Rode witte en zwarte aalbessen






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


rode, witte en zwarte aalbessen



De aalbessen zijn in de hele zomer te krijgen .
De rode aalbessen zijn verreweg het zuurste .
Witte aalbessen zijn minder zuur, milder van smaak.
Zwarte bessen kunnen rauw niet gegeten worden,
maar is wel erg gezond. Verwerk deze bessen in jam,
of zelfgemaakte limonade.



De rode aalbes


aalbessen stekken



Aalbessen worden het eenvoudigst vermeerdert door houtstek:
Snij in het najaar van een kale tak het boven stuk af,
dit wordt niet gebruikt. snij dan van deze tak het middenstuk
af, dit wordt bewaard op een koele plaats , in een bos.
In het voorjaar wordt het bosje met houstekken losgemaakt
en uitgeplant. Gebruik stekpoeder. Het uitplanten gebeurd
onder glas.


De aalbessen tussen ander zachtfruit op de markt.
Eind juli, begin augustus is het grootste aanbod
van zachtfruit.



aalbessen in de moestuin


Het handigst is wanneer de struik als haag wordt gebruikt,
bijvoorbeeld aan de rand wordt gebruikt. Meestal is
slechts een struik genoeg voor eigen gebruik.
Maar hou bij meerdere struiken ruim een meter
afstand tussen de struiken. Zet aalbessen op
een zonnige plaats, maar niet op de tocht:
aalbessen hebben last van bladluizen.
De grond moet niet te nat zijn , het beste
wat kalk bevatten en los van structuur zijn.
Ga niet te diep bij het poten van jonge struiken,
aalbessen wortelen oppervlakkig.

netten en rode bes

Rode bes zonder net kan eigenlijk niet: Gebruik netten in opvallende kleuren anders raken vogels verstrikt. Strak trekken van het net maakt dat vogels makkelijker loskomen.


bessenbladwesp



De rupsen van de bessenbladwesp zijn groen met zwarte
spikkels en zwarte kop, hoewel het niet zo klinkt,
zijn deze rupsen goed gecamoufleerd, ze eten de
bladeren van de struik. In mei kunnen ze massaal
voorkomen in bessen struiken. Het beste is om ze
met de hand te vangen, door het blaadje waarop
ze zitten weg te halen. Kijk dan ook naar blaadjes
waarop snoeren met eitjes zitten.





rode en witte bessen planten

De beste tijd voor planten is de herfst.
Verwacht in het eerste jaar na aanplant geen
oogst.

aalbessen snoeien

Wanneer veel oudhout wordt weggesnoeid zal de struik .
het jaar erop veel grote aalbessen, doe je het niet
dan zijn er veel kleine bessen. Snoei per struik zo'n
4 of 5 gestelstakken , wanneer het aantal toeneemt
verwijder ze dan, dus laat ze niet verhouten.

rode bessen snoeien


rode bessen groeien te onstuimig: daardoor groeit
de struik dicht en komen er te weinig bessen aan.
Daarvoor dient het snoeien vooral,
om de struik open te houden. Laat een paar
mooie scheuten staan en haal de rest weg.
De struik moet niet in de schaduw staan.
Takken in de schaduw gewoon wegknippen.

witte of rode bessen?


Witte zijn lekkerder en hoeven niet in een
kooi te groeien, ze worden veel moeilijker
door vogels gevonden. En ze zijn zoeter,
lekkerder. Maar hebben wat meer zon nodig
dan de rode bessen.

Witte aalbessen cultivars


Witte aalbessen zijn nog productiever dan rode en voor
moestuin beter geschikt: Ribes 'Witte Geelsteel' en
Ribes 'Witte Hollander', zijn de beste rassen.
Wedavia is de zoetste witte aalbes.


Rode aalbessen cultivars


Rode aalbessen zijn zuurder en dienen eigenlijk onder
netten geteeld te worden, vogels zijn er snel bij.
Ribes 'Jonkheer van Tets' is in Engeland veel gebruikt,
en ziekte resistent, maar heeft zeker niet de
hoogste productie.
Een vogelnet of kooi is zeker nodig bij vroege
rassen rode bessen, dus de bessen zijn rijp
aan het begin van de zomer.
Bij late rode bessen is een kooi
of net niet echt nodig.


aalbessen plukken


Pluk aalbessen smiddags, de dauw is dan verdampt,
en de bessen zijn dan langer houdbaar.


witte bessen gelei

1 kilo witte bessen, rode mag ook
een half pond suiker.
1 zakje pectine
10 minuten laten koken in laagje water,
langzaam aan de kook brengen.
Doe de bessen in een fijn vergiet,
laat het sap eruit gaan gedurende
enkele uren .
voeg de suiker toe en voeg pectine toe,
dit 1 minuut laten koken en pruttelen.


aalbessenjam


1kg rode aalbessen
1 pond geleisuiker
2 citroenen.
Rits de besjes van de stengeltjes,
doe de bessen in een grote pan.
voeg het sap van de citroenen toe.
Maak wat bessen stuk met een houten
lepel, en los hierin de suiker op.
Laat het geheel kort koken, 2 minuten
vergeet niet te roeren.
giet dit in de brandschone potjes
deksel erop en omkeren.



Grenadine is de basis van de Tequila sunrise:

grenadine



Grenadine is verdikt en aangezoet granaatappelsap.
Grenadine speelt een belangrijke rol in de
Iraanse en libanese keuken.
In het Westen speelt grenadine
vooral een rol bij het maken
van coctails, zoals de tequila
"Sunrise".
Tegenwoordig wordt grenadine vooral uit
rode bessen nagemaakt.


Rode aalbessen vormen het lichaam van
Flipje van Tiel, het symbool
van de Nederlandse jamindustrie.