Dit is een zeer opvallende boom welke veel in Afrika voorkomt.
De Baobap is een zeer geharde boom, welke grote droogte verdraagt
en in arme grond groeit. Baobab is een belangrijke boom voor de bevolking:
De boom wil nog groeien op plaatsen waar andere bomen
het al lang hebben opgegeven. De boom produceert vruchten welke
door mensen en apen worden gegeten.
het bloeien van de baobap
De baobab produceert grote witte bloemen aan lange stengels,
welke een vieze geur verspreiden
Op deze manier kunnen ze alleen bezocht worden door vleerhonden:
De stengels waaraan de bloemen hangen zijn te dun om apen
en andere dieren bij de bloemen toe te laten.
de vruchten van de baobap
Baobab produceert langzaam groeiende vruchten, de apenbroden.
Deze apenbroden worden worden behalve door apen en vleerhonden,
vooral door de bevolking verzameld. De inhoud van de apenbroden
is een witte stof waar oranje draadjes in zitten en donkere zaden.
Meestal wordt de witte stof gezuiverd en gedroogd verkocht .
Hieruit worden veel producten gemaakt: ijsjes, jam, of in
gerechten verwerkt. .
de zaden van de baobab
De zaden kunnen ook, na roostering en malen
kumnnen goed gegeten worden.
Ze hebben de smaak van amandelen.
de bladeren van de baobap
de bladeren kunnen goed gegeten worden wanneer ze vers geplukt worden .
Maar dan is het wel lastig dat de bladeren hoog hangen,
de bladeren snel verkleuren en de boom bij droogte de bladeren laat vallen .
de baobab is oud
De baobap is langzaam groeiend, en heeft de neiging erg oud te
worden en dan enorme uit te dijen . In Limpopo, Zuid-Afrika staat
een Baobab van 22m hoogte met een stam van 15 meter doorsnede,
deze boom is zeker 1000 jaar oud, mogelijk ouder.
Er zijn veel oudere baobaps, het is alleen te kostbaar
om hun leeftijd te bepalen, jaarringen heeft de boom niet.
C14-dateringen worden daarom gebruikt om de leeftijd in
te schatten.
de baobab als kamerplant
Baobab heeft hoge temperaturen nodig om te groeien,
en ook kalkrijke grond. De zaden worden eerst voorgeweekt
in warm water.Baobab groeit langzaam.
Baobab smoothy
Baobab poeder wordt vaak gebruikt als basis
voor smoothiies in afrika :
Het is lichtzoet, goedkoop en bevat veel pectine.
De basis is een theelepel baobabpoeder, 1 kop joghurt
en 2 koppen fruitsap (mangosap, sinaasappelsap etc), dit
mixen met het vruchtvlees van een mango, papaja, banaan etc.
Klaar.
Baobab ontleend zijn merkwaardige vorm doordat deze
boom water in de bast opslaat. Daardoor is de baobap
als geen andere boom in staat om in woestijngebieden
te overleven. Tijdens droogte periodes laat de
baobab ook de bladeren vallen. Vaak is de boom 9 maanden
van het jaar bladerloos. De stam van de baobab
bevat ook chlorofyl en bestaat tot 80% uit water.
Baobab in het droge seizoen als laanboom, Gambia.
Baobab en mango als laanbomen
Baobab verdraagt zilte en sterk verontreinigde grond .
Baobap en mango zijn in een stad onder de Sahel vaak
de enige bomen welke boven de huizen uitsteken.
De Baobap kan in deze vervuilde straten groeien
en zal niet omgehakt worden:
het hout heeft geen waarde. De mango levert
gratis en overvloedig vruchten,
baobab geeft schaduw en ook vruchten.
De vruchten worden apenbroden genoemd, behalve mensen
en apen eten ook vleerhonden van deze vruchten.
Dit is een onrijpe groene vrucht: rijpe vruchten zijn bruin.
Dit is een omgevallen baobab,
dat gebeurde 20 jaar geleden, maar deze boom groeit
gewoon door : de wortels zijn buigzaan en erg taai.
Gedroogde baobab is een goedkoop volksvoedsel op de
markt in Senegal. De kleur is wit en de smaak is zoet.
Erom heen staat Roselle: dit zijn gedroogde hibiscusbloemen
in rood en geel. De blauwe zak bevat rijst.
Baobabjam, baobab confiture
Van de vruchten van de baobap kan eenvoudig jam
worden gemaakt, het geeft dan een heldere
lichtgele vloeistof. Baobapvruchten bevatten
veel pectine, hierdoor wordt baobap vaak
gemengd met vruchten welke van zich zelf
weinig pectine bevatten.
Meestal wordt baobabpoeder gebruikt, gebruik
dan de volume verhouding suiker, baobappoeder
en water als 2:1:4, kook dit 5 minuten en giet
dit in brandschone gloeiend hete potten draai
er het deksel op en draai de potten op het deksel.
klaar. Dit is makkelijker en goedkoper dan verse
apebroden te gebruiken, welke dan nog eerst
ontpit moeten worden.
Het inmaken van groenten en fruit.
Jam
Op deze website zijn de volgende fruit soorten te vinden,
met jamrecept.