bramen
Heerlijke bosvruchten met een sterke kleurstof. Bramen
zijn in de zomer tot in de herfst te krijgen.
De bramenstruik heeft drie soorten stengels:
de oude verhoutige " bungels" welke de doornen
bevatten, de twee jarige scheuten welke de
bloemen en vruchten dragen. en de eenjarige
groene stengels.
bramen plukken
In de zomer en nazomer zijn de plukbare bramen
in de bossen te vinden. Bramen moeten pas geplukt
worden als ze bijna van de struik vallen.
wilde bramen
De gewone of bosbraam heeft eerst groene,
dan rode en dan zwarte, rijpe bramen.
Er is ook een dauw of duinbraam,
deze heeft blauwe bessen, en groeit alleen
in de duinen.
bramen vlekken
bramenvlekken lossen op in zuur
Doe over de vlek citroendruppels voor het de
was in gaat. Ouderwets is de vlek in zure yoghurt
te leggen.
bramen rassen
Dit zijn de meest geteelde rassen
´ Black Satin`, productief , lang seizoen.
´ Himalaya`, vroeg oogstbaar, heeft wel stekels, grote vruchten.
´ Thornfree` , smakelijk , meest gebruikte ras, grote vruchten.
´ Thornless Evergreen`, vooral productief heeft weinig smaak, zurig.
' Thornless Loganbes', loganbes, grote donkere vruchten, mild zuur.
bramen in de moestuin
Bramen groeien op elke grond , ze stellen dus weinig eisen.
leidt de takken langs stokken.
bramen in de omuurde tuin
houdt 3,5 meter afstand tussen de planten.
Leidt de planten langs draden welke langs
de muur zijn gespannen
traditioneel worden bramen langs de Noordmuur gezet
kleinfruit in de ommuurde tuin
De belangrijkste reden voor je eigen kleinfruit is
dat erg lekker is. In de ommuurde tuin wordt het
langs draden op 1 decimeter van de muur geleidt.
Sommige soorten zijn in de winkel niet te koop:
japanse wijnbes, taybes, gele framboos
Muur op het Zuiden:
druif, kiwi, en abrikoos.
contesse de Paris,
vijg,
Muur op het Westen:
abrikoos, pruim, druif
winterjan
Muur op het Oosten:
rode en wittebes, kruisbes, doornloze braam,
japanse wijnkers, taybes.
Muur op het Noorden:
Hier groeit de japanse wijnbes en de doornloze
braam, rode bes, witte bes. kruisbes
taybes
bramen jam
Gebruik 1 kilo bramen en 1 kilo suiker.
was de bramen goed en verwijder alle ongerechtigheden,
kapotte bramen, takjes etc.
kook 3 minuten samen met de suiker, goed roeren!
bramen maken vieze vlekken!
Giet het kokende mengsel in brandschone potten,
deksel erop en omdraaien. klaar.
bramen likeur
1 liter wodka,
een pond bramen
250 gram bruine kandij suiker
Meng dit alles en doe het in een mooie fles, laat
een kwartaal trekken.
eventueel kan er een vanillestokjes bij gedaan worden.
Bramenwodka wordt in scandinavische landen midden in de lange winternacht veel gedronken.
bramen invriezen
Was de bramen door ze in een bak met water te laten
drijven, maak ze droog door de bramen voorzichtig op
een droge doek te deppen. laat ze op een plaat
invriezen, en doe ze pas wanneer ze helemaal
bevroren zijn in zakjes.
bramenijs
Doe een pond bramen en een pond suiker in een blender
en doe er melk bij . zet dit in de vriezer.
Zacht fruit
Zacht fruit
Vanaf de lente :
1 aardbeien
2 framboos
3 kers
4 bosbessen
bosaardbei
vanaf de zomer:
5 veenbessen
6 vossenbes
7 lijsterbes
8 vlierbessen
9 aalbessen
10 zwarte bes
11 kruisbessen
12 bramen
13 blauwe bessen
taybessen
Japanse wijnbes
herfst
14 rozenbottel
15 meidoorn
16 duindoorn
dadelpruim, persimmon
kaki
Winter
kiwibes
17 sleedoorn
18 cranberry
kiwi
goudbes, Kaapse kruisbes
|
|