kweepeer

kweepeer






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


kweepeer


Een fruitsoort welke aan populariteit wint:
Kweepeer heeft mooie roze bloemen, bladeren welke
zijdeachtig aanvoelen, en peerachtige vruchten.
Deze kunnen niet uit de hand gegeten worden
maar zijn prima geschikt voor jam en marmelade.
Ook wordt kweepeer tussen kleren gelegd omdat ze
lekkere geur verspreiden of gewoon op een schaal
in de kamer.
Kweepeer heeft alleen de vorm met de peer gemeen,
ze zijn weinig aan elkaar verwant.


kweepeer kweken

Kweepeer groeit vrij gemakkelijk, op eigenlijk iedere
grondsoort en heeft ook weinig ziektes. Vorst is
het grootste probleem en om die reden is het aan
te bevelen de kweepeer op een beschutte plaatsen
te laten groeien zoals tegen een muur.




kweepeer.




kweepeer rassen

Omdat 1 boompje kweeperen meer dan genoeg fruit levert
is het handigst om een zelfbestuiber te kiezen:
Cydonia oblonga is dan de beste keuze en eventueel Vranja.


kweepeer stekken

Goedkoper dan een kweeboompje kopen is het
zelf te stekken: Gebruik winterstekken: dus stekken
gesneden in de periode dat de kwee rust, en neem stekken van eenjarig hout. En neem dan
hielstekken, dus waaraan nog een klein stukje stam zit.
Doe dit tijdens droog weer, dan is er het minste kans
op schimmel.
De steklengte is dan lengte ongeveer 2 decimeter.

kweepeer onderstammen

Lijsterbes en gewone peer zijn gangbare onderstammen.

kweepeer oogsten

Kweepeer is rijp als de lichtgroene kleur geel wordt.
Dit is meestal tussen september en begin october in.
Kweepeer blijft dan nog tot begin januari goed.
Pluk de kweepeer voorzichtig: hoewel ze hard lijken
zijn ze toch gevoelig voor beschadiging.
Kweepeer wordt niet door vogels aangevreten.


kweepeer verkleuring

Kweeperen hebben de neiging om van binnen bruin
te worden : ze zijn dan oneetbaar geworden.
Vooral de grote rassen kweeperen hebben dit snel.
Merkwaardig is dat er zo op[ het oog weinig
te zien is , er zijn dan alleen deukjes te zien.
De belangrijkste oorzaak is te koud bewaren.
ook ruwe behandeling bij het plukken werkt
dit in de hand. Daarom; verwerk kweeperen
snel tot marmelade of jam.


kweepeer export

De kweeperenmarkt wordt beheerst door Turkije
welke een kwart van de wereldproductie verzorgt.
Andere grote producten zijn Frankrijk, Italie en Iran.



kweepeer schillen

Kweerpeer verkleurt razendsnel na het schillen : doe je dit toch: besprenkel dat de partjes met citroensap, dit voorkomt verkleuring.

kweeperenjam of kweeperenmarmalade.


kweepeer marmalade of kweeperenjam

Het woord marmalade is Portugees voor kweepeer.
Gebruik voor dit recept ongeschilde kweepeer,
de pectine zit bij de kweepeer in de schil.
1 kilo kweepeer
1 kilo suiker
0,75l water.
eventueel een stukje citroen

Snij de kweeperen in stukjes. kook het een half uur
lang samen met het water (en de citroen eventueel).
Roeren! Doe het mengsel door een zeef en voeg de
suiker toe. Kook nu nog 10 minuten (roeren!) en doe
dit mengsel in brandschone potten, deksel erop en
zet de potten op hun deksel. Laat ze omgekeerd
langzaam afkoelen, klaar!





laat wasgoed lekker ruiken

Deze kruiden worden in de linnenkast
gelegd om de was lekker fris te laten
ruiken. Het wordt ook vaak in linnen
zakjes gedaan voor dezelfde reden:
lavendel
lievevrouwebedstro
geel walstro
verveine
boerenwormkruid
rozenblaadjes
lelietje-der-dalen
tijm
citroentijm
citroenkruid
kweepeer
kamille
citroentijm
rozemarijn
oregano
polei
marjolein of marjoraan
salie
hop
nagelkruid
zeealsem
cipressenkruid of heiligenbloem