huttentut
Huttentut is terug van weggeweest. In de vorige eeuw
werd huttentut vooral verbouwd voor de productie van
lampenolie. Van de droge stengel werden bezems gemaakt.
Tegenwoordig is er nieuwe belangstelling:
Huttentut is een gewas welke veel en goed bruikbare olie
produceert en zelfs op de alleramste grond wil groeien.
huttentut olie
De olie welke uit de zaden van de huttentut wordt gewonnen
is een uitstekende en gezonde bakolie welke lang houdbaar
is en een lichte aangename amandelsmaak heeft.
Huttentut olie (koude persing) bevat tot 45%
omega-3 vetzuren en ook een hoge hoeveelheid
anti-oxidanten waardoor het eenvoudige en goedkoop
is om kleinschalig goed houdbare macrobiotische
bakolie te produceren.
huttentut als veevoer
Huttentut wordt nu vooral als veevoer verbouwd, waarbij
het de gunstige eigenschap heeft snel te groeien, en
op die manier onkruid te onderdrukken.
huttentut heeft de toekomst
Huttentut groeit op de allerarmste gronden, ook zonder
kunstmest, onkruidbestrijding is eigenlijk niet nodig
want huttentut groeit en ontkiemt snel. Om dezelfde
reden is het niet nodig de grond om te ploegen.
Huttentut groeit ook op verzilte grond. Het verbouwen
van huttentut zal daarom niet hoeven te concureren met
het verbouwen van andere gewssen. Huttentut heeft
weinig water nodig om te groeien. Wanneer huttentut
op arme, verdroogde grond heeft gegroeit is
de bodemstructuur daarna verbetert en wordt
onkruid onderdrukt.
Om deze redenen is er belangstelling voor dit gewas,
zowel binnenlands als het verzilte grond betreft, maar
ook de verzilte grond in aride gebieden.
De olie uit de zaden zijn een goede bron voor de
produktie van bio brandstof, en om dit te benadrukken
is er een proefvlucht geweest met een KLM-toestel
waarbij 1 motor op huttentut-kerosine draaide.
Ook Huttentut bakolie zal meer en meer op de
markt verschijnen.
huttentut als groente
Het blad heeft een scherpe smaak en kan worden gebruikt
bij salades.
huttentut in de natuur
Huttentut kan zich ook buiten de mens om in de natuur
handhaven, het komt vaak verwilderd voor.
Huttentut heeft een groot verspreidingsgebied.
Jonge huttentut.
Bezems
Worden gemaakt van de takken van struiken.
Gebruikte bezems zijn vlak afgesleten, zodat ook
stof in de hoekjes bereikt kan worden.
Bezems van berkentakken, struikheide (calluna)en brem (cytissus),
bedoeld voor het zwaardere buitenwerk.
Een bezem van huttentut voor binnenshuis gebruik met veel fijne takken.
Een bezem van vlas voor binnenshuis.
landbouw op zilte grond
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Allereerst de zilte planten (halofyten):
zeekraal
lamsoor of zeeaster
Daarnaast de zouttolerante groenten:
groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree
zouttolerante granen:
haver
gerst
spelt
zouttolerant veevoer
eendekroos
huttentut
zouttolerante groenbemester
spurrie
|
|