Rabarber






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





Rabarber

Rabarber is de makkelijkste groente in de moestuin,
en is ook, met zijn grote bladeren, erg sierlijk .
Rabarber is meerderjarig en de bladeren sterven in
de winter af. Rabarber houdt van veel zon en groeit
sneller in voedselrijke vochtige grond.
Gebruik van rabarber alleen de stengels, niet
de bladeren of wortels. Hoe dunner en steviger
de stengels, des te lekkerder de rabarber.
Des te roder te stengels, des te minder zuur.
Rabarber planten worden maximaal 10 jaar oud.
De grote bladeren verdampen veel water, daarom
is rabarber gevoelig voor uitdrogen.

Rabarber in de keuken


Het onderste 1 centimeter stukje van de
rabarbersteel afsnijden.
Haal altijd het blad eraf , want door de
verdamping zuigt het blad de stengel leeg.
kook rabarber op een klein bodempje water.
Erg lekker is om ipv water sinasappelsap
te gebruiken.


Rabarber vermeerderen


Rabarber is makkelijk te vermeerderen door in het
najaar de plant te scheuren of met een scherpe schop
af te steken. Het volgend voorjaar zijn de eerste
uitlopers dan al eetbaar. Het is in moestuinen
gebruik om beginnende moestuinierders een rababer
struikje kado te doen.

Rabarber forceren


Geforceerde rabarber wordt steeds populairder:
Dit is eenvoudig te bewerkstelligen door de plant
in februari af te dekken, bijvoorbeeld met zwart folie.
6 weken later is deze zachte rabarber oogstbaar.
Bemesten met verse paardemest maakt dat er nog eerder
geoogst kan worden. Door het broeien van de mest
(temperatuur omhoog) groeit de rabarber sneller.

Rabarber in tunnels


Rabarber wordt ook in plastic tunnels gekweekt, welke in februari verwarmd worden. Op deze manier is de rabarber dan al in maart op de markt.

Rabarber buiten het seizoen


Het is mogelijk om buiten het seizoen rabarber te
forceren: dit gebeurd in lichtdichte schuren waar
uitgestoken rabarber kan uitlopen. Deze rabarber
moet eerst door kou to uitlopen worden aangezet,
dit gebeurd met koelcellen. Op deze manier is
rabarber in de herfst te koop.

Rabarber oogsten


Rabarber wordt geoogst door de dikste bladeren met
een draaiende beweging van de plant te draaien
( dus niet snijden).
Het oogsten gebeurd aan het begin van de zomer .
Laat de kleine blaadjes aan de plant zitten .
Niet meer dan de helft van de stengels oogsten,
anders zal de plant afsterven.
Geen rabarber meer oogsten na de langste dag
De plant moet dan herstellen en de rabarber
is dan nog zuurder.

Rabarber cultivars.


Rabarber wordf verdeeld in die met de groene en
met de rode stengels. Voor de moestuin zijn die
met de rode stengels van belang : deze zijn
minder zuur en veel zoeter.
'Frambozen Rood' is de meest populaire cultivar.
Groenstengelige rabarber is productiever en vooral
zuurder en wordt daarom gebruikt voor de productie
van conserven, en heeft voor de moestuinhouder geen betekenis.
'Goliath' is een erg zure cultivar, met vroege
oogst, bedoeld voor binnenteelt en gebruik
in compote, niet voor de moestuin dus.



Rabarber bereiden


De in blokjes gesneden rode of groene stelen worden
10 minuten gekookt. Kook met zo weinig mogelijk water.
Meestal wordt wat suiker tijdens
of zoetstof na het koken toegevoegd, zodat de smaak
zoetzuur in plaats van zuur wordt.
Koude rabarber is minder zuur dan warme
rabarbermoes. Rode rabarber is minder zuur
dan groene rabarber.
Vroeger werd ook krijt toegevoegd, het kalk
neutraliseerd het oxaalzuur van de rabarber.
Krijt is bij de drogist te koop.
Hoewel rabarber een groente is, lijkt het
in recepten en toepassing vaak op fruit,
net als aardbeien.


Rabarber jam


1 kilo rabarber stelen , rood of groen
1 citroen.
3/4 kilo suiker.
snij de rode of groene stelen in blokjes. Voeg schil
(rasp) en sap van de citroen toe. Kook 4 minuten
in een pan onder voortdurend roeren. Giet dit
mengsel in brandschone glazen potten.
Deksel erop, de potjes omdraaien en langzaam
laten afkoelen, klaar. Rabarber tast aluminium
en koperen pannen aan, gebruik die dus niet.


ajuinconfiture


1 kg. rode ajuin
2 ons aalbessen
0.75 kilo suiker
6 ons rabarber.
Snij de ui in stukjes en kook een kwartier lang.
Voeg daarna rabarber, suiker en aalbessen toe.
Nog 4 minuten laten pruttelen.
Giet dit mengsel in brandschone glazen potten.
Deksel erop, de potjes omdraaien en langzaam
laten afkoelen, klaar. Rabarber tast aluminium
pannen aan, gebruik die dus niet.
Ajuincoonfiture wordt bij wild gegeten.


rabarberchutney


rabarberchutney is ideaal om grote hoeveelheden
rabarber te verwerken.
1 kg. rode uien, in dunne ringen
1 kg rabarber gesneden.
een half pond suiker,
1 citroen , graspt of geperst.
Een gemberwortel, fijn gehakt.
eventueel:kruidnagels , rode pepers, mosterdpoeder.
Bak de uien, en voeg later de suiker tot,
laat de suiker carameliseren.
voeg de raber, citroen en kruiden toe,
laat het 5 minuten koken.
en giet in brandschone jampotten. Doe het deksel erop,
en draai de potten om. leg er een theedoek over
en laat zo langzaam afkoelen.


rabarber moes

1 kg rabarber, in erg kleine stukjes gesneden
een half pond suiker
3 eieren
Zet de rabarber op een dun laagje water te koken.
Kook dit tot er moes is: voeg dan suiker toe,
kluts de eieren erdoorheen. Laat dit afkoelen
en bewaar het in de vrieskast.


het bloeien van rabarber

Het bloeien gebeurd midden in de zomer.
De bloemstengel kan tot 2 meter hoog worden en
is dan een echte blikvanger in de moestuin.
De bloemstengel wordt afgesneden omdat deze energie
aan de plant onttrekt.



is rabarber gezond? nee

Rabarber bevat grote hoeveelheden vitamine C , een stof die zoveel wordt ingenomen dat het meeste wordt uitgeplast. De hoeveelheid oxaalzuur in rabarber maakt dit tot een groente welke het beste spaarzaam kan worden gebuikt.