basilicum
Een biezonder populair kruid, welke tegenwoordig in veel
keukens te vinden is. Basilicum mag alleen kort meekoken
anders verdwijnt de smaak,nog beter is het om niet mee te
koken.
Basilicum kan niet bewaard worden als kruid: maak er dus pesto van.
commerciele teelt van basilicum
Basilicum is erg temperatuurgevoelig:
De temperatuur moet hoger dan 10 graden zijn,
onder de 10 graden verslappen de stengels en
zakt het gewas in.
basilicum kan tot 45 graden celsius verdragen,
Basilicum wordt in Zuid-Frankrijk en Noord-Italie in
tunnels verbouwt. Basilicum wordt met wortel en al geoogst en
daarna verpakt in waterdicht papier.
Basilicum wordt zowel in de volle grond geweekt maar steeds
vaker in hydrocultuur. Het oogsten gebeurd handmatig
bij de volle grond methode. In de toekomst zal basilicum
volledig mechanisch verbouwd gaan worden.
basilicum ziektes
Basilicum is erg schimmelgevoelig, om deze reden
is het erg belangrijk de vochtigheid goed in de gaten
te houden. In vollegrond teelt wordt daarom alleen gedaan
als de grond voor het zaaien met behulp van
stoom wordt gedesinfecteerd.
basilicum zaaien
Basilicum wordt in kalkrijke aarde gezaaid, samen met verbrokkelde paardemest en koeienmest.
Het geheel wordt dan afgedekt met thermofolie wat wordt verwijderd zodra het stengeltje verschijnt.
polder basilicum
basilicum kan alleen vanaf midden juni in de moestuin,
kou en vocht zijn de grootste vijanden.
Zaai dun en laat veel ruimte over tussen de rijen
want basilicum verdraagt geen verspenen.
Sommige zomers zijn te koud voor basilicum.
kiemen van basilicum
Het kiemen duurt 8 dagen bij warme temperatuur.
Het mag niet bij teveel vocht gebeuren want
basilicum gaat snel schimmelen.
oogsten van basilicum
Het oogsten is mogelijk wanneer de planten
twee decimeter hoog zijn.
basilicum rassen
De basilicum welke te koop is bij de supermarkt
heet Grand vert basilicum of Genovese D.O.P., of
meestal genoemd: sweet basil.
Deze basilicum is geschikt voor alles, ook voor pesto.
Basil 'Mrs Burns' lemonbasil : Deze cultivar is
in 1940 door de zoon van Mrs Burns verbouwd.
Het heeft grote zaden en zal hier niet willen
groeien , het heeft warmte en licht nodig.
Zeer geschikt voor de bereiding van geurige
citroen thee.
Griekse basilicum, Reglisse Pistou , Minette basilicum: heeft een anijs smaak.
Thaise basilicum, sweet thai basilicum: heeft een sterke anijssmaak.
Basilicum in bloei, dit is de meest gebruikte cultivar:
sweet basil.
sweet basil seeds, Tukmaria
De zaden van de Thaise basilicum heten
Sweet Basil seeds, in india Tukmaria.
Deze hebben een biezondere smaak
van zichzelf en worden als verdikkingsmiddel
gebruikt, net als agar-agar. De zwarte zaadjes
, na een half uur in koud water te hebben
gestaan, worden dan opgezwollen en gelatineus.
4 theelepels geven 1 liter gel.
Nam Manglak is een verkoelend dankje op
basis van sweet basil seeds en enorm populair
in Zuid-oost Azie. In India en Pakistan
heet het Falooda.
Falooda, Nam Manglak recept
voor 1 liter Nam Manglak:
4 theelepels zaadjes, een schep suiker,
een beetje vanille poeder.
Voeg toe: cocos melk of rozewater of
grenadine of aardbeiensyroop.
Dien dit drankje gekoeld op.
basilicum met anijssmaak
Basilicum anijs of Ocimum basillicum heeft de typische
smaak van anijs.
anijs
anijs
Anijs is een anethol, een olie met de geur en smaak van anijs .
De olie wordt uit anijszaad geextraheerd met behulp van stoom
De volgende planten smaken min of meer naar anijs:
anijs
venkel
zeevenkel
dille
steranijs
dragon
zoethout
dropplant
kervel
Roomse kervel
Basilicum anijs
djinten of komijnepoeder
karwijzaad
basilicum en azijn, balsamico-azijn
Basilicum en jeneverbessen zijn uitstekend geschikt
om aan azijn toe te voegen, een vaak geziene
combinatie in balsamico-azijn.
azijn
Azijn kan met kruiden van smaak worden voorzien:
balsamico-azijn Balsamico-azijn ontstaat uit het sap (most)
van Trebbiano-druiven welke daarna gefermenteerd worden, en ingekookt tot een dikke vloeistof..
dragonazijn in de azijn worden enkele dragonblaadjes gelegd,
erg geschikt voor Bearnaisesaus en Worchestersaus.
tijmazijn de azijn wordt verkregen door tijmtakjes in een fles natiuurazijn te doen.
mierikswortel mierikswortelazijn is een middel
om mierikswortel in te maken: alleen de mierikswortel raspen en schillen,
nooit verhitten, dan is de smaak weg.
laurierazijn Enkele laurierbladen worden azijn ingelegd,
vaak wordt ook nog rozemarijn, jeneverbes en mosterdzaad toegevoegd en gebruikt voor het inmaken.
rozemarijnazijn Doe een takje rozemarijn in een fles azijn,
dit geeft een betere smaak dan tijmazijn.
inmaakazijn Doe 10 jeneverbessen, een takje rozemarijn,
mosterdzaad en zwarte peperkorrelsin een fles natuurazijn.
borago-azijn Dit is blauwe frissmakende azijn ,
welke zeer eenvoudig te maken is door de bloemblaadjes in een fles natuur azijn te doen.
rode azijn.
Deze azijn wordt getrokken uit de rode bloemen van de pimpernel.
Pesto
Er zijn veel recepten voor pesto.
Maar de basis is: veel basilicumblaadjes samen met
pijnboompitten en pecorinokaas, dit wordt samen
met een beetje olijfolie in een vijzel gestampt.
Voeg daarna gehakte knoflook toe.
Rode Pesto
Voeg gedroogde tomaten in olie toe.
Soms worden cashewnootjes toegevoegd.
Een andere mogelijkheid amandelen, welke
even zijn verhit in olie.
Zwarte Pesto
Voeg zwarte olijven toe.
goedkope rode Pesto
Dit is de rode pesto zoals die commercieel
verkocht wordt: 1 blikje tomaten puree,
1 zakje zongedroogde tomaten,
basilicum blaadje, imitatie pecorinokaas,
pecannoten en knoflook. Voeg goedkope
plantaardige olie toe. voeg geen zout toe.
La scienza in cucina e l'arte de mangiar bene. door Artusi 1891.
Dit kookboek verscheen 20 jaar na de unificatie van Italie en
bracht recepten uit het hele net gevormde Italie bij elkaar.
Artusi financierde het boek met eigen geld, er werden er 200000
van verkocht , een ongekend succes in die tijd.
Italiaans koken
Risotto
basilicum
pijnboompitten
ansjovis
zwaardvis
tomaten
olijfolie
amandelen
broccoli
citroenen
|
|