augurken, kweken, inmaken, recepten

augurken


Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Augurken


Een dankbaar gewas, welke makkelijk te telen zijn
in de moestuin.
Augurken smaken als komkommer, maar er zijn ook
bitter smakende augurken, augurken met stekels
en augurken met gladde schil.
Deze laatste zijn populair in oost-Europeese
landen, zoals Rusland en Oekraine,
Augurken kunnen vers gegeten worden, maar leuker
is om ze zelf in te maken.

Augurken zaaien


Augurken worden meestal in de volle grond gezaaid
in juni, augurken komen eigenlijk altijd wel uit.
zaai ze op een rij met 2 decimeter afstand tussen
de planten. Hou minstens een meter afstand tussen
de planten. Zaai niet teveel augurken planten.
Enkele planten geven genoeg voor een gezin.

Augurken klimmen of niet?


Van zichzelf zijn augurken klimmers,
maar vlak op het land gaat net zo goed.

Augurken onder glas


De meeste moestuinhouders zaaien de augurken
al veel eerder maar dan kn het alleen onder glas.
Nachtvorst is het einde voor hetaugurkenplantje.

Augurken oogsten


Oogst aurken als ze nog klein
en stevig zijn. Dit zijn uitstekende
augurkjes om in te maken.

Augurken in potten

Augurken kunnen uitstekend
in potten geteelt worden.


Augurken inmaken

Augurken worden ingemaakt met azijn of pekel,
vaak met verschillende kruiden.
Recept:
Was de augurken en leg ze een hele dag in een
pekeloplossing van 75gram zout op 1 liter water.
spoel ze daarna met koud water:
Doel de augurken in een brandschone inmaak pot:
vul deze voor twee-derde met de augurken en
voeg er een zakje inmaakkruiden erbij:
vul daarna tot de rand met inmaak azijn,
dit is bijvoorbeeld witte azijn.
ook kan : zelfgemaakte kruidenazijn, zie hieronder
Na minder dan een kwartaal zijn ze goed op smaak.
Bewaar de potten in het donker.

kruidenmengsel inmaken


De basis om in te maken:
een eetlepel korianderzaad
een theelepel zwarte peperkorrels
een paar blaadjes laurier
1 liter rijstazijn
5 eetlepels suiker
een halve eetlepel zout


Wallies of zure bommen.

Dit zijn grote in azijn ingelegde komkommers
welke in het Noorden van Engeland bij de fish
and chips worden gegeten.




kruiden-inmaak azijn

breng 1 liter azijn aan de kook , voeg een
schep suiker toe.Draai het gas omlaag en voeg toe:
10 gekneusde peperkorrels
1 eetlepel zout
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel dille of dillebloemen
2 stukjes foelie
8 kruidnagels
4 stukjes gemberwortel 1 cm dik
stukje pijpkaneel
2 kleine rode pepertjes fijn gesneden
Ook kunnen er een eetlepel mosterdzaadjes erbij.