Japanse wijnbes
.
Een heerlijk zachtfruit, welke echter niet in winkels te
koop is. De Japanse wijnbes kan direct gegeten worden
of in jams verwerkt.
Het seizoen is op het einde van de zomer.
Probleem van de japanse wijnbes is dat vruchtjes
erg klein zijn en het plukken gaat langzaam:
door deze combinatie zijn de bessen veel te duur
voor de winkel, maar voor de moestuin is dit
veel minder een bezwaar.
Japanse wijnbes in de tuin
Deze struik groeit snel, erg snel,
en moet elk jaar bijgeknipt worden.
Het is erg productieve struik, en groeit
op elke grondsoort. Japanse wijnkers kan
alleen via stekken verkregen worden.
Het heeft weinig zin om de Japanse wijnbes
te kweken als er geen kooi omheen staat, dus
gaas om de vogels weg te houden.
gebruik bij het plukken handschoenen.
Japanse wijnbes tegen een muur
De wijnbes is uitstekend geschikt om tegen
een noordermuur vast te maken. Gebruik dan
een stengel per meter muur.
Ook doen de rode blaadjes
het goed als achtergrond van een border.
Japanse wijnbes jam
Het is heel goed mogelijk om van de japanse
wijnbes heerlijke jam te maken, maar het
is veel werk om genoeg vruchtjes te plukken
de bereiding is het zelfde als frambozenjam.
Zacht fruit
Zacht fruit
Vanaf de lente :
1 aardbeien
2 framboos
3 kers
4 bosbessen
bosaardbei
vanaf de zomer:
5 veenbessen
6 vossenbes
7 lijsterbes
8 vlierbessen
9 aalbessen
10 zwarte bes
11 kruisbessen
12 bramen
13 blauwe bessen
taybessen
Japanse wijnbes
herfst
14 rozenbottel
15 meidoorn
16 duindoorn
dadelpruim, persimmon
kaki
Winter
kiwibes
17 sleedoorn
18 cranberry
kiwi
goudbes, Kaapse kruisbes
|
|