Gieser-wildeman is het bekendste stoofperenras van
ons land, en ook het lekkerste. Het vruchtvlees is
korrelig en wit. Stoofperen kunnen een halfjaar
bewaard worden, en worden vaak met kerstmis gegeten.
Gieser-Wildeman teelt
Gieser-wildeman is een zelfbestuiver, maar geeft meer
bloemen en dus vruchten indien de bestuiving door een
andere peresoort plaatsvindt.
De oogst van de Gieser-Wildeman wisselt sterk:
is er in het ene jaar genoeg aanbod, en veel
peren, dan is er in het volgende jaar juist
een lagere opbrengst omdat er dan weinig
bloemen in het voorjaar zijn. Zo'n jaar
heet dan 'beurtjaar'. Om de gevoeligheid voor
vorst te verminderen wordt deze peer vaak aan
de muur van het huis vastgemaakt.
Het dunnen van de boom na een jaar van
overvloedige peren gaat het beurtjaar effect
tegen.
Gieser-Wildeman oogst
Oogsttijd is in de maand oktober.
Pluk de stoofpeer dan pas als het steeltje makkelijk
loslaat van de tak. De Gieser-Wildeman wordt
lichter van kleur wanneer ze rijp zijn. De peer
moet hard aanvoelen bij het plukken.
Gieser-Wildeman verbeteringen
Bij het gebruik van een onderstam, zoals die van de vermindert de
gevoeligheid voor chlorose sterk. Ook is de Gieser
dan veel minder gevoelig voor koud weer in de zomer,
Gieser-Wildeman nachtvorst
Nachtvorst van de Gieser-Wildeman laat
de bloementjes of beter het vruchtbeginsel
sterven, en er onstaan
dan geen stoofperen. Bij nachtvorst
wordt er beregend met een automatische
sproeiinstallatie welke aan gaat als de
temperatuur onder de 0 graden Celsius zakt.
Er wordt gesproeid tot de temperatuur
weer boven de 0 graden Celsius is,
meestal met 3mm water/uur.
Gieser-Wildeman teelt
Ziektes van de Gieser-wildeman: vooral bacterievuur
is een ziekte bij de Gieser-Wildeman, maar eigenlijk
heeft deze peer weinig last van ziektes.
Gieser-Wildeman koken
Na 3 uur koken wordt de Gieser Wildeman rood,
maar ook een scheut rode wijn
veroorzaakt dat. Het korrelige vruchtvlees wordt
dan zacht. Ook wordt soms rode port erbij gedaan
Maar het is niet nodig om de gieser zolang
te koken. Dan blijft alleen de kleur wit of grijzig.
Gieser-Wildeman stoofperen recepten
een halve kilo stoofperen.
Een kaneelstokje
een kruidnagel
Schil en snij de Gieser Wildeman in 4 stukjes
Laat minstens twee uur koken, op een dun laagje water
met het kaneelstokje en de kruidnagel.
na het koken het gas laag draaien.
Gieser-Wildeman eenvoudig recept
kook 6 stoofpeeertjes 4 uur in water waaraan suiker is toegevoegd.
eventueel kan : kaneelstokje of opengesneden vanillestokje meekoken.
Wanneer het water kookt : dan het vuur zacht zetten , deksel erop.
Gieser-Wildeman jam
Een overschot aan stoofperen kan makkelijk tot jam
worden verwerkt.
1 kilo stoofperen
3/4 kilo suiker
het sap van 1 citroen
kaneel, kardamon, of sinasappel/citroen schil eventueel
Kook de geschilde en in stukje gesneden stoofperen minstens
een half uur op een laagje water. Voeg ondertussen
de suiker en citroensap toe.
Giet het mengsel in brandschone potten, sluit de
deksel en laat het omgekeerd afkoelen.
Gieser-Wildeman geschiedenis
Meneer Wildeman was een fruitteler in Gorinchem.
In het midden van de 19de eeuw kweekte hij deze
stoofpeer aan het riviertje de Giessen.
prijs Gieser-Wildeman 2012
De prijs van de Gieser-Wildeman is in 2012 ongeveer
2,50 euro/kilo inkoop, dat is 3,50-4.00 euro
in de supermarkt. Dit dan door de sterk
tegenvallende oogst, de opbrengst is dit
jaar 5 ton per hectare, in 2011 was dat
zo'n 20 ton.
Gieser-Wildeman als handpeer
De Gieser is geschikt als handpeer, maar
moet dan eerst 3 maanden in een kist liggen.
Pas dan is de peer op smaak. Dus bij
een oogst in oktober kan pas in februari
de Gieser als handpeer gegeten worden.
Het inmaken van groenten en fruit.
Jam
Op deze website zijn de volgende fruit soorten te vinden,
met jamrecept.
Gieser-Wildeman in de maand mei, er waren veel bloemen
in de lente van 2011 en elk bloempje wordt dan een
vruchtbeginsel. Maar dat zijn er teveel, er ontstaan
dan kleine peren. Dus er moet gedundt worden, dus
met de hand of schaartje de vruchtjes verwijderen.
Gieser-Wildeman in de winkel.
Gieser-Wildeman gekookt in water met suiker.
De peertjes zijn wel geschild, maar het steeltje
is eraan gelaten. De pitjes zijn zo zacht dat ze
kunnen worden dan meegegeten worden. Ook mogelijk
in 4 partjes verdelen en klokkenhuis verwijderen.