Dit is een weinig bekende groentesoort waarvan
de lange wortel gegeten wordt. Suikerwortel is
steeds minder gangbaar en nu nog maar bij enkele
moestunhouders bekend. De belangrijkste reden
is dat het veel moeite kost om de lange dunne
breekbare wortels uit te graven. Ook duurt het
lang voordat er geoogst worden: normaal is het
om in de herfst te starten, door dan de gezaaide
plantjes uit te zetten.
Daarna duurt het nog een jaar voordat er geoogst
kan worden: deze oogst is ook mager te noemen,
vergeleken met andere schermbloemigen zoals
pastinaak en winterwortel.
de smaak van suikerwortel
De smaak is zacht en lijkt op die van pastinaak.
Maar dit geldt alleen voor de jongere wortels.
Wanneer ze lang in de grond blijven wordt
de smaak melig en de wortels verharden.
Eet alleen de dikste wortel ervan,
schil ze niet, anders blijft er weinig eetbaars over.
Afborsten van de schil gaat wel.
oogst van suikerwortel
Suikerwortel heeft net als vele andere
wortels het voordeel dat ze in de grond
kunnen blijven totdat ze nodig zijn:
ze zijn te oogsten van het einde van
de herfst tot het midden van de lente.
Suikerwortel
Suikerwortel
Schermbloemigen
De schermbloemen zijn een grote familie van
groenten en kruiden.
Schermbloemigen zijn tweejarig
In het eerste jaar maken de schermbloemigen vooral blad,
ze slaan de reservestoffen op in een wortel.
In het daarop volgend jaar gebruiken ze de reserve's
om de schermen te vormen, en als laatste het zaad.
Schermbloemigen hebben last van elkaar
Schermbloemigen hebben last van elkaars parasieten:
De wortelvlieg, de bladvlekziekte. Zet ze daarom
niet bij elkaar en ook niet achterelkaar in dezelfde
grond.
Dit zijn bekende schermbloemigen:
(Bleek)selderij Zowel knol als stengel worden gegeten. wortel De wortel zelf is een populaire groente. pastinaak De wortel is het eetbare deel.
Pastinaak is aan een come-back bezig. venkel Zowel de knol al groente als het zaad als kruid
worden gebruikt.
anijs
Een kruid waarvan de zaadjes in anijsmelk worden gebruikt. dille
Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt,
vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel,
maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.
Kummel Een kruid welke in kaas en vleesgerechten wordt gebruikt.
Peterselie Een kruid welke vaak in spijzen en soepen gebruikt wordt. korianderEen kruid waarvan de zaadjes in thee maar
ook in oosterse gerechten wordt gebruikt.
Karwij Een kruid welke biij vlees gerechten wordt gebruikt. komijn
Een kruid waarvan de zaadjes in de Leidse kaas
worden verwerkt. kervel
Een kruid welke ook als groente gebruikt wordt. suikerwortel
De suikerwortel wordt nog maar zelden verbouwt. engelwortel
Van deze grote plant wordt de wortel gegeten. lavas
Lavas is een meerderjarig kruid waarvan de blaadjes in soep worden gebruikt. gevlekte scheerling
De gevlekte scheerling is sterk giftig en lijkt op kervel en dille