Zwarte bes
De zwarte bes is een bes welke niet direct gegeten,
kan worden, maar welke uitstekend geschikt is voor
jam en limonade bereiding. Cassis limonade wordt
tegenwoordig vooral uit smaakstof bereidt, maar
vroeger uit de zwarte bes, en dat smaakte veel beter.
Zwarte bes en vitamines
De zwarte bes zit vol met vitamines, met name
vitamine C. Maar deze verdwijnt bijna volledig
wanneer er jam of limonade van gemaakt is.
Het is dan namelijk nodig om de bessen te
koken waardoor de hoeveelheid anti-oxidanten
en vitamine C verminderen. Overigens is de
werking van toegevoegde anti-oxidanten
op kanker zeker niet bewezen. Sterker: er zijn
juist aanwijzingen dat anti-oxidanten die
extra worden ingenomen juist het risico op
longkanker verhogen, zoals een Finse studie
bij duizenden rokende mannen aan het licht
bracht: Zij die jarenlang extra anti-oxidanten
slikten, kregen juist (veel) vaker longkanker.
Ook voor de beschermende werking van vitamine
C op kanker zijn geen aanwijzingen gevonden.
Zelfs de gunstige werking van hoge dosis vitamine
C op blaasontsteking bij vrouwen gaf geen duidelijk
resultaat. Pas bij het dagelijks gebnruik van
grammen vitamine C was er een gering verschil te zien,
maar dit veroorzaakt andere gezondheidsrisico's.
Mon, April 11, 2011 4:48:06 PM
zwarte bes
zwarte bes snoeien
De zwarte bes dient direct na de oogst gesnoeid
te worden. Zonder snoeien wordt de struik steeds
armer aan bessen. Begin met de grondscheuten
uit te dunnen totdat er nog een paar over zijn.
Vooral eenjarige scheuten zijn bij de zwarte
bes productief, na drie jaar stopt de bessen
productie. Snoei dus de oude takken weg,
vlak bij de grond : er ontstaan dan weer
nieuwe scheuten.
bladvalziekte
Bij bessenstruiken is er soms de bladvalziekte :
een door schimmels veroorzaakte ziekte waardoor de
bladeren eerst bruine vlekjes vertoond en later
het hele blad geel wordt: vervolgens vallen ze dan.
Verwijder de bladeren, deze zijn verspreiden de ziekte:
gooi ze dus ze niet op een composthoop maar verwijder
ze van het terrein.
rondknopmijt
Aan het begin van de lente: Als de knoppen opgeblazen
bol staan, verwijder dan direct deze knoppen,
het beestje wat dit veroorzaakt heet rondknopmijt.
Zo voorkom je dat de jonge larfjes zich verder
verspreiden over de plant.
bessenbladwesp
De rupsen van de bessenbladwesp zijn groen met zwarte
spikkels en zwarte kop, hoewel het niet zo klinkt,
zijn deze rupsen goed gecamoufleerd, ze eten de
bladeren van de struik. In mei kunnen ze massaal
voorkomen in bessen struiken. Het beste is om ze
met de hand te vangen, door het blaadje waarop
ze zitten weg te halen. Kijk dan ook naar blaadjes
waarop snoeren met eitjes zitten.
bladvalziekte
Bij bessenstruiken is soms de bladvalziekte aanwezig:
een door schimmels veroorzaakte ziekte waardoor de
bladeren eerst bruine vlekjes, later het hele blad geel
wordt. Daarna vallen ze op de grond: verwijder de
bladeren, deze zijn verspreiden de ziekte: gooi ze
niet op een composthoop maar verwijder ze van het terrein.
Zwarte bessen rassen
‘Black Reward’ is een productief ras wat op
het einde van de zomer rijpe bessen produceert.
Er worden veel pogingen gedaan om het korte
seizoen van de zwarte bes te verlengen.
Hoewel dit bij zwarte bessen minder dwingend is,
ze worden toch verwerkt.
Bekende vroege rassen zijn 'Tenah’ en ‘Tsema’
, deze zijn vroeg oogstbaar.
jostabessen
Dit is een kruising tussen de kruisbes en zwarte bes en
is te zuur van smaak voor directe consumptie.
Deze bes is het beste als jam bes of voor de limonade.
De bes is beperkt op het einde van de zomer te krijgen .
Zwarte bessen sap of cassis.
De kleur(stof) is bordeauxrood.
Zwarte bes en cassis
Het is vrij eenvoudig om van zwarte bessen
limonade te maken, en dat smaakt naar cassis.
Maar Cassislimonade wordt vooral van cassis
smaakstoffen en kleurstoffen gemaakt en
natuurlijk zoetstof en conserveermiddelen.
Er wordt een klein gedeelte zwartebessensap toegevoegd,
omdat dat wettelijk verplicht is.
cassislikeur of crème de cassis,
Crème de cassis is een poppulaire likeur welke gemaakt
is van zwarte bessen, suiker, water en alcohol
(meer dan 20%), of er verder smaak of geur of
kleurstoffen zijn toegevoegd: daar is niet achter
te komen, omdat dit bij likeur niet uit te maken is,
er is geen wettelijke verplichting dit te vermelden.
Kir en Kir Royal
Crème de cassis wordt vooral gebruikt om te mengen
met (goedkope) witte wijn (de bourgondische Aligoté):
Wanneer creme de cassis met Aligoté witte wijn wordt
gemeng in de verhouding 1: 3 dan ontstaat de coctail
Kir of met mousserende wijn: Kir Royal.
Kir Royal wordt vooral rond de Kerst gedronken.
Zwarte bessenjam
1kg zwarte bessen
1kg geleisuiker
De zwarte bessen koken en door een vergiet gieten.
bij het sap de suiker toevoegen, even laten koken :
Dit in brandschone jampotjes doen, even de potjes
omkeren en op het deksel zetten , klaar.
toegevoegd kan worden : citroen (fris!) en creme de
cassis (zie hierboven).
Mango-Zwarte bessen smoothie
gebruik 1 mango,
100 ml kokosmelk
een scheut Crème de cassis
0.5 liter yoghurt
Schil de mango , snij de pit eruit en doe
de instukken gesneden mango samen met de kokos
in een blender (staafmixer), zet het geheel
in een koelkast, dien op in lange glazen met
een rietje, voeg een scheut creme de cassis toe.
In plaats van de yoghurt kan ook sinasappelsap.
|
|