grapefruit
Een fruitsoort met een zure en ook bittere smaak.
De grapefruit is aan het begin van de 17de eeuw ontstaan
door een (natuurlijke) kruising van een sinasappel
en een pompelmoes, mogelijk op het eiland Barbados.
cultivars van de grapefruit
Er zijn oranje, rode en roze grapefruits, maar dit
heeft op zich weinig invloed op de smaak. Wel kan
tussen rassen de hoeveelheid granate mercaptan
verschillen, dit is de wel belangrijkste factor
welke de smaak bepaald, maar de stof is onzichtbaar
aanwezig.
Productieve rassen zijn:
De gele of lichtgekleurde rassen :'Duncan' en 'Marsh'.
'Duncan' is het oudste commerciele ras en heeft ook
de beste smaak. Maar is verdrongen door rassen welke
productiever zijn.
'Marsh' is de meest geteelde grapefruit.
Roze grapefruits zijn : vooral de 'Henderson Ruby', 'Ruby',
'Marsh Ruby', en de 'Foster'.
'Hendeson Ruby' is zowel productief, maar ook bestand
tegen hoge temperaturen.
'Foster' is de productiefste cultivar maar zeker
niet de lekkerste.
Rood is een donkerdere vorm van de roze: 'Star Ruby'
en ' Ruby Red'.
Groene grapefruits zijn de nieuwere cultivars en
zeker niet de lekkerste.
grapefruit marmalade
Het basisrecept is 1 kilo geschilde, in plakjes
gesneden grape fruit, 1 kilo suiker en 1 deciliter
water, en het sap van 1 citroen. Breng alle
ingredienten voorzichtig aan de kook en laat een
kwartier langzaam inkoken. Giet door een metalen zeef.
Schenk de inhoud in kokend hete, net schoongemaakte
potten, doe het deksel erop en laat langzaam afkoelen.
grapefruit als kuipplant
In het gematigde klimaattype wordt de grapefruit niet
groot, meestal niet groter dan anderhalve meter hoog.
Ze willen veel zon en bij heet weer ook veel water.
Hoewel het eenvoudig mogelijk is om grapefruitbomen uit
het zaad op te kweken ontstaan er dan geen eetbare
grapefruits. Daarom is het beter om met een gekochte
kleine boom te beginnen.
De bloemetjes zijn wit en trekken veel bijen aan.
In ons klimaat blijven de grapefruit meer dan een
jaar aan de boom voordat ze rijp zijn.
Grapefruits zijn gevoelig voor nachtvorst en moeten
overwinteren in een orangerie.
grapefruit is ongezond
Grapefruit is ongezond : er ontstaan vaak problemen
door omdat grapefruit de werking van vele belangrijke
geneesmiddelen verstoort. De belangrijkste problemen
ontstaan bij cholesterolremmers, bloeddrukverlagers en
viagra. De stof 6,7-dihydroxybergamottin (DHB) remt het
leverenzym CYP3A4 welke deze geneesmiddelen afbreken. Ook
zijn er andere effecten waarvoor nog geen duidelijke oorzaak
is gevonden. Grapefruit helpt niet tegen overgewicht
en ook niet tegen diabetes.
grapefruit en kanker
Grapefruit remt sterk de afbraak van chemotherapie, waardoor
de medicatie onnodig lang in het lichaam blijft.
Hetzelfde geldt vooor roken, St janskruid en anti-depressiva
tijdens chemotherapie.
grapefruit en spraakverwarring
Grapefruit wordt vaak verward met pomelo, welke
een veel dikkere schil heeft en waarmee het
sterk verwant is. in sommige talen wordt grapefruit
ook pomelo genoemd en de pomelo pomplemousse.
Provence
Op deze website worden de volgende planten genoemd
welke in de Provence groeien. De grond is hier arm
en kalkachtig en de winters zijn zacht, de zomers heet:
honderdjarige aloe of agave americana
artisjok
lavendel
amandelboom
pistache
camelia
kardoen
kumquat
bougainvillea
sterjasmijn
vijg
sinaasappel
zijdeboom of Albizia
lantana
zeerupsklaver of Medicago marina
druiven
campsis of trompetklimmer
linde
cypres of cipres
pijnboompitten en parasolden
citroenkruid
verveine
citroen
granaatappel
oregano
marjolein
rozemarijn
zomeralsem
pruimen, mirabellen
knoflook
koriander
venkel
anijs
salie
fenegriek
tamme kastanje
olijf
viola odorata, maarts viooltje
Euphorbia characias 'Wulfenii'
orangerie en kuipplanten
In een orangerie staan niet-winterharde planten
in kuipen en potten. In een orangerie moet er
veel licht zijn , en de temperatuur mag niet lager
dan 2 graden Celcius en niet hoger dan 12 graden
Celcius zijn. De grond waarin de planten staan mag
niet uitdrogen. Schild en dopluis zijn de grootste
problemen. Als u ze aantreft tip ze dan aan met
een mengsel van groene zeep, alcohol(spiritus)
en water in de verhouding 1: 1: 2
Op deze website staan de volgende kuipplanten genoemd:
granaatappel
bougainvillea
Anna Paulowniaboom
lantana
senna corymbosa
choisya
campsis of trompetklimmer
engelentrompet
passieflora
canarische dadelpalm
sinaasappel
mandarijn
kumquat
Zijdeboom of Albizia
dahlia
rozemarijn
olijf
avocado
citroen
nachtschade of solanum jasminoides
jasminum odoratissimum
Nicotinia glauca of boomtabak
waterplanten in potten:
lotus
waterlelie
citrus greening (HLB)
Citrus green is een citrus ziekte welke forse
schade aan de oogst kan toebrengen.
Citrus Greening is a bacteriele ziekte
welke het blad van citrusbomen doet vergelen.
Later valt het blad af en verdorren de citrusvruchten.
Op den duur sterft de boom af .
twee soorten bladluizen ( psylliden) verspreiden de bacterie.
De ziekte is bijna overal belangrijk. Op het eiland Antigua,
wat vooral leeft van citrus, beperkt de ziekte zich niet
alleen tot de citrus maar tast het ook andere bomen aan.
Economic Impacts of Citrus Greening (HLB) in Florida, 2006/07–2010/111.
|
|