Mierikswortel heeft dikke geel-witte wortels welke
een sterke smaak hebben. De wortels bevatten een olie
met een sterke geur welke de ogen doet tranen.
Deze wortels worden fijn gesneden en er wordt
direct azijn toegevoegd: op deze manier ontstaat
er een saus met een sterke smaak, welke aan mosterd
doet denken. Mierikswortel nooit koken: de smaak verdwijnt dan,
Mierikswortel in de groententuin
Het verbouwen van mierikswortel is simpel :
een klein stukje van de wortel wordt in de
lente onder de grond gedaan.
Een of twee planten is genoeg voor eigen gebruik.
Mierikswortel is in de koelkast maar tot 3 weken
houdbaar. Bewaar het in een afgesloten pot.
mierikswortel opbrengst verbeteren
Voor een mooie volle wortel haal de wortel
aan het begin van augustus uit de grond.
Verwijder alle zijwortels en plant de
mierikswortel overnieuw.
Dit geeft een aanzienlijke opbrengst verbetering.
Het oogsten van mierikswortel
Mierikswortel kan vanaf september geoogst worden.
Het oogsten gaat nog makkelijker als de vorst
de bladeren eraf gevroren heeft. Oogst niet
teveel tegelijk: het is maar beperkt houdbaar
en het verbruik is niet groot. Gebruik bij
het oogsten een spitvork.
Wasabi smaakt exact hetzelfde maar is geconcentreerder
dan mierikswortel, het groeit alleen in bewegend water,
beekjes bijvoorbeeld.
Wasabi wordt in Nederland niet verbouwd en is daarom
niet vers te krijgebn: het wordt in tubes verkocht.
Wasabi is wat scherper dan mierikswortel,
het effect verdwijnt ook weer snel.
Sushi wordt altijd met een beetje wasabi gegeten.
Mierikswortel als onkruid
Mierikswortel kan zichzelf makkelijk handhaven, en heeft
genoeg aan een klein stukje van zijn wortel om een nieuwe
plant te vormen. Dus de grond omspitten en met
de hand alle wortels verwijderen.
Mierikswortel bewaren
Mierikswortel wordt meestal in plasticfolie
gewikkeld verkocht: het droogt snel uit.
Wikkel de mierikswortel in een vochtige doek en bewaar
deze in de groewnte la van de koelkast. Ook kan:
Eerst de mierikswortel raspen en daarna bewaren
in het vriesvak.
Mierikswortel inmaken
Zie hieronder:
azijn
Azijn kan met kruiden van smaak worden voorzien:
balsamico-azijn Balsamico-azijn ontstaat uit het sap (most)
van Trebbiano-druiven welke daarna gefermenteerd worden, en ingekookt tot een dikke vloeistof..
dragonazijn in de azijn worden enkele dragonblaadjes gelegd,
erg geschikt voor Bearnaisesaus en Worchestersaus.
tijmazijn de azijn wordt verkregen door tijmtakjes in een fles natiuurazijn te doen.
mierikswortel mierikswortelazijn is een middel
om mierikswortel in te maken: alleen de mierikswortel raspen en schillen,
nooit verhitten, dan is de smaak weg.
laurierazijn Enkele laurierbladen worden azijn ingelegd,
vaak wordt ook nog rozemarijn, jeneverbes en mosterdzaad toegevoegd en gebruikt voor het inmaken.
rozemarijnazijn Doe een takje rozemarijn in een fles azijn,
dit geeft een betere smaak dan tijmazijn.
inmaakazijn Doe 10 jeneverbessen, een takje rozemarijn,
mosterdzaad en zwarte peperkorrelsin een fles natuurazijn.
borago-azijn Dit is blauwe frissmakende azijn ,
welke zeer eenvoudig te maken is door de bloemblaadjes in een fles natuur azijn te doen.
rode azijn.
Deze azijn wordt getrokken uit de rode bloemen van de pimpernel.
Koolsoorten
Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:
Mierikswortel of Cochlearia armoracia, De duitse naam
is "Meerretich", dat betekent 'grote radijs' en heeft
niet met de zee te maken. Kren is de oostenrijkse mierikswortel
met smallere blaadjes .
Mierikswortelsaus, sauce raifort
Mierikswortelsaus wordt vooral bij forel en zalm gebruikt.
In de Zweedse en Russische keuken wordt veel meer mierikswortel
gebruikt. Gebruik bij het schillen van de mierikswortel een dunschiller.
Een ons geraspte mierikswortel,
Een half ons suiker
Een potje crème fraiche.
Een scheutje azijn
Alles mengen, behalve de azijn, deze vlak voor het serveren toevoegen.
sauce raifort
Een andere manier voor mierikswortelsaus is deze:
een ons verse mierikswortel
enkele druppels citroensap
een liter room
eetlepel mosterdpoeder
een half ons suiker
cayennepeper
zout
belangrijk is de room niet helemaal stijf te kloppen.
Net geoogste mierikswortel.
Het is eenvoudig mogelijk om een veel hogere
opbrengst te krijgen door de mierikswortel
voor het oogsten uit te steken, zijwortels
te verwijderen en te herplanten.
Thuis gemaakte mierikswortel saus, azijn en bietjes
en suiker werden toegevoegd. (Jubilee market London)
Mierikswortel was belangrijk is de geschiedenis van de Verenigde Ooost-Indische Compagnie:
Mierikswortel werd aanboord van de schepen van de V.O.C. op het dek in een kleine groententuin
levend bewaard: De wortel werden dan gegeten door de matrozen:
Op deze manier kregen ze vitaminen binnen op hun
lange reizen en werden tandvlees ontstekingen onderdrukt.
Mierikswortel is goed tegen het zoute sprooiwater bestand.
Dit gaf de V.O.C. een grote voorsprong op de (Engelse, Portugeese en Spaanse) concurrenten.
Mierikswortel bevat veel vitamine C, maar heeft ook een antiseptische werking.
Behalve mierikswortel werd hiervoor ook lepelblad gebruikt.