Een dankbaar gewas, welke makkelijk te telen zijn
in de moestuin.
Augurken smaken als komkommer, maar er zijn ook
bitter smakende augurken, augurken met stekels
en augurken met gladde schil.
Deze laatste zijn populair in oost-Europeese
landen, zoals Rusland en Oekraine,
Augurken kunnen vers gegeten worden, maar leuker
is om ze zelf in te maken.
Augurken zaaien
Augurken worden meestal in de volle grond gezaaid
in juni, augurken komen eigenlijk altijd wel uit.
zaai ze op een rij met 2 decimeter afstand tussen
de planten. Hou minstens een meter afstand tussen
de planten. Zaai niet teveel augurken planten.
Enkele planten geven genoeg voor een gezin.
Augurken klimmen of niet?
Van zichzelf zijn augurken klimmers,
maar vlak op het land gaat net zo goed.
Augurken onder glas
De meeste moestuinhouders zaaien de augurken
al veel eerder maar dan kn het alleen onder glas.
Nachtvorst is het einde voor hetaugurkenplantje.
Augurken oogsten
Oogst aurken als ze nog klein
en stevig zijn. Dit zijn uitstekende
augurkjes om in te maken.
Augurken in potten
Augurken kunnen uitstekend
in potten geteelt worden.
Augurken inmaken
Augurken worden ingemaakt met azijn of pekel,
vaak met verschillende kruiden.
Recept:
Was de augurken en leg ze een hele dag in een
pekeloplossing van 75gram zout op 1 liter water.
spoel ze daarna met koud water:
Doel de augurken in een brandschone inmaak pot:
vul deze voor twee-derde met de augurken en
voeg er een zakje inmaakkruiden erbij:
vul daarna tot de rand met inmaak azijn,
dit is bijvoorbeeld witte azijn.
ook kan : zelfgemaakte kruidenazijn, zie hieronder
Na minder dan een kwartaal zijn ze goed op smaak.
Bewaar de potten in het donker.
kruidenmengsel inmaken
De basis om in te maken:
een eetlepel korianderzaad
een theelepel zwarte peperkorrels
een paar blaadjes laurier
1 liter rijstazijn
5 eetlepels suiker
een halve eetlepel zout
Wallies of zure bommen.
Dit zijn grote in azijn ingelegde komkommers
welke in het Noorden van Engeland bij de fish
and chips worden gegeten.
kruiden-inmaak azijn
breng 1 liter azijn aan de kook , voeg een
schep suiker toe.Draai het gas omlaag en voeg toe:
10 gekneusde peperkorrels
1 eetlepel zout
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel dille of dillebloemen
2 stukjes foelie
8 kruidnagels
4 stukjes gemberwortel 1 cm dik
stukje pijpkaneel
2 kleine rode pepertjes fijn gesneden
Ook kunnen er een eetlepel mosterdzaadjes erbij.
Er zijn vele varieties tussen augurk en komkommer.
Dit zijn oude cultivars, welke allang verdrongen zijn
door tegen ziektes resistente soorten.
Augurk ingemaakt. Eerst wordt deze augurkensoort dun geschild.
Bessarabie markt in Kiev, in mei.
Deze augurken zijn oogstbaar.
Lavraklooster, Kiev.
Oekraiene
Oekraiene is een steeds grotere speler op de wereldmarkt,
het klimaat en het landschap is vergelijkbaar met dat van Frankrijk,
maar de prijzen zijn er laag. Boekweit seringen Augurk Lavendel rode bieten komkommer
familie van de komkommerachtigen, Cucurbitae
Een familie van vooral eenjarige, snelgroeiende klimplanten,
welke ranken vormt, en zich daarmee aamn andere planten optrekt.
De bloemen zijn vijf tallig en de 5 meeldraden staan vaak
als 2 maal 2 vergroeid en 1 alleenstaande meeldraad.
Deze familie heeft vaak last van meeldauw
tijdens vochtige periodes: