Dit is de peer met het ware peer aroma. Maar deze peer
wordt meestal niet uit de hand gegeten, maar gekookt,
of in blik verkocht. Het is wereldwijd gezien,
de meest gekweekte peer.
bon Chretien Williams teelt
De bloemen zijn wit. De pluk is op het einde van
de zomer en worden daarna tot concerven verwerkt.
bon Chretien Williams in de tuin
De boom is uitstekend geschikt voor de kleine
en donkere tuin , als leifruit of in een
grote pot.
bon Chretien Williams of Bartlett
Williams geschiedenis
In Europa is de peer bekend als Williams, en al vanaf 1780
in de handel . In de VS is de peerr 100 jaar later bekend
geworden onder de naam 'Bartlett'. Momenteel is de helft
van de peren in de VS van het Williams of Bartlett ras en
bestemd voor de "caning" of conserven-industrie.
De Williams wordt langzamerhand verdrongen door de Anjou peer.
poire belle Hélène
Het oorspronkelijk recept bestaat uit een peer op
sap met vanille ijs en gekristaliseerde blaadjes
van het viooltje.
Tegenwoordig is het viooltje vervangen door amandelschaafsel.
Wanneer verse peren worden gebruikt: smeer de peer in met citroensap.
laat de peer 15 minuten koken in water met citroensap en vanille.
Het amandelschaafsel even verhitten in een koekenpan:
let op amandel verbrand heel snel.
Gesmolten chocolade wordt in een kommetje verhit
in een micro oven, gebruik pure chocolade.
peren op sap
Dit is een eenvoudige en goedkope manier om grote
hoeveelheden peren op sap in te maken.
Gebruik hiervoor Williams peren, welke
eind september te krijgen zijn.
Dit zijn de zoetste en ook lekkerste peren
om in te maken.
Schil ze en snijdt ze in 4 partje, verwijder het
klokkenhuis; kook ze 5 minuten in de siroop,
samen met citroensap: de citroensap voorkomt
het bruin worden van de Williams. Doe de peren
in een pot, voeg de siroop erbij. verwijder
de bellen. kook in de pot voor zeker 25 minuten.
siroop : maak de siroop door 1 kopje water
bij 2 kopjes suiker te voegen.
bon Chretien Williams of Bartlett. Dit is de roodkleurioge variant.
Deze is wat beter tegen kou bestand dan de originele Williams.
Deze vorm muteerde in de V.S. ," the Max Red Bartlet".
Schil en snij de peren in 4 stukken, ontdoe ze van het klokkenhuis.
lang laten koken in een mengsel van 1 liter water en 6 ons suiker.
Citroensap moet verkleuren voorkomen. Traditioneel wordt kaneel
toegevoegd. Laat het geheel inkoken en giet in brandschone jampotjes,
schroef het deksel vast en zet de potjes op hun kop, laat zo afkoelen.
Het inmaken van groenten en fruit.
Jam
Op deze website zijn de volgende fruit soorten te vinden,
met jamrecept.