De paardenboon is een kleine tuinboon en wordt
eigenlijk niet meer gezien op markten en ook
niet in moestuinen. De smaak is veel zoeter en
lekkerder dan die van de tuinboon. De bereiding
is hetzelfde als de tuinboon.
Paardenboon is in nederland nauwelijks te krijgen,
maar rond de Middenlandse zee een gewoon gewas.
Paardeboon werd in Nederland al Middeleeuwen op
terpen verbouwd, het is redelijk bestand tegen
verzilting.
paardeboon, paardenboon en molleboon
Wanneer de paardenboon in een wokpan is gebakken
smaakt de boon zoet. In Groningen is dit nog lokaal
verkrijgbaar.
paardenbonen in de moestuin
De zaaitijd is maart, en zijn weinig gevoelig voor
onkruid, omdat ze snel groeien. Wel dient met name
bij het bij de jonge plantjes op uitdrogen te worden
gelet. Pas een ruime vruchtwisseling toe, dus maar
om de 5 jaar op hetzelfde stuk grond in verband met
het optreden van fusarium (een bodemschimmel).
oogst kan al voor de zome zodat daarna nog een
ander gewas kan volgen.
Afstand tussen de rijen is twee decimeter
paardeboon, paardenboon als kiemgroenten
laat de bonen bij kamertemperatuur voor het raam ontkiemen,
ze zijn goed eetbaar direct na het ontkiemen.
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Paardenboon, net ontkiemd in het vroege voorjaar.
Paardebonen zijn in dit stadium gevoelig voor droogte.
Om deze reden moeten ze ook wat dieper gezaaid worden.
Kiemgroenten zijn de eerste scheuten van zaadjes
de met water in aanraking zijn geweest.
Het belangrijkste is dat zaden bij het ontkiemen boven
het water uitsteken, anders treedt er bederf op.
Op deze website zijn de volgende kiemgroenten te vinden: