perzik
De perzik is een heerlijke en populaire vrucht.
Perzik heeft maar een kort seizoen, en bederft snel.
Bewaar perzik in een koelkast bij 0 graden celsius.
Perzik is kwetsbaar, ze worden gauw beurs bij stoten.
perzik onder glas
Tegenwoorig wordt perzik eigenlijk alleen
onder glas geteelt: de belangrijste reden
is de vroege bloeitijd van de perzik in maart.
Ook voorkomt het kweken onder glas de krulziekte:
De schimmel zit in de grond en wordt
door opspattend water naar de takken vervoerd.
glas beschermt ook tegen wesp en vogel.
perzik oogsten
Wanneer de perzik oogstbaar wordt voelt de schil
aan of die van stof, vilt is. Op het moment dat
de perzik eetbaar is, veranderd de vrucht van
hard aanvoelend in zacht. Dat is het moment
om te oogsten, dan is de perzik op zijn lekkerst.
Deze perzik is dan lekkerder dan die uit de
winkel welke meestal onrijp worden geplukt.
vijand van de perzik
Vogels en wespen kunnen ook de perziken
beschadigen. Oorwurmen kunnen weggevangen worden
met oorwurmpotten.
perzik voor de tuin
De perzik geeft mooie roze bloemen
in het voorjaar en in de late zomer ook nog vruchten.
De 'Revita' perzik is weinig vatbaar voor
krulziekte. De perziken zijn meestal rijp einde
augustus of begin september, maar in warme
jaren al begin augustus. De ´Revita´ is erg
productief, en de vruchten zijn groot.
'Amsden', een vroeg rijpende witvlezige perzik,
welke niet krulziekte resistent is. De perziken
zijn klein
snoeien perzik
Perzik moet echt gesnoeid worden anders
wordt de boom ongeveer 8 jaar,
gesnoeid wordt de boom 15 jaar.
Het eerste jaar dient al het nieuwe hout
vewijderd te worden: doet dit tot het
derde jaar, tot die tijd zal de perzik
dus geen vruchten dragen.
De beste lengte voor perziktwijgen is een halve
meter, andere scheuten verwijderen.
oude takken verwijderen tot aan de nieuwe,
welke dat jaar ontstaan is.
Alleen snoeien tijdens de groeiperiode,
s'winters met rust laten.
perzik uit de kas bevruchten
Het meest zekere is om in het voorjaar de
perzik bloesem zelf te bevruchten: de bijen
kunnen soms de weg naar de kas niet vinden,
bijvoorbeeld omdat het nog te koud is.
Bevrucht dan met een kwastje ze de
stampers, na wat stuifmeel te hebben verzameld.
te vroeg uitlopen perzik
De perzik heeft in een warm voorjaar het gevaar
dat de boom te vroeg uitloopt, wat wel mooi is,
maar nachtvorst zal dan toeslaan.
De oogst zal sterk tegen vallen.
De boom kan met doek tegen de zon beschermt
worden: bijvoorbeeld oude vitrage remt het
vroege uitlopen.
is een perzik gezond? nee
De meeste perzikken welke verkocht worden
zijn niet erg gezond: Ze bevatten een hoge
hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. De hoge
hoeveelheid suiker is ook niet gezond.
De polyfenolen welke in perzik voorkomen
worden niet meer als gezondmakend beschouwd
sinds de externe anti-oxidanten juist
kankerverwekkend bleken te zijn.
geschiedenis van de perzik
De perzik heeft zijn oorsprong in China,
zo'n 2000 jaar voor Christus. Perzik is
een bekend fruitsoort in Iran, aan welk
land het ook zijn naam ontleent: perzie
In Europa wordt er pas in 1616 in Engeland
voor het eerst over de perzik gesproken.
wereldproductie perzik
De verenigde staten en Italie zijn
samen de grootste producten. Californie heeft
een groot oppervlakte aan perziken,
deze zijn vooral voor de lokale
markt bedoeld.
Daarnaast produceren ook Frankrijk, Iran,
Griekenland en China veel perziken.
2 soorten perzik
Er zijn twee soorten perzik, diegene
waarvan de pit makkelijk loslaat
(liberal core) en die waarvan de
pit is vastgegroeid: Siamese core
perzik jam
1 kg perziken
0,5 kg suiker
1 citroen eventueel
Hou de perzik eventjes in kokend water,
het velletje valt er dan vanaf, maak
kleine stukje van de perzik, haal de pit eruit.
Doe in een pannetje een bodempje water.
Kook 5 tot tien minuten, samen met de suiker
in een pannetje op een klein vuurtje.
Giet het mengsel in brandschone jampotjes,
doe het deksel erop , draai ze om ,
leg er een theedoek overheen en
laat ze zo afkoelen.
De citroen wordt er meestal bijgedaan,
deze voorkomt het verkleuren van de perzik,
en daarmee de jam.
Wanneer er schim op het roersel komt,
dit eraf scheppen met een spatel.
gekarameliseerde perzik
Gebruik voor dit recept:
4 perzikken
1 eetlepel anijszaad.
3 grote eetlepels suiker.
Halveer de perzik, verwijder de pit,
Doe 3 eetlepels suiker in een pan en
verhit tot de suiker karameliseert,
doe er een klontje boter en het anijszaad bij
laat 3 minuten pruttelen.
Giet dit over de perzikken.
perzikkrulziekte
De perzik krulziekte is de belangrijkste
ziekte bij de perzik. Bij de perzikkrulziekte
verschrompelen bladeren. De ziekte wordt
overgebracht door een schimmel, de Taphrina deformans.
De schimmel verspreidt zich door middel
van opspattend water tijdens een regenbui.
In een verder stadium sterven niet alleen
bladeren maar ook takken af. Uiteindelijk
kunnen bomen in zijn geheel doodgaan.
In een droogvoorjaar is er nauwelijks
perzik-krulziekte, zoals in 2010.
langzamerhand opntstaan er steeds meer cultivars
welke veel minder gevoelig zijn voor de krulziekte
zoals ´Revita´. In een kas is er geen regen,
dus ook geen krulziekte.
perzikboom planten
Zet een perzik niet in open terrein.
Dan wordt het niets met de oogst.
Perzik heeft het meest te lijden van
kou en vooral van vorst maar is ook
(krul)ziekte gevoelig.
Perzik is sterker dan de nectarine.
Perzik groeit daar waar er zand in
de bodem zit. Wanneer perzik op klei
wordt geplant, doe dan zand in de gat
waarin de boom wordt geplant.
|
|