Lavas is een meerjarig kruid met een
geweldige groeikracht, in een jaar kan
deze schermbloemige 2 meter hoog worden.
Lavas groei ook in de halfschaduw.
Geef lavas vruchtbare grond.
Lavas dient af en toe gesnoeid te worden.
Lavas in de moestuin
Bij gemeenschappelijke moestuinen staat lavas
soms bij de ingang, zodat iedereen er een paar
blaadjes van af kan halen. Het verbruik aan
blaadjes is niet groot.
zaaien van lavas of maggiplant
Maggiplant kan goed binnenshuis gezaaid worden,
het ontkiemt boven de 18 graden. Doe dit in maart.
Het is echt niet nodig om veel zaailingen op
te kweken, maggiplant is een sterk smakend
kruid, wat gaat tegenstaan bij teveel gebruik.
Uitplanten na de ijsheiligen.
het zaad van lavas
Ook het zaad van de maggieplant wordt als kruid
gebruikt. Dit ontstaat in de zomer aan de
uitgebloeide bloemen. Wanneer het de bedoeling
is om maggiplant vooral voor de bladeren
te gebruiken dan is het echter beter om
de bloemknoppen te verwijdedren, maar
zal er ook geen zaad ontstaan dus.
Recepten met lavas
De smaak van lavas is die van selderij.
Van de lavas plant worden vooral de jonge blaadjes gegeten.
Maar de hele plant is eetbaar.
De smaak is snel te overheersend.
Schermbloemigen
De schermbloemen zijn een grote familie van
groenten en kruiden.
Schermbloemigen zijn tweejarig
In het eerste jaar maken de schermbloemigen vooral blad,
ze slaan de reservestoffen op in een wortel.
In het daarop volgend jaar gebruiken ze de reserve's
om de schermen te vormen, en als laatste het zaad.
Schermbloemigen hebben last van elkaar
Schermbloemigen hebben last van elkaars parasieten:
De wortelvlieg, de bladvlekziekte. Zet ze daarom
niet bij elkaar en ook niet achterelkaar in dezelfde
grond.
Dit zijn bekende schermbloemigen:
(Bleek)selderij Zowel knol als stengel worden gegeten. wortel De wortel zelf is een populaire groente. pastinaak De wortel is het eetbare deel.
Pastinaak is aan een come-back bezig. venkel Zowel de knol al groente als het zaad als kruid
worden gebruikt.
anijs
Een kruid waarvan de zaadjes in anijsmelk worden gebruikt. dille
Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt,
vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel,
maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.
Kummel Een kruid welke in kaas en vleesgerechten wordt gebruikt.
Peterselie Een kruid welke vaak in spijzen en soepen gebruikt wordt. korianderEen kruid waarvan de zaadjes in thee maar
ook in oosterse gerechten wordt gebruikt.
Karwij Een kruid welke biij vlees gerechten wordt gebruikt. komijn
Een kruid waarvan de zaadjes in de Leidse kaas
worden verwerkt. kervel
Een kruid welke ook als groente gebruikt wordt. suikerwortel
De suikerwortel wordt nog maar zelden verbouwt. engelwortel
Van deze grote plant wordt de wortel gegeten. lavas
Lavas is een meerderjarig kruid waarvan de blaadjes in soep worden gebruikt. gevlekte scheerling
De gevlekte scheerling is sterk giftig en lijkt op kervel en dille
Lavas of maggiplant heeft aromatische blaadjes welke soms in soep worden
meegekookt, gebruik lavas met mate.
lavas of maggiplant of Levisticum officinale
Moestuinsoep
Moestuinsoep wordt gemaakt van teveel geproduceerde groenten
uit de moestuin, samen met eetbaar onkruid. Typische ingredienten
zijn te kleine aardappeltjes, welke met schil en al worden meegekookt,
en de bekende eetbare onkruiden: brandnetel.php
melkdistel,
melganzevoet,
vogelmuur blad van radijs,
kleine veldkers, jong blad van weegbree jong blad van zevenblad molsla snijbiet
etc.
Kook dit samen met een uitje, bouillionblokje, olijfolie en
een blaadje maggi of lavas