bosaardbei
De bosaardbei is een delicatesse, welke zowel in het
wild als gekweekt te krijgen is. De bosaardbei is een
veelvoorkomende bodembedekkende plant in bossen.
De vrucht smaakt naar aardbei, maar veel sterker
en vooral veel lekkerder.
bosaardbei verbouwen
De bosaardbei groeit het beste in halfschaduw, en heeft
last van onkruid, welke sneller groeit dan de
bosaardbei. De bosaardbei kan ook op arme zandgrond
groeien en heeft dan minder last van onkruid.
de bosaarbei of Fragaria vesca
vermeerderen van de bosaardbei
De bosaardbei laat zich het allereenvoudigste
vermenigvuldigen door de stekken af te snijden.
Maar kan ook gezaaid worden
bosaardbei rassen
De grote bosaardbei heeft twee bekende en
goede rassen voor de moestuin:
'Golden Alexandria', deze heeft gele bladeren.
en 'Baron von Solemacher'.
bosaardbei voor de productie
Wanneer het om de productie van de aardbeitjes gaat
zijn de soorten met witte aardbeien veel beter dan
die met rode aardbeien. De witte worden niet
gezocht door vogels. Maar zijn wel minder
attractief natuurlijk.
Bosaardbei als bodembedekker
De kleine bosaardbei is een sterke bodembedekker en welke
in de bossen makkelijk te vinden is. Steeks van de plant een
uitloper af en plant deze op schaduwrijke plekken.
De kleine bosaardbei is er al vroeg bij: vanaf eind
april bloeit de kleine bosaardbei tot in de zomer
met witte bloementjes.
wilde aardbei van het winkelcentrum
Dit is meestal niet de kleine bosaardbei maar de
schijnaardaarbei of Potentilla indica , wiens vruchtjes
totaal geen smaak hebben. Voor de rest is dit plantje
exact gelijk als de bosaardbei.
schijnaardbei
De schijnaardbei is sterk gelijkend , maar heeft
gele bloemen, andere kleuren zijn ook mogelijk
Deze soort geeft geen eetbare vruchten:
ze hebben geen smaak. De schijnaardbei wordt verkocht
als Potentilla indica of Duchesnea indica, en komt
ook in het wild voor. In feite is deze plant
niet verwant aan de bosaardbei.
bosaardbeienjam
Bosaardbeienjam heeft veel meer smaak en is ook
geconcentreerder dan gewone aardbeienjam.
Maak de bosaardbeitjes goed schoon.
Wanneer je ze in het wild heb geplukt: de grootste
bosaardbeitjes groeien daar waar ook brandnetels groeien.
Kook 20 minuten ,
verwijder schuim met een lepel, roer net zolang tot
de suiker is opgelost. Giet in brandschone jampotjes <|br>
en zet ze onderste boven, laat zo afkoelen.
bewaar bosaardbeienjam niet op een plaats waar
zonlicht bij kan, de rode kleur verdwijnt dan.
De rode kleur versterken kan met rode bieten sap.
Zacht fruit
Zacht fruit
Vanaf de lente :
1 aardbeien
2 framboos
3 kers
4 bosbessen
bosaardbei
vanaf de zomer:
5 veenbessen
6 vossenbes
7 lijsterbes
8 vlierbessen
9 aalbessen
10 zwarte bes
11 kruisbessen
12 bramen
13 blauwe bessen
taybessen
Japanse wijnbes
herfst
14 rozenbottel
15 meidoorn
16 duindoorn
dadelpruim, persimmon
kaki
Winter
kiwibes
17 sleedoorn
18 cranberry
kiwi
goudbes, Kaapse kruisbes
|
|