Europees krentenboompje of amalanchier
Het Europeese boompje wordt steeds vaker in de
duinen en hei aangetroffen. Dit kleine boompje
is uit de landen rondom de Middellandse zee
afkomstig, maar kan zich hier goed handhaven.
Het Europees krentenboompje groeit goed op arme
zandgrond. Het wordt maar zelden een echt
boompje, meestal blijft het een struik.
Europees krentenboompje in de lente
Het Europees krentenboompje heeft witte bloemen in
april en mei. De bladeren zijn in het voorjaar
roodachtig.
de krenten van het Europees krentenboompje
De rode krenten zijn eetbaar, zowel vers als
gedroogd. Meestal is het boompje al leeg
gegeten door vogels, welke snel de krenten hebben
opgespoord.
Europees krentenboompje en meeldauw
Op erg droge (zand) grond heeft een
Amelanchier last van meeldauw. Indien dit een
probleem is: verbeter de grond, zorg voor
voldoende water.
krentenjam
Er zijn twee soorten krentenjam:
met pitjes erin, deze smaakt lichtjes naar amandelen.
En zonder de pitjes, deze smaakt vooral zoet.
Soms wordt deze pitloze jam met rode aalbessen
gemengd, voor meer smaak en kleur.
Met pitjes is het meest gebruikelijk.
Gebruik minder suiker dan bij andere jamsoorten.
Meestal is het lastig om voldoende krenten
te vinden, de vogels eten ze allemaal op.
Gebruik dan een net.
krenten en jam
Meestal worden de krenten bij andere vruchten
gedaan om de hoeveelheid suiker te verminderen
en vooral omdat het moeilijk is om aan veel
krenten te komen.
Pitloze krentenjam
laat het suiker/krentenmengsel 10 minuten pruttelen:
Doe het dan door een roerzeef, zodat de pitjes achterblijven.
krenten en chutney
Chutney is een mengsel van veel ui, azijn en suiker,
met vruchten en kruiden (gember/knoflook/peper/kerrie)
Krenten worden dan toegevoegd in plaats van suiker.
|
|