kersen






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


kersen


Kersen zijn altijd al een belangrijk fruit geweest en
luiden het begin van de zomer in. Vroeger waren
kersen maar gedurende enkele weken te krijgen,
maar tegenwoordig gedurende de lente tot en met
de zomer. Vijanden van de kers zijn vogels, regen en nachtvorst.

kersen en vogelvraat


Vroege kersen worden eigenlijk altijd onder netten
geteeld, vogelvraat zou anders de oogst decimeren.
Maar late kersen kunnen zonder netten. Hoe lager
de boom (laagstam), des te makkelijker is het om
een net of afdak te plaatsen.



kersen en regen


Wanneer kersen langer dan een dag regen krijgen,
barsten ze open. Om die reden is er boven de
kersenboom een tent waardoor kersen uit de regen
blijven. Sommige rassen zijn weinig barstgevoelig.


kersen en nachtvorst


Door het vroege bloeien zijn kersen gevoelig
voor nachtvorst.
Nachtvorst is vooral een probleem met laagstambomen ,
hoogstam kersen hebben weinig last van nachtvorst.
Het ras Kordia is extreem vorstgevoelig, en wordt
steeds vaker toegepast. Een boomgaard heeft vaak
een beregeningsinstallatie welke gaat sproeien
zodra de temperatuur onder de 0 graden Celsius
zakt: 3 mmm regen per uur is een normale waarde
en voorkomt nachtvorst schade.

kersen, nachtvorst en grasmaaien

Hou het gras onder de kersenboom zo kort mogelijk,
bij nachtvorst straalt een kaal grasveld veel meer
warmte uit dan een weelderig begroeide grasveld.
Dat heeft twee voordelen : het gras vormt een luchtlaag waardoor de warmte van de bodem de niet kan op stijgen . Een ander voordeel is dat de grond zwart is en dat een zwart lichaam meer warmte afstraald. Bij het maaien van het gras wordt dit vaak niet kort genoeg gedaan : ook is de bodem vaak niet vlak , waardoor er minder goed gemaaid kan worden.

Vuurkorven als nachtvorstbestrijding

Beregening maakt de kers gevoelig voor schimmelinfectie,
met name de Monilla schimmel en de Pseudomonas.
Dat heeft ook te maken met het water wat voor
de beregening gebruikt wordt, wanneer dit
opgepompt slootwater is, dan is een infectie
veel waarschijnlijker. Het aansteken van vuurkorven
is een methode welke uit Frankrijk is overgekomen.
De regel is: 100 korven/hectare per verwachte
graad nachtvorst.
De vuurkorven zijn potten met parafine of waxine.

overkapping tegen nachtvorst en regen

Overkapping ondervangt het regen probleem en het
nachtvorstprobleem effectief. De overkapping
(plastic zeil) kan worden weggehaald
na de kersen periode. De overkapping biedt
bescherming tegen regen, nachtvorst en vogelvraat.

kersen productie in 2011



De teelt van kersen is langzamerhand aan het veranderen: Er was al een trend om de hoogstammige bmen te vervangen door laagstammige bomen: dit om de plukkosten zo laag mogelijk te houden. Ook zijn er in een boomgaard vaak meerdere rassen aanwezig: vroegbloeiende en laatbloeiende om het moment van plukken te spreiden. Maar tegenwoordig worden de kersenbomen onder een doorzichtig plastic dak geplaatst: deze beschermt de kersen tegen regen en hagel en het verhoogt de temperatuur. Kersen houden niet van water van boven. De bomen worden ieder van water voorzien door middel van een waterbuizensysteem.

kersen oogst in 2011


De oogst was dit jaar teleurstellend. Dit werd dan
veroorzaakt door rui:

kersen en rui


Wanneer er vroeg in hert voorjaar warm weer is,
gaan de kersen te vroeg bloeien. Er zijn dan te
weinig bijen voor bevruchting. De kersen vallen
dan massaal van de boom bij rijping. Nu zijn niet
alle rassen van kersen afhankelijk van kruisbestuiving.
Vooral 'Cordia' en 'Regina' hebben last van rui.
Wel is het zo , dat de kersen die daarna
overblijven dikker zijn.

kersen: zoete en zure


kersen worden in twee groepen verdeeld:
de zoete en de zure kersen, de morellen en krieken.

zure kersen, morellen


Zure kersen worden in Vlaanderen kriek genoemd.
Verwarrende is dat Limburgers daar juist zoete
kersen mee bedoelen. Zure kersen worden niet
uit de hand gegeten , maar vooral verwerkt,
morellenjam is heerlijk.
'Morel' is het bekendste ras , maar de productie
kan per jaar sterk wisselen.

snoeien morel


een morel dient gesnoeid te worden:
een typisch probleem is het afbreken
van takken door overgewicht.
Snoei niet na september. Morel heeft alleen
morels en blad aan eenjarige twijgen.
Daardoor worden takken te lang:
snoei daarom oude takken weg tot aan nieuw hout.

Amarena


De morel op zijn italiaans heet amarena

marascakers


Dit is een zure kers uit het Noorden van italie en
Kroatie (Dalmatie). De kers is klein en
helder rood en wordt in maraschino verwekt,
en heeft een bittere zoete smaak.
Van de kersenpitten wordt een amandeldrankje
gemaakt, welke in de patisdserie wordt gebruikt.

Zoete kersen rassen


Alle zoete kersen worden uit zichzelf grote bomen.
maar worden meestal op een onderstam geplaatst en
blijven dan laag. Het zijn allemaal kruisbesuivers,
dus er zijn twee bomen nodig. Zoete kersen hebben
goede grond nodig, alleen op vruchtbare grond wil
de zoete kers gedeien.
Voor de amateur geldt dat de vroege rassen niet
geschikt zijn: deze hebben netten nodig en zijn
nachtvorst gevoelig.
Goede rassen zijn:
'Techlovan': goede smaak, hoge productie.
' Hedelfinger': bekend ras, met een hoge productie,
maar op zijn retour.
'Regina': een laat ras, met grote, smakelijke
en donkere vvruchten en een hoge opbrengst
‘Kordia’ late kers, welke goed houdbaar is.
Goede smaak.


kers De kers heeft een mooie wit bloesem, maar is
gevoelig voor nachtvorst.
Bestuiving geschiedt door bijen.


Zoete kersen oogsten


Het oogsten dient zorgvuldig te gebeuren: niet
alleen om de kersen te beschermen, maar vooral
de boom: takken welke afbreken veroorzaken
ziektes.

kersenvlieg


De kersenvlieg wordt een groter probleem:
ooit kwam deze vlieg vooral in zuid-europa
voor. Maar tegenwoordig ook in de lage
landen.
De larven van de vlieg leeft ondergronds.
bij hoge temperaturen komen ze uit
de grond en worden dan vlieg. De kersenvlieg
zet de eitjes af op de onrijpe kersen, de
larven eten zich een weg naar binnen.
De kers valt op de grond en de larve kruipt de grond in. Aangetaste
kersen hebben een klein gaatje in
de schil, maar rot van binnen. Gelukkig
kunnen kippen in de winter makkelijk
de larven opsporen.


bloesem

Er is een volgorde van bloeien van de fruitbomen:
Het begint met de pruimenboom, daarna komt
de kersenboom Vervolgens de perenboom (Conference)
daarna de Doyenné du Comice. Als laatste Goudrenet
van de appels. Hekkesluiter is de Elstar.
Appels hebben roze bloesem.

plukken

Bij het plukken van de fruitbomen is er ook een volgorde: Het begint met kersen: de laatste rijpe kersen worden meteen opgevolgd door de eerste pruimen.


kersenhout



Kersenhout heeft dieprood kernhout en geel spinthout.
Dit is makkelijk te bewerken mooi hout, wat meestal
voor meubels wordt gebruikt. Omdat in Europa geen
hoogstam meer voorkomt is het meeste kersenhout
Amerikaans. Kersenhout is goed haardhout.

gedroogde kersen


Kersen worden gedroogd in muesli gebruikt : drogen is eenvoudiog , maar het kost wel veel tijd: gebruik alleen ontpitte druiven: leg ze op anti-aanbakpapier in een oven op 140 graden, en niet heter! laat minstens 6 uur drogen , met de deur op een kier. Er blijven dan rubberachtige gedroogde kersen over, welke lang houdbaar zijn.




Muesli

De volgende ingredienten kunnen gebruikt worden om zelfgemaakte muesli te maken. Muesli is gezond en goedkoop. Natuurlijk kan er oneindig mee gevarieerd worden Basis ingredienten :
Havervlokken of tarwevlokken
gedroogd fruit: amandel, abrikoos, blanke rozijnen
kersen Zaden : zonnebloempitten en lijnzaad
Voeg eventueel toe: suiker, kaneel, honing, zout