De komkommer groeit aan de klimplant, welke
een van de snest groeiende planten op aarde is. Voor die
groeisnelheid is wel een warmte nodig welke in Nederland
vooral in kassen bereikt wordt. Een komkommer bevat zo
weinig voedingsstoffen dat het verteren van de vrucht
meer energiekost dan oplevert.
zijn komkommers gezond?
Een komkommer welke in de tuinbouw gekweekt
is bevat geen bestrijdingsmiddelen, de bestrijding
van ongedierte gebeurt langs biologische weg.
Een komkommer bestaat vooral uit water en weinig anders.
En geschild is het practisch volledig water.
Een komkommer is dus goed voor diegene welke
willen afvallen: de vertering van een komkommer
kost meer energie dan dat de verbranding van de
suikers in de komkommer oplevert. Van de andere kant:
een komkommer bevat dus nauwelijks nuttige stoffen.
In de tuinbouw groeien de komkommers langs een klimdraad
omhoog . Het duurt twee weken voordat er na het bloeien een
plukklare komkommer van bijna een halve kilo is ontstaan.
De vrucht is dan donkergroen, die kleur wordt daarna lichter.
komkommers in salades
De komkommer wordt om de frisse smaak gegeten , en voegt
veel vocht toe aan een salade. Traditioneel wordt een
komkommersalade met een olie/azijn/peper/zout mengsel aan gemaakt,
en met tomaat of ui aangemaakt
komkommer export
Nederland exporteert jaarlijk 1,6 miljard komkommers,
waarvan 1 miljard naar Duitsland.
wekelijks zo’n 300.000 komkommers
Tussen bloeien en oogsten
Tussen het ontstaan van een bloementje en het oogsten zitten minimaal twee weken.
Bij de hedendaagse rassen worden er zoveel bloemen geproduceerd dat
de komkommers die ontstaan teveel van de plant vragen . Dit voorkom je door
de eerste 7 bloementjes weg te knijpen. De komkommers die daarna ontstaan zijn groot.
Vaak is het handiger om op kleinere komkommers te stevenen , er groeien al gauw te
veel komkommers voor eigen behoefte. De hoeveelheid bloemen die ontstaan is
te regelen door bloemen al of niet weg te knijpen , om en om wordt veel gezien.
komkommer toppen
Wanneer de komkommer bovenin het klimdraadje
gekomen is: top ze dan, er groeien dan twee stengels
omlaag elk met weer nieuwe komkommers.
komkommers en droogte
De komkommer is rdelijk tegen droogte bestand. Toch
is het belangrijk om water te geven: de smaak van
de komkommer wordt bitter tijdens droogte periodes.
gutatie of gutteren
Sóchtends kunnen er druppeltjes aan de komkommer
bladeren hangen , dit wordt veroorzaakt doordat de
wortels meer water opzuigen dan dat er verdampt .
kwaad kan het niet.
familie van de komkommerachtigen, Cucurbitae
Een familie van vooral eenjarige, snelgroeiende klimplanten,
welke ranken vormt, en zich daarmee aamn andere planten optrekt.
De bloemen zijn vijf tallig en de 5 meeldraden staan vaak
als 2 maal 2 vergroeid en 1 alleenstaande meeldraad.
Deze familie heeft vaak last van meeldauw
tijdens vochtige periodes:
Een jonge komkommer met de bloem er nog aan.
In dit stadium zijn de komkommers enkele centimeters lang.
Er zijn vele varieties tussen augurk en komkommer.
Dit zijn oude cultivars, welke allang verdrongen zijn
door tegen ziektes resistente soorten.
Augurken en pickles
Komkommers kunnen worden ingemaakt om de houdbaarheid
te verlengen. Maar niet elke soort komkommer leent
zich hiervoor: alleen korte komkommers zonder holtes
zijn hiervoor geschikt, de zogenaamde "picklers",
en hebben een bobbelige donker groene huid met
kleine witte of zwart-gestippelde stekels hebben.
Deze augurken heten vers verkocht als "Kirby" of
"Liberty" komkommers.
Dille pickeles, augurken met dille bloemen ingelegd.
Augurken inmaken
Augurken worden ingemaakt met azijn of pekel,
vaak met verschillende kruiden.
Recept:
Was de augurken en leg ze een hele dag in een
pekeloplossing van 75gram zout op 1 liter water.
spoel ze daarna met koud water:
Doel de augurken in een brandschone inmaak pot:
vul deze voor twee-derde met de augurken en
voeg er een zakje inmaakkruiden erbij: vul daarna tot
de rand met inmaak azijn, dit is witte azijn.
ook kan : zelfgemaakte kruidenazijn, zie hieronder
Na minder dan een kwartaal zijn ze goed op smaak.
Bewaar de potten in het donker.
Wallies of zure bommen.
Dit zijn grote in azijn ingelegde komkommers
welke in het Noorden van Engeland bij de fish
and chips worden gegeten.
Laat de geraspte komkommer uitlekken, meng de olie,
yoghurt, knoflook stukjes, munt, komkommersnippers
en breng op smaak met peper en zout.
kruiden-inmaak azijn
breng 1 liter azijn aan de kook , voeg een
schep suiker toe.Draai het gas omlaag en voeg toe:
10 gekneusde peperkorrels
1 eetlepel zout
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel dille of dillebloemen
2 stukjes foelie
8 kruidnagels
4 stukjes gemberwortel 1 cm dik
stukje pijpkaneel
2 kleine rode pepertjes fijn gesneden
Ook kunnen er een eetlepel mosterdzaadjes erbij.
Komkommer, in een kas.
De behaarde stengel van de komkommer met zwarte bladluis.
De komkommer in de statistieken van 2011.
De teler verdient bitter weinig ten op zichte
van de supermarkten.
EHEC en komkommers in 2012
In 2011 stortte de komkommerexport volledig in, omdat er
een relatie werd gelegd tussen het optreden van de
EHEC bacterie en de Nederlandse export komkommer.
Duitsland is normaliter goed voor tweederde van
onze komkommer export. Er worden voor de EHEC crisis
zo'n 1,5 miljard komkommers jaarlijks geproduceerd.
Slechts een klein deel is voor de Nederlandse markt
bedoeld, Duitsland is verreweg de grootste afnemer,
daarnaast de Scandinavische landen,.
Hoewel uiteindelijk de teelt van de komkommer
niet verantwoordelijk bleek, was het imago geschaad.
Nog steeds is er herstel
van de komkommer export te zien.
Exporteurs hebben ook te maken met de trend
dat consumenten in Duitsland tegenwoordig
liever lokaal geteelde producten kopen.
Komkommers en augurken inmaak, zuurkool: inmaken
wordt nog steeds veel gedaan in De Oekraiene, dit is de markt van Kiev.
Een komkommer in de Oekraiene is veel smakelijker
dan het waterige Nederlandse kasproduct.
Lavraklooster, Kiev.
Oekraiene
Oekraiene is een steeds grotere speler op de wereldmarkt,
het klimaat en het landschap is vergelijkbaar met dat van Frankrijk,
maar de prijzen zijn er laag. Boekweit seringen Augurk Lavendel rode bieten komkommer