tuinbonen

tuinbonen






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


tuinbonen



Tuinbonen zijn een heerlijke groente, vooral wanneer
ze uit eigen moestuin afkomstig zijn. En het ultieme
tuinbonen geluk zijn de erg jonge tuinboontjes
welke nog niet bitter smaken, deze kunnen zelfs
rauw gegeten worden.
Tuinbonen hebben prachtige bloemen in pasteltinten.
Tuinbonen zijn prima geschikt voor de moestuin:
Ze zijn dan veel lekkerder, ze zijn niet meer
in de supermarkt te krijgen, en het telen is eenvoudig.


tuinbonen zaaien



Tuinbonen worden vroeg in het jaar gezaaid, ze zijn niet vorstgevoelig, zaaien kan vanaf januari. Leg de bonen op de grond, strooi er een
beetje aarde op zodat ze bedekt zijn .
Het kiemen duurt twee weken, daarna duurt het
een maand voordat ze in de volle grond kunnen.
houdt een een afstand van 7 decimeter tussen
de rijen.
Direct zaaien onder glas wordt ook vaak gedaan,
de oogst kan dan vervroegd worden.


tuinbonen zo vroeg mogelijk



De allervroegste oogst tuinbonen kan door begin
januari onder glas te zaaien, in de koude bak dus.
Direct in de volle grond of in potjes.
Het kiemen gebeurd al bij temperaturen net boven
nul. Afharden gebeurd door de glasplaat een
stukje open te zetten, maar dat kan pas in maart.


tuinbonen voortrekken



Wat vaak door tuinders gedaan wordt is
het voortrekken: De bonen worden eerst
een nachtje in lauw water gelegd.
De plantjes worden binnenshis in kleine
potjes gedaan, 2 per potje. Na twee weken
zijn de bonen ontkiemd, Ze kunnen na
een maand buiten gezet worden (afharden).
Eind februari kunnen ze de grond in:


tuinbonen en de zwarte luis



Tuinbonen hebben vooral last van de zwarte luis . Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat uw
tuinbonen er minder last van hebben :
Zaai de bonen vroeg , zodat ze al groot zijn als
de zwarte luis gaat vliegen.
Dit is de belangrijkste reden om tuinbonen al in
een bak binnen te zaaien of in een onverwarde
kas buiten .
Zwarte luis verwijderen: Wanneer de tuinbonen al
zijn aangetast door de zwarte luis verwijder dan
de toppen door de toppen tussen de duim en vingers
door midden te breken.
Wacht hier niet mee, deze luizen vermenigvuldigen
zich zo snel dat de tuinbonen productie erdoor
geremd gaat worden.


tuinbonen, zwarte luis en dille


De zwarte luis houdt niet van de geur van dille,
om deze reden wordt dille
bij tuinbonen gezaaid.


Tuinbonen worden door een stevige dop omringd.



tuinbonen en de wind


Tuinbonen worden topzwaar, en vallen in de zomer
om. Om deze reden worden langs de rijen touwtjes
gespannen om de bonen overeind te houden tijdens windvlagen.


tuinbonen na de oogst


Verwijder na het oogsten stengel en blad,
maar niet de wortels, deze bevatten stikstofbolletjes.
Want de tuinboon produceert zijn eigen stikstof in bolletjes in de grond.


Tuinbonensalade


tuinbonen invriezen


Tuinbonen laten zich goed invriezen, maar moeten even
kort gekookt worden, kook ze 2 minuten op een
laagje water (dit heet blancheren). Tuinbonen
bevatten enzymen die anders de tuinbonen gaan afbreken.
Laat helemaalde tuinbonen helemaal afkoelen:
doe ze daarna in een diepvrieszak.
Op deze manier zijn tuinbonen drie maanden houdbaar


tuinbonen recepten


Tuinbonen zijn wonderlijk lekker wanneer vers geplukt.
Reken 1 kilo verse tuinbonen=1/2 kilo diepvries tuinbonen.


tuinboon salade


een halve kilo tuinbonen diepvries.
2 eetlepels mosterd
een eetlepl azijn of het sap van een uitgeknepen kleine citroen
een eetlepel suiker of zoetstof
2 eetlepls mayonnaise
4 eetlepels creme freche
een fijn gesnipperd uitje
een eetlepel kervel of koriander
Meng suiker , mosterd, uitje, mayonnaise, creme freche
en de azijn of citroensap tot een sausje ,
en mix dit met de 15 minuten gekookte diepvries tuinbonen,
of 8 minuten gekookte verse tuinbonen,
(kook deze op een klein bodempje water).
Laat afkoelen in de koelkast, traditioneel
is met fijn gesnipperde kervel,
maar koriander kan ook.
eventueel kan ook erbij: knoflook of yoghurt


Tuinbonen koken


3 kilo tuinbonen
20 gram bloem
20 gram boter
Bonenkruid
Kwart liter melk
Dop de bonen, zet op met kokend water en melk
. Kook 20 minuten.
Meng de bonen met het fijngehakte bonenkruid.
klaar.



veldbonen

Dit zijn bonen welke veel looizuur bevatten en daar dan ook
naar smaken. Ze worden al in Egypte gevonden , duizenden jaren
voor onze eigen beschaving ontstond. De Romeinen namen ze mee op
hun veroveringen.De tuinboon is de grootste vertegenwoordiger.
en bekendste, Waalseboon, wierdeboon, paardeboon en duivenboon
worden dan steeds kleiner.
Labbonen bloeien met witte bloemen. Eet ze als ze jong en vers zijn,
desmaak loopt terug wanneer ze rijper worden, en ook worden ze dan melig.
Op deze website zijn de
volgende labbonen te vinden :
tuinboon
paardenboon





Wikke

De wikke heeft veel vertegenwoordigers
in Nederland en Vlaanderen.
Op deze website wordt besproken:

voederwikke
smalle wikke
stijve wikke
vogelwikke
heggewikke
zandwikke
tuinboon
paardenboon







    Jonge tuinbonen in het vroege voorjaar.



    Gedroogde tuinbonen. Het zwarte randje wordt de navel genoemd.



    Tuinbonen bloeien met witte bloemen, maar er zjn ook rassen
    welke met zachte pasteltinten bloeien.



    tuinbonen dubbeldoppen


    Dubbeldoppen is het grijze velletje ook
    nog verwijderen : Er blijft dan een
    felgroene boon over welke maar twee
    minuten gekookt hoeft te worden.


    tuinbonen met spek


    Tuinenbonen met spek is een volksvoedsel:
    goedkoop en lekker.
    250 gram spekjes in blokjes.
    1 grote ui
    klein takje tijm
    1 pond tuinbonen uit de diepvries.
    bak de ui glazig , samen met de spekjes.
    Kook de tuinbonen gaar
    Tuinbonen afgieten; meng met de spekjes en ui, klaar


    Bonen

    Op deze website zijn de volgende bonen te vinden:

    Alleen de bonen worden gegeten van:
    witte boon,
    bruine boon,
    nierboon (kidneyboon),
    flageolet,
    paardenboon,
    tuinboon,
    zwarte boon,
    kapucijner
    Ezeta krombek blauwschokker
    kievitsbonen
    toverboon

    De hele peul wordt gegeten van:
    pronkboon,
    sperzieboon,
    haricot vert,
    adukiboon
    snijboon

    stokspekbonenboon
    Erwten:
    erwt
    kikkererwt




    visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!