komkommer

komkommer






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





komkommer


De komkommer groeit aan de klimplant, welke een van de snest groeiende planten op aarde is. Voor die groeisnelheid is wel een warmte nodig welke in Nederland vooral in kassen bereikt wordt. Een komkommer bevat zo weinig voedingsstoffen dat het verteren van de vrucht meer energiekost dan oplevert.

zijn komkommers gezond?


Een komkommer welke in de tuinbouw gekweekt is bevat geen bestrijdingsmiddelen, de bestrijding van ongedierte gebeurt langs biologische weg. Een komkommer bestaat vooral uit water en weinig anders. En geschild is het practisch volledig water. Een komkommer is dus goed voor diegene welke willen afvallen: de vertering van een komkommer kost meer energie dan dat de verbranding van de suikers in de komkommer oplevert. Van de andere kant: een komkommer bevat dus nauwelijks nuttige stoffen.



komkommers, tomaten... 1959, volksreplubiek China, propaganda.


komkommers in de tuinbouw


In de tuinbouw groeien de komkommers langs een klimdraad omhoog . Het duurt twee weken voordat er na het bloeien een plukklare komkommer van bijna een halve kilo is ontstaan. De vrucht is dan donkergroen, die kleur wordt daarna lichter.

komkommers in salades


De komkommer wordt om de frisse smaak gegeten , en voegt veel vocht toe aan een salade. Traditioneel wordt een komkommersalade met een olie/azijn/peper/zout mengsel aan gemaakt, en met tomaat of ui aangemaakt


komkommer export


Nederland exporteert jaarlijk 1,6 miljard komkommers, waarvan 1 miljard naar Duitsland. wekelijks zo’n 300.000 komkommers



Tussen bloeien en oogsten

Tussen het ontstaan van een bloementje en het oogsten zitten minimaal twee weken. Bij de hedendaagse rassen worden er zoveel bloemen geproduceerd dat de komkommers die ontstaan teveel van de plant vragen . Dit voorkom je door de eerste 7 bloementjes weg te knijpen. De komkommers die daarna ontstaan zijn groot. Vaak is het handiger om op kleinere komkommers te stevenen , er groeien al gauw te veel komkommers voor eigen behoefte. De hoeveelheid bloemen die ontstaan is te regelen door bloemen al of niet weg te knijpen , om en om wordt veel gezien.

komkommer toppen


Wanneer de komkommer bovenin het klimdraadje
gekomen is: top ze dan, er groeien dan twee stengels
omlaag elk met weer nieuwe komkommers.

komkommers en droogte


De komkommer is rdelijk tegen droogte bestand. Toch
is het belangrijk om water te geven: de smaak van
de komkommer wordt bitter tijdens droogte periodes.

gutatie of gutteren

Sóchtends kunnen er druppeltjes aan de komkommer
bladeren hangen , dit wordt veroorzaakt doordat de
wortels meer water opzuigen dan dat er verdampt .
kwaad kan het niet.




familie van de komkommerachtigen, Cucurbitae


Een familie van vooral eenjarige, snelgroeiende klimplanten, welke ranken vormt, en zich daarmee aamn andere planten optrekt. De bloemen zijn vijf tallig en de 5 meeldraden staan vaak als 2 maal 2 vergroeid en 1 alleenstaande meeldraad. Deze familie heeft vaak last van meeldauw
tijdens vochtige periodes:

komkommer
augurk
pompoen
Watermeloen of Citrullus vulgaris
Kiwano of Cucumis metuliferus
Courgette
Sopropo
Wilde meloen, karchi
sukwa of turai
lauki of Poe, fleskalebas
patisson

Niet eetbaar:
heggerank
Echinopepon wrightii
thladiantha dubia
Springkomkommer of Ecballium elaterium











    Een jonge komkommer met de bloem er nog aan.
    In dit stadium zijn de komkommers enkele centimeters lang.



    Er zijn vele varieties tussen augurk en komkommer. Dit zijn oude cultivars, welke allang verdrongen zijn door tegen ziektes resistente soorten.






    Augurken en pickles

    Komkommers kunnen worden ingemaakt om de houdbaarheid
    te verlengen. Maar niet elke soort komkommer leent
    zich hiervoor: alleen korte komkommers zonder holtes
    zijn hiervoor geschikt, de zogenaamde "picklers",
    en hebben een bobbelige donker groene huid met
    kleine witte of zwart-gestippelde stekels hebben.
    Deze augurken heten vers verkocht als "Kirby" of
    "Liberty" komkommers.



    Dille pickeles, augurken met dille bloemen ingelegd.


    Augurken inmaken

    Augurken worden ingemaakt met azijn of pekel,
    vaak met verschillende kruiden.
    Recept:
    Was de augurken en leg ze een hele dag in een
    pekeloplossing van 75gram zout op 1 liter water.
    spoel ze daarna met koud water:
    Doel de augurken in een brandschone inmaak pot:
    vul deze voor twee-derde met de augurken en
    voeg er een zakje inmaakkruiden erbij:
    vul daarna tot de rand met inmaak azijn,
    dit is witte azijn.
    ook kan : zelfgemaakte kruidenazijn, zie hieronder
    Na minder dan een kwartaal zijn ze goed op smaak.
    Bewaar de potten in het donker.



    Wallies of zure bommen.

    Dit zijn grote in azijn ingelegde komkommers
    welke in het Noorden van Engeland bij de fish
    and chips worden gegeten.




    Tzatziki

    1 geraspte komkommer
    enkele fijngehakte knoflooktenen
    een kwart liter yoghurt
    2 eetlepels olijfolie
    2 eetlepels fijngehakte munt bv: pepermunt, marokkaanse munt, watermunt

    Laat de geraspte komkommer uitlekken, meng de olie,
    yoghurt, knoflook stukjes, munt, komkommersnippers
    en breng op smaak met peper en zout.



    kruiden-inmaak azijn

    breng 1 liter azijn aan de kook , voeg een
    schep suiker toe.Draai het gas omlaag en voeg toe:
    10 gekneusde peperkorrels
    1 eetlepel zout
    1 eetlepel rozemarijn
    1 eetlepel dille of dillebloemen
    2 stukjes foelie
    8 kruidnagels
    4 stukjes gemberwortel 1 cm dik
    stukje pijpkaneel
    2 kleine rode pepertjes fijn gesneden
    Ook kunnen er een eetlepel mosterdzaadjes erbij.



    Komkommer, in een kas.


    De behaarde stengel van de komkommer met zwarte bladluis.





    De komkommer in de statistieken van 2011.
    De teler verdient bitter weinig ten op zichte
    van de supermarkten.

    EHEC en komkommers in 2012

    In 2011 stortte de komkommerexport volledig in, omdat er een relatie werd gelegd tussen het optreden van de EHEC bacterie en de Nederlandse export komkommer. Duitsland is normaliter goed voor tweederde van onze komkommer export. Er worden voor de EHEC crisis zo'n 1,5 miljard komkommers jaarlijks geproduceerd. Slechts een klein deel is voor de Nederlandse markt bedoeld, Duitsland is verreweg de grootste afnemer, daarnaast de Scandinavische landen,. Hoewel uiteindelijk de teelt van de komkommer niet verantwoordelijk bleek, was het imago geschaad. Nog steeds is er herstel van de komkommer export te zien. Exporteurs hebben ook te maken met de trend dat consumenten in Duitsland tegenwoordig liever lokaal geteelde producten kopen.


    Komkommers en augurken inmaak, zuurkool: inmaken
    wordt nog steeds veel gedaan in De Oekraiene, dit is de markt van Kiev.
    Een komkommer in de Oekraiene is veel smakelijker
    dan het waterige Nederlandse kasproduct.

    Lavraklooster, Kiev.


    Oekraiene


    Oekraiene is een steeds grotere speler op de wereldmarkt,
    het klimaat en het landschap is vergelijkbaar met dat
    van Frankrijk, maar de prijzen zijn er laag.
    Boekweit
    seringen
    Augurk
    Lavendel
    rode bieten
    komkommer



    visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!