan
    komen de bloemen en de zaden.
    De volgende wortelgroenten worden op deze
    website behandeld:
    uien
    rammenas
    radijs
    rettich
    pastinaak
    bieten
    wortelpeterselie
    wintelwortel
    meiraap of knolraap
    kliswortel
    mierikswortel


    visitors: English snijbiet English |

    | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!