Waterwereld

lepelblad

Ooit was lepelblad een landbouwgewas in gebieden waar het grondwater brak was. Lepelgewas is voedzaam en bevat veel vitamines. Het wil daar groeien daar waar andere gewassen niet willen groeien: in brakwater moerassen en boven de poolcircel. Lepelblad is een sterk gewas maar groeit niet hard. Lepelblad is zeldzaam maar lijkt aan een comeback bezig: mogelijk ten gevolge van het strooien met zout.

lepelblad als cultuurgewas

Recentelijk werd lepelblad getest als cultuurgewas in brakwatergebieden (texel). Lepelblad heeft een pittige smaak die lijkt op waterkers. Wanneer het rauw gegeten wordt is het bitter, gekookt is het minder bitter.


lepelblad
Echt lepelblad of Cochlearia officinalis subsp. officinalis.



lepelblad en vitamine C

Ooit was echt lepelblad samen met mierikswortel het middel tegen scheurbuik. Lepelblad en Mierikswortel werden in tuintjes op het scheepsdek verbouwd. Lepelblad was dan goed tegen het zoute sproeiwater bestand. Voor de vitamine C behoefte werd lepelblad ook in Noordelijke gebieden gekweekt, zoals Spitsbergen. Omdat lepelblad veel vitamine C bevat kwam scheurbuik veel minder voor bij de VOC dan bij de concurerende zeevloten. Op Engelse schepen werd lepelblad in gedroogde bosjes meegevoerd of als drank: Lepelblad krijgt op deze manier een sterk bittere smaak en werd daarom met andere kruiden gemengd. Een groot deel van de vitamine C verdwijnt ook op deze manier. Uiteindelijk werd lepelblad op de schepen verdrongen door de citrusvruchten.



Echt lepelblad en Engels lepelblad

Het echte en het engelse lepelblad zijn moeilijk uit elkaar te houden. In Nederland komen beide soorten voor: waarbij het echte lepelblad op zijn retour is en het Engels lepelblad het gebied uitbreid. Het echte lepelblad komt voor in het verdronken land van Saeftinghe Waarschijnlijk zijn het ondersoorten van elkaar: er zijn namelijk ook hybriden. Engels lepelblad groeit op ziltere plaatsen dan echt lepelblad, het echt lepelblad is beter tegen koude bestand. Engels lepelblad komt voor op de schorren rondom de waddenzee. Het is in het voorjaar makkelijk te vinden doordat het vroeg bloeit. Het verschil tussen beide planten is lastig te zien: Echt lepelblad heeft kleinere bloemen, het hauwtje een breder tussenschot. English
Lepelblad bloeit hier met kleine witte bloementjes direct op het strand.


Echt lepelblad verspreiding

Het echt lepelblad is langs de Atlantische en Noordzee kust van Portugal tot Noorwegen te vinden. Daarnaast komt het ook voor op Noordelijke eilanden, zoals Ijsland en Spitsbergen, en rondom de Kara zee.

Engels lepelblad verspreiding

De kusten van de Ierse en Britse eilanden en rondom de Noordzee.

Deens lepelblad

Deze plant wordt tot de pekelplanten gerekend en is aan een opmars bezig : hij wordt hier behandeld.



Koolsoorten


Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:


spruitkool
boerenkool
koolrabi
spitskool
zeekool
palmkool
meiraap, knolraap
koolzaad
barbarakruid
wede
zeeraket
huttentut
mierikswortel
javaanse radijs, rat's tail radish
Rammenas, Rettich
Bladrammenas
radijs
Amsoi
Paksoy
romanesco
Eeuwige moes of eeuwige kool
stoppelknol
lepelblad