Heerlijke vruchten , welke in de zomer en najaar te krijgen zijn.
de framboos in de winkel
De framboos is het kwetsbaarste zachtfruit , en moet daarom
voorzichtig behandeld worden . Raak ze zo weinig mogelijk
aan . Ze kunnen maar heel kort bewaard worden , meer
dan twee dagen in de koelkast is niet mogelijk.
Frambozenrassen
Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen.
Zomerframbozen zijn lekkerder en er zijn ook
meer frambozen aan de plant:
Herfstframbozen hebben een langer seizoen en
de struik produceert al snel frambozen,
maar de oogst is wisselvallig.
Tweemaaldragende frambozen geven in het eerste jaar
frambozen aan twijgen in de zomer , het volgende
jaar frambozen op het hout in september.
hybride Frambozenrassen
De diverse soorten uit de grote familie van de Rubus,
waartoe de framboos behoort, kruisen gemakkelijk
onderling, maar het resultaat van die kruisingen
laat zich moeilijk voorspellen. Nieuwe soorten
die ontstaan zijn bijvoorbeeld de Tayberry, en
andere Blackberry x Raspberry hybriden, zoals
'Sylvian' en een andere is de cultivar 'Kotata'.
Frambozen teelt
Bij de Zomerframboos is er in het eerste jaar
geen frambozen productie. Dat is in het volgend
jaar er wel : oogst eerst de frambozen , knip
de stengels waaraan de frambozen zaten weg
en bewaar alleen de dikste groeischeuten.
De frambozen scheuten worden meestal langs draden
en eraanvastgebonden. Elk jaar verschijnen nieuwe
vruchtdragende scheuten uit de grond en
de oude scheuten worden jaarlijks weggesnoeid.
Een typisch verschijnsel bij frambozen is het
weglopen: De wortels vormen uitlopers en er
ontstaan nieuwe planten.
Bij de herfstframboos gebeurt dit alles in
een lang seizoen.
Frambozen oogsten
Frambozen moeten met de nodige omzichtigheid
geplukt worden. Pluk met twee handen, hou met
een hand de struik weg. Oogst als de frambozen
nog niet rijp zijn, ze rijpen nog na.
Rijpe en beschadigde frambozen moeten direct
tot jam verwerkt worden.
Plukken tijdens regen mag niet, de frambozen
beschadigen dan. Direct na het plukken moeten
de frambozen bij 2 graden celsius bewaard blijven,
anders rijpen ze verder en is de bewaartijd te kort.
Anne demonstreert dat verse frambozen wonderlijk
lekker zijn. Kijk bij de ommuurde tuin
de verse framboos in recepten
Frambozen worden vooral in deserts verwerkt, in yoghurt
al dan niet samen met ander zacht fruit,
zoals aardbei en blauwe bes.
de framboos en geschiedenis
Frambozen zijn er in de kleuren geel , rood , oranje en zwart ,
maar In de Lage Landen is het de rode welke overheerst .
Deze is uit Griekenland ingevoerd .
Volgens de legende waren de frambozen eerst wit,
maar prikte het bergnimfje Ida zich bij het
plukken aan de doornen , waarna de framboos
rood kleurde . Ida plukte de frambozen om Zeus
te kalmeren. Ze was met de opvoeding van Zeus ,br>
belast , maar deze had last van driftbuien.
Dit is de frambozen culivar 'Sylvian', welke niet alleen,
mooi is om te zien , maar ook productief. Het is een
hybride ontstaan door diverse soorten uit de grote
Rubus onderling te kruisen.
De zomerframboos 'Tulameen', een ras uit Canada, met vooral
hoge opbrengst, grote vruchten en is ook sterk.
De zomerframboos 'Tulameen' in tunnels, waardoor deze framboos
sneller groeit en tegen vogelvraat is beschermd.
Frambozen met vanilleroomijs en chocolade.
frambozenjam
1 kilo frambozen , in stukjes.
1 citroen , schil en sap, geraspt
8 ons suiker
langzaam en voorzichtig laten koken , samen met de suiker en de citroen .
wannneer het kookt pan van het vuur nemen .
Leg een theedoek over de pan , en laat zo een nacht afkoelen.
Daarna weer laten koken en na 10 minuten koken en roeren
meteen in potten doen. na 1 maand kan deze jam gegeten
worden.
Jam
Op deze website zijn de volgende jamsoorten te vinden,
met recept en soms een foto.