kervel
Dit kruid bloeit vroeg in het voorjaar met kleine
witte bloementjes welke tesamen in een scherm staan.
Kervel komt in het wild voor, maar is het meest
bekend als groente in kervelsoep.
De fijne bladeren hebben een heerlijke zoete smaak.
Kervel is in vele recepten lekker, maar beperkt
zich in Vlaanderen vooral tot de kervelsoep
kervel zaaien
Kervel heeft een lang seizoen, vanaf februari
wordt het direct in de volle grond gezaaid.
Kervel kan niet goed tegen sterke directe
zonnestraling, daarom zijn juli en augustus
niet de beste maanden om te zaaien.
Kervel in de schaduw groeit kervel ook.
Kervel groeit goed op vochtige, humusrijke grond
kervel ontkiemen, vorst kiemers
Kervel ontkiemt makkelijk maar er moet wel
vorst geweest zijn, anders ontkiemt het zaad niet.
Zulke planten worden "vorst kiemers" genoemd.
kervel in de moestuin
Kervel zaaien: kervel heeft een grote groeikracht,
de zaadje ontkiemen makkelijk in vochtige grond.
Zaai zeker niet teveel: kervel gaat gauw tegenstaan.
Het duurt 2 maanden voordat de bladeren oogstbaar
zijn: gebruik jong blad dat boven de grond te
vinden is, tot een decimeter boven de grond is bruikbaar.
Hou twee decimeter tussen de rijen, maar beter
is om maar 1 rij te zaaien.
kervel in het najaar, koude bak
Kervel wordt in het najaar om dr koude bak gezaait .
Na twee maanden id kervel oogstbaar.
Kervel is uitstekend bestand tegen strenge vorst.
kervel zaait zich uit
Uit zichzelf heeft kervel de neiging zich uit te
zaaien , en hier is wat aan te doen door de
zaaddozen weg te knippen. De onrijpe zaadjes
zijn ook te gebruiken , in sla bijvoorbeeld.
kervelsoep
Kervelsoep is een populaire soep, vooral in Vlaanderen en Wallonie.
Dit is een basisrecept :
1 ui, 1 prei , 100gram vers kervel , 1 aardappel .
De prei en ui worden eerst aangefruit. Laat ondertussen het water koken : voeg daaraan
de kervel, aardappel (in stukjes ) en gefruite ui en prei toe en voeg bouillionblokjes toe.
Laat minimaal 10 minuten koken en mix fijn met mixer , klaar .
kervel invriezen
Je kunt kervel goed invriezen , maar de smaak is dan wat
minder dan vers. Beter is om geconcentreerde kervelsoep
te maken, en dit dan in te vriezen. verdun het daarna bij
het ontdooien weer met water. Dit is hoe restaurants
kervelsoep maken.
Schermbloemigen
De schermbloemen zijn een grote familie van
groenten en kruiden.
Schermbloemigen zijn tweejarig
In het eerste jaar maken de schermbloemigen vooral blad,
ze slaan de reservestoffen op in een wortel.
In het daarop volgend jaar gebruiken ze de reserve's
om de schermen te vormen, en als laatste het zaad.
Schermbloemigen hebben last van elkaar
Schermbloemigen hebben last van elkaars parasieten:
De wortelvlieg, de bladvlekziekte. Zet ze daarom
niet bij elkaar en ook niet achterelkaar in dezelfde
grond.
Dit zijn bekende schermbloemigen:
(Bleek)selderij Zowel knol als stengel worden gegeten.
wortel De wortel zelf is een populaire groente.
pastinaak De wortel is het eetbare deel.
Pastinaak is aan een come-back bezig.
venkel Zowel de knol al groente als het zaad als kruid
worden gebruikt.
anijs
Een kruid waarvan de zaadjes in anijsmelk worden gebruikt.
dille
Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt,
vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel,
maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.
Kummel Een kruid welke in kaas en vleesgerechten wordt gebruikt.
Peterselie Een kruid welke vaak in spijzen en soepen gebruikt wordt.
korianderEen kruid waarvan de zaadjes in thee maar
ook in oosterse gerechten wordt gebruikt.
Karwij Een kruid welke biij vlees gerechten wordt gebruikt.
komijn
Een kruid waarvan de zaadjes in de Leidse kaas
worden verwerkt.
kervel
Een kruid welke ook als groente gebruikt wordt.
suikerwortel
De suikerwortel wordt nog maar zelden verbouwt.
engelwortel
Van deze grote plant wordt de wortel gegeten.
lavas
Lavas is een meerderjarig kruid waarvan de blaadjes in soep worden gebruikt.
gevlekte scheerling
De gevlekte scheerling is sterk giftig en lijkt op kervel en dille
|
|