Kersen zijn altijd al een belangrijk fruit geweest en
luiden het begin van de zomer in. Vroeger waren
kersen maar gedurende enkele weken te krijgen,
maar tegenwoordig gedurende de lente tot en met
de zomer. Vijanden van de kers zijn vogels,
regen en nachtvorst.
kersen en vogelvraat
Vroege kersen worden eigenlijk altijd onder netten
geteeld, vogelvraat zou anders de oogst decimeren.
Maar late kersen kunnen zonder netten. Hoe lager
de boom (laagstam), des te makkelijker is het om
een net of afdak te plaatsen.
kersen en regen
Wanneer kersen langer dan een dag regen krijgen,
barsten ze open. Om die reden is er boven de
kersenboom een tent waardoor kersen uit de regen
blijven. Sommige rassen zijn weinig barstgevoelig.
kersen en nachtvorst
Door het vroege bloeien zijn kersen gevoelig
voor nachtvorst.
Nachtvorst is vooral een probleem met laagstambomen ,
hoogstam kersen hebben weinig last van nachtvorst.
Het ras Kordia is extreem vorstgevoelig, en wordt
steeds vaker toegepast. Een boomgaard heeft vaak
een beregeningsinstallatie welke gaat sproeien
zodra de temperatuur onder de 0 graden Celsius
zakt: 3 mmm regen per uur is een normale waarde
en voorkomt nachtvorst schade.
kersen, nachtvorst en grasmaaien
Hou het gras onder de kersenboom zo kort mogelijk,
bij nachtvorst straalt een kaal grasveld veel meer
warmte uit dan een weelderig begroeide grasveld.
Dat heeft twee voordelen : het gras vormt een luchtlaag
waardoor de warmte van de bodem de niet kan op stijgen .
Een ander voordeel is dat de grond zwart is en dat een zwart
lichaam meer warmte afstraald.
Bij het maaien van het gras wordt dit vaak niet kort genoeg gedaan :
ook is de bodem vaak niet vlak , waardoor er minder goed
gemaaid kan worden.
Vuurkorven als nachtvorstbestrijding
Beregening maakt de kers gevoelig voor schimmelinfectie,
met name de Monilla schimmel en de Pseudomonas.
Dat heeft ook te maken met het water wat voor
de beregening gebruikt wordt, wanneer dit
opgepompt slootwater is, dan is een infectie
veel waarschijnlijker. Het aansteken van vuurkorven
is een methode welke uit Frankrijk is overgekomen.
De regel is: 100 korven/hectare per verwachte
graad nachtvorst.
De vuurkorven zijn potten met parafine of waxine.
overkapping tegen nachtvorst en regen
Overkapping ondervangt het regen probleem en het
nachtvorstprobleem effectief. De overkapping
(plastic zeil) kan worden weggehaald
na de kersen periode. De overkapping biedt
bescherming tegen regen, nachtvorst en vogelvraat.
kersen productie in 2011
De teelt van kersen is langzamerhand aan het veranderen:
Er was al een trend om de hoogstammige bmen te vervangen
door laagstammige bomen: dit om de plukkosten zo laag
mogelijk te houden. Ook zijn er in een boomgaard vaak
meerdere rassen aanwezig: vroegbloeiende en laatbloeiende
om het moment van plukken te spreiden. Maar tegenwoordig
worden de kersenbomen onder een doorzichtig plastic dak
geplaatst: deze beschermt de kersen tegen regen en hagel
en het verhoogt de temperatuur. Kersen houden niet van
water van boven. De bomen worden ieder van water
voorzien door middel van een waterbuizensysteem.
kersen oogst in 2011
De oogst was dit jaar teleurstellend. Dit werd dan
veroorzaakt door rui:
kersen en rui
Wanneer er vroeg in hert voorjaar warm weer is,
gaan de kersen te vroeg bloeien. Er zijn dan te
weinig bijen voor bevruchting. De kersen vallen
dan massaal van de boom bij rijping. Nu zijn niet
alle rassen van kersen afhankelijk van kruisbestuiving.
Vooral 'Cordia' en 'Regina' hebben last van rui.
Wel is het zo , dat de kersen die daarna
overblijven dikker zijn.
kersen: zoete en zure
kersen worden in twee groepen verdeeld:
de zoete en de zure kersen, de morellen en krieken.
zure kersen, morellen
Zure kersen worden in Vlaanderen kriek genoemd.
Verwarrende is dat Limburgers daar juist zoete
kersen mee bedoelen. Zure kersen worden niet
uit de hand gegeten , maar vooral verwerkt,
morellenjam is heerlijk.
'Morel' is het bekendste ras , maar de productie
kan per jaar sterk wisselen.
snoeien morel
een morel dient gesnoeid te worden:
een typisch probleem is het afbreken
van takken door overgewicht.
Snoei niet na september. Morel heeft alleen
morels en blad aan eenjarige twijgen.
Daardoor worden takken te lang:
snoei daarom oude takken weg tot aan nieuw hout.
Amarena
De morel op zijn italiaans heet amarena
marascakers
Dit is een zure kers uit het Noorden van italie en
Kroatie (Dalmatie). De kers is klein en
helder rood en wordt in maraschino verwekt,
en heeft een bittere zoete smaak.
Van de kersenpitten wordt een amandeldrankje
gemaakt, welke in de patisdserie wordt gebruikt.
Zoete kersen rassen
Alle zoete kersen worden uit zichzelf grote bomen.
maar worden meestal op een onderstam geplaatst en
blijven dan laag. Het zijn allemaal kruisbesuivers,
dus er zijn twee bomen nodig. Zoete kersen hebben
goede grond nodig, alleen op vruchtbare grond wil
de zoete kers gedeien.
Voor de amateur geldt dat de vroege rassen niet
geschikt zijn: deze hebben netten nodig en zijn
nachtvorst gevoelig.
Goede rassen zijn:
'Techlovan': goede smaak, hoge productie.
' Hedelfinger': bekend ras, met een hoge productie,
maar op zijn retour.
'Regina': een laat ras, met grote, smakelijke en
donkere vvruchten en een hoge opbrengst
‘Kordia’ late kers, welke goed houdbaar is.
Goede smaak.
De kers heeft een mooie wit bloesem, maar is
gevoelig voor nachtvorst.
Bestuiving geschiedt door bijen.
Zoete kersen oogsten
Het oogsten dient zorgvuldig te gebeuren: niet
alleen om de kersen te beschermen, maar vooral
de boom: takken welke afbreken veroorzaken
ziektes.
kersenvlieg
De kersenvlieg wordt een groter probleem:
ooit kwam deze vlieg vooral in zuid-europa
voor. Maar tegenwoordig ook in de lage
landen.
De larven van de vlieg leeft ondergronds.
bij hoge temperaturen komen ze uit
de grond en worden dan vlieg. De kersenvlieg
zet de eitjes af op de onrijpe kersen, de
larven eten zich een weg naar binnen.
De kers valt op de grond en de larve
kruipt de grond in. Aangetaste
kersen hebben een klein gaatje in
de schil, maar rot van binnen. Gelukkig
kunnen kippen in de winter makkelijk
de larven opsporen.
bloesem
Er is een volgorde van bloeien van de fruitbomen:
Het begint met de pruimenboom, daarna komt
de kersenboom Vervolgens de perenboom (Conference)
daarna de Doyenné du Comice. Als laatste Goudrenet
van de appels. Hekkesluiter is de Elstar.
Appels hebben roze bloesem.
plukken
Bij het plukken van de fruitbomen is er ook een volgorde:
Het begint met kersen: de laatste rijpe kersen worden
meteen opgevolgd door de eerste pruimen.
kersenhout
Kersenhout heeft dieprood kernhout en geel spinthout.
Dit is makkelijk te bewerken mooi hout, wat meestal
voor meubels wordt gebruikt. Omdat in Europa geen
hoogstam meer voorkomt is het meeste kersenhout
Amerikaans. Kersenhout is goed haardhout.
gedroogde kersen
Kersen worden gedroogd in muesli gebruikt
: drogen is eenvoudiog , maar het kost wel veel
tijd: gebruik alleen ontpitte druiven: leg ze
op anti-aanbakpapier in een oven op 140 graden,
en niet heter! laat minstens 6 uur
drogen , met de deur op een kier. Er blijven dan
rubberachtige gedroogde kersen over, welke lang
houdbaar zijn.
Muesli
De volgende ingredienten kunnen gebruikt worden om
zelfgemaakte muesli te maken. Muesli is gezond en goedkoop.
Natuurlijk kan er oneindig mee gevarieerd worden
Basis ingredienten :
Havervlokken of tarwevlokken
gedroogd fruit: amandel, abrikoos, blanke rozijnen kersen
Zaden : zonnebloempitten en lijnzaad
Voeg eventueel toe: suiker, kaneel, honing, zout
Kersen in een stalletje, directe verkoop heeft de hoogste
marge en neemt dan ook een belangrijke plaats in de verkoop
van kersen.
thuisverkoop kersen
Kersen worden vooe een groot deel aan de straat verkocht.
Wanneer thuisverkoop is het belangrijk dat de verkoop
gespreidt wordt , dus met vroegere rassen.
Kersen of kersenhout is mooi van structuur.
kersenjam
1 kilo suiker,
1 kilo ontpitte kersen
1 zakje geleipoeder
eventueel 1 citroen.
laat de kersen 10 minuten koken samen met de geleipoeder,
voeg dan de suiker toe, het gehhel moet koken ,
en vergeet niet te roeren. Giet het mengsel
in kokendhete brandschone potten.
Doe het deksel erop en keer de potten om,
klaar.
Het inmaken van groenten en fruit.
Jam
Op deze website zijn de volgende fruit soorten te vinden,
met jamrecept.
De volgende lijst geeft aanwijzingen voor de keuze van haardhout.
Abeel rookt en slecht haardhout
berk prima haardhout, maar brandt snel op.
Beuk heel goed haardhout, maar moet lang drogen.
Boomhazelaar goed brandhout
Eik Erg goed en de standaard.
Es heel goed brandhout, brandt langzaam met mooie vlammen.
Esdoorn goed haardhout, maar brandt snel op.
Els snelbrandend, goed brandhout
Grove den makkelijk te kloven hout, brand goed , maar vervuilt de schoorsteen.
Ginkgo goed haardhout.
kerstboom of fijnspar onbruikbaar als haardhout, vormt veel creosoot.
Larix slecht haardhout, vervuilt de schoorsteen, moet eerst drogen.
Linde goed haardhout.
Populier of Canada slecht haardhout, brandt onvoorspelbaar, geeft weinig warmte.
Paardekastanje slecht brandhout, moeilijk aan te steken.
Plataan uitstekend haardhout. Het barst tijdens het branden.
Moerbeihout erg goed haardhout, maar moeilijk aan te komen.
Nordmann-spar slecht haardhout, vormt veel creosoot.
tamme kastanje onbruikbaar als haardhout.
vleugelnoot goed haardhout.
Walnoot goed brandhout, maar moeilijk aan te komen
Taxus brand als hardhout, maar is erg giftig, mag niet verzaagd worden.
prijs Brandhout, bruinkool en houtbriketten, gas, en electriciteit