spaanse of chili peper
Na de korrelpeper is de spaanse peper het bekendste
middel om gerechten scherper van smaak te maken.
De spaanse peper wordt veel gegeten in met name
de warmere gebieden, vooral in Zuid-Amerika.
peper in de moestuin
Peper kan eenvoudig in de moestuin verbouwt worden.
Geef ze een zonnige plek en begin vroeg met het
zaaien. Laat de zaadjes binnenshuis ontkiemen,
ze ontkiemen pas bij temperatuur hoger dan
24 graden celsius.
Pepers kunnen naar buiten als de nachttemperatuur
minstens 15 graden is. Sommige rassen zoals het
'wonder van California' kan al veel eerder
naar buiten.
'Pretty in Purple'
Dit is een matig scherpe peper welke vooral
decoratief is bedoeld: de kleine
langwerpige pepers zijn paars en rood gekleurd.
Dezer pepers staan uiterst decoratief in een border.
peper ziektes
Peper is gevoelig voor apphten welke aan de
onderzijde van het blad te vinden zijn,
verwijder ze met een spons met sop.
korrelpeper en rode peper
Er zijn twee manieren om een gerecht heter te maken:
met chillies of tewel rode pepers en met korrelpeper
(rode groene witte peperkorrels).
Bij de rode peper gaat het om de stof capsaïcine.
bij de korrel peper om piperine
zijn pepers gezond? nee
Pepers zijn niet erg gezond: ongeveer even gezond
als paprika: veel vitamines, maar de Westerse mens
plast de vitamines meteen weer uit, want ze krijgen
al zoveel vitamines binnen. Pepers worden vaak gekweekt
met behulp van insecticiden, met name de geimporteerde
rode pepers. Het capsaïcine heeft een irriterende
uitwerking op de slijmvliezen van mond en keel
slokdarm en maag en anus.
In deze gebieden is de kans op ontstekingen (zweren)
en kanker toegenomen bij veel gebruik van peper.
pepers en hartslag
Peper verhoogt hartslag en zweetproductie en wordt
daarom niet geadviseerd aan mensen met hartklachten.
Peper verhoogt de productie van endorfine, een stof
welke je beter doet voelen en pijn onderdrukkende
eigenschappen heeft.
Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er mensen
zijn welke peper in grote hoeveelheden eten, het
is enigzins verslavend.
Al met al is er geen reden om pepers gezond te noemen.
peper en poepen
Pepers behouden hun scherpte in het maagdarm kanaal:
De anus bevat ook veel receptoren welke gevoelig zijn
voor capsaïcine dus ook hier voel je de pepers.
capsaïcine, pepperspray en de ogen
De capsaïcine in peper veroorzaakt een sterke
irritatie van het oogslijmvlies met rode
tranende ogen tot gevolg, je ziet wazig.
Was daarom goed je handen na peper snijden en wrijf niet in je ogen.
Pepperspray bevat capsaïcine in olie opgelost.
soorten peper
Zwarte peper: Dit zijn gefermenteerde en aan de
lucht gedroogde halfrijpe pepers.
Groene peper: Dit zijn onrijpe, en daardoor niet erg
scherpe pepers, ze worden in zout bewaard.
witte peper: gedroogde rijpe pepers, zonder schil
witte is scherper dan de zwarte.
lange peper: Dit zijn langwerpige, erg scherpe pepers.
Staartpeper: erg scherpe pepers welke naar citroen
smaken, de zaden hebben een klein steeltje.
Tellicherry peper: grote indiase pepers met een notensmaak.
Harissa: Noordafrikaanse pepers, gemengd met komijn, kummel en koriander.
Nachtschade familie
De nachtschade familie is een grote plantenfamilie
van giftige planten. Maar enkele belangrijke gewassen
behoren er ook toe.
De gewassen zijn gevoelig voor parasieten
welke in de nachtschade familie voorkomen.
Op deze website zijn te vinden;
aardappelen
aubergine
tomaten
paprika
antroewa
peper
madame Jeanette
ananaskers
lampionplant, chinese lantaarn
tomatillo
andere leden van de nachtschade familie:
bitterzoet
alruin
klimmende
nachtschade of solanum jasminoides
engelentrompet, brugmansia
wilde tabak
boerentabak
Nicotinia glauca of boomtabak
lampionplant
Plantenpaspoort en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)
Er is een virus binnen de nachtschadefamilie welke
grote schade kan toebrengen, het PSTVd.
Om verspreiding van dit virus tegen te gaan is
het plantenpaspoort ingevoerd , welke voor Brugmansia
en Solanum jasminoides geldt. Het virus wordt ook
via stekken door gegeven. Het doel van plantenpaspoort
is de verspreiding naar tomaat en aardappel te voorkomen.
Het plantenpaspoort laat de herkomst van de plant zien.
Nachtschade allergie
Een allergie voor nachtschade is zeldzaam,
en ontstaat nadat er al eerder een allergie
is opgetreden voor graspollen (kruisreactie).
Het is dan voldoende om de betreffende nachtschade
uit het dieet weg te laten. Een allergie tegen
alle nachtschade leden is niet waarschijnlijk.
Scoville heat scale
Een maat om de sterkte van peper te meten is de
Scoville heat scale:
100000-1000000
10000 -100000gele Madame Jeanette
1000-10000
100-1000 thai pepper,harissa
<100tabasco,zwarte peper, witte peper
<10paprika paprika, gember
<1paprika `wonder of california`
|
|