mierikswortel






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


mierikswortel



Mierikswortel heeft dikke geel-witte wortels welke
een sterke smaak hebben. De wortels bevatten een olie
met een sterke geur welke de ogen doet tranen.
Deze wortels worden fijn gesneden en er wordt
direct azijn toegevoegd: op deze manier ontstaat
er een saus met een sterke smaak, welke aan mosterd
doet denken. Mierikswortel nooit koken: de smaak verdwijnt dan,

Mierikswortel in de groententuin



Het verbouwen van mierikswortel is simpel :
een klein stukje van de wortel wordt in de
lente onder de grond gedaan.
Een of twee planten is genoeg voor eigen gebruik.
Mierikswortel is in de koelkast maar tot 3 weken
houdbaar. Bewaar het in een afgesloten pot.


mierikswortel opbrengst verbeteren



Voor een mooie volle wortel haal de wortel
aan het begin van augustus uit de grond.
Verwijder alle zijwortels en plant de
mierikswortel overnieuw.
Dit geeft een aanzienlijke opbrengst verbetering.


Het oogsten van mierikswortel



Mierikswortel kan vanaf september geoogst worden.
Het oogsten gaat nog makkelijker als de vorst
de bladeren eraf gevroren heeft. Oogst niet
teveel tegelijk: het is maar beperkt houdbaar
en het verbruik is niet groot. Gebruik bij
het oogsten een spitvork.



De rups van het groot koolwitje eet van de
bladeren van de mierikswortel.
Een mooie foto van Dirk Van Esbroeck.


Wasabi of Japanese mierikswortel



Wasabi smaakt exact hetzelfde maar is geconcentreerder
dan mierikswortel, het groeit alleen in bewegend water,
beekjes bijvoorbeeld.
Wasabi wordt in Nederland niet verbouwd en is daarom
niet vers te krijgebn: het wordt in tubes verkocht.
Wasabi is wat scherper dan mierikswortel,
het effect verdwijnt ook weer snel.
Sushi wordt altijd met een beetje wasabi gegeten.

Mierikswortel als onkruid



Mierikswortel kan zichzelf makkelijk handhaven, en heeft
genoeg aan een klein stukje van zijn wortel om een nieuwe
plant te vormen. Dus de grond omspitten en met
de hand alle wortels verwijderen.



Mierikswortel bewaren



Mierikswortel wordt meestal in plasticfolie
gewikkeld verkocht: het droogt snel uit.
Wikkel de mierikswortel in een vochtige doek en bewaar
deze in de groewnte la van de koelkast. Ook kan:
Eerst de mierikswortel raspen en daarna bewaren
in het vriesvak.


Mierikswortel inmaken


Zie hieronder:



azijn


Azijn kan met kruiden van smaak worden voorzien:
balsamico-azijn Balsamico-azijn ontstaat uit het sap (most) van Trebbiano-druiven welke daarna gefermenteerd worden, en ingekookt tot een dikke vloeistof..
dragonazijn in de azijn worden enkele dragonblaadjes gelegd, erg geschikt voor Bearnaisesaus en Worchestersaus.
tijmazijn de azijn wordt verkregen door tijmtakjes in een fles natiuurazijn te doen.
mierikswortel mierikswortelazijn is een middel om mierikswortel in te maken: alleen de mierikswortel raspen en schillen, nooit verhitten, dan is de smaak weg.
laurierazijn Enkele laurierbladen worden azijn ingelegd, vaak wordt ook nog rozemarijn, jeneverbes en mosterdzaad toegevoegd en gebruikt voor het inmaken.
rozemarijnazijn Doe een takje rozemarijn in een fles azijn, dit geeft een betere smaak dan tijmazijn.
inmaakazijn Doe 10 jeneverbessen, een takje rozemarijn, mosterdzaad en zwarte peperkorrelsin een fles natuurazijn.
borago-azijn Dit is blauwe frissmakende azijn , welke zeer eenvoudig te maken is door de bloemblaadjes in een fles natuur azijn te doen.
rode azijn. Deze azijn wordt getrokken uit de rode bloemen van de pimpernel.


Koolsoorten


Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:


spruitkool
boerenkool
koolrabi
spitskool
zeekool
palmkool
meiraap, knolraap
koolzaad
barbarakruid
wede
zeeraket
huttentut
mierikswortel
javaanse radijs, rat's tail radish
Rammenas, Rettich
Bladrammenas
radijs
Amsoi
Paksoy
romanesco
Eeuwige moes of eeuwige kool
stoppelknol
lepelblad











    Mierikswortel,



    Kren, Meeresrettich en Mierikswortel bewaren



    Mierikswortel of Cochlearia armoracia, De duitse naam
    is "Meerretich", dat betekent 'grote radijs' en heeft
    niet met de zee te maken. Kren is de oostenrijkse mierikswortel
    met smallere blaadjes .



    Mierikswortelsaus, sauce raifort



    Mierikswortelsaus wordt vooral bij forel en zalm gebruikt. In de Zweedse en Russische keuken wordt veel meer mierikswortel gebruikt. Gebruik bij het schillen van de mierikswortel een dunschiller.
    Een ons geraspte mierikswortel,
    Een half ons suiker
    Een potje crème fraiche.
    Een scheutje azijn
    Alles mengen, behalve de azijn, deze vlak voor het serveren toevoegen.

    sauce raifort



    Een andere manier voor mierikswortelsaus is deze:
    een ons verse mierikswortel
    enkele druppels citroensap
    een liter room
    eetlepel mosterdpoeder
    een half ons suiker
    cayennepeper
    zout
    belangrijk is de room niet helemaal stijf te kloppen.



    Net geoogste mierikswortel.
    Het is eenvoudig mogelijk om een veel hogere
    opbrengst te krijgen door de mierikswortel
    voor het oogsten uit te steken, zijwortels
    te verwijderen en te herplanten.




    Thuis gemaakte mierikswortel saus, azijn en bietjes
    en suiker werden toegevoegd. (Jubilee market London)











    september oogstmaand


    In de maand september worden deze gewassen geoogst:
    haver
    kastanje
    cranberry
    courgette
    mierikswortel
    tomaten
    witlofwortels
    beukenootjes
    duindoorn
    rogge
    hazelnoot
    mispel






    Mierikswortel geschiedenis



    Mierikswortel was belangrijk is de geschiedenis van de Verenigde Ooost-Indische Compagnie: Mierikswortel werd aanboord van de schepen van de V.O.C. op het dek in een kleine groententuin levend bewaard: De wortel werden dan gegeten door de matrozen: Op deze manier kregen ze vitaminen binnen op hun lange reizen en werden tandvlees ontstekingen onderdrukt. Mierikswortel is goed tegen het zoute sprooiwater bestand. Dit gaf de V.O.C. een grote voorsprong op de (Engelse, Portugeese en Spaanse) concurrenten. Mierikswortel bevat veel vitamine C, maar heeft ook een antiseptische werking. Behalve mierikswortel werd hiervoor ook lepelblad gebruikt.


    visitors english horseradish | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!