Tuinbonen zijn een heerlijke groente, vooral wanneer
ze uit eigen moestuin afkomstig zijn. En het ultieme
tuinbonen geluk zijn de erg jonge tuinboontjes
welke nog niet bitter smaken, deze kunnen zelfs
rauw gegeten worden.
Tuinbonen hebben prachtige bloemen in pasteltinten.
Tuinbonen zijn prima geschikt voor de moestuin:
Ze zijn dan veel lekkerder, ze zijn niet meer
in de supermarkt te krijgen, en het telen is eenvoudig.
tuinbonen zaaien
Tuinbonen worden vroeg in het jaar gezaaid, ze zijn
niet vorstgevoelig, zaaien kan vanaf januari.
Leg de bonen op de grond, strooi er een
beetje aarde op zodat ze bedekt zijn .
Het kiemen duurt twee weken, daarna duurt het
een maand voordat ze in de volle grond kunnen.
houdt een een afstand van 7 decimeter tussen
de rijen.
Direct zaaien onder glas wordt ook vaak gedaan,
de oogst kan dan vervroegd worden.
tuinbonen zo vroeg mogelijk
De allervroegste oogst tuinbonen kan door begin
januari onder glas te zaaien, in de koude bak dus.
Direct in de volle grond of in potjes.
Het kiemen gebeurd al bij temperaturen net boven
nul. Afharden gebeurd door de glasplaat een
stukje open te zetten, maar dat kan pas in maart.
tuinbonen voortrekken
Wat vaak door tuinders gedaan wordt is
het voortrekken: De bonen worden eerst
een nachtje in lauw water gelegd.
De plantjes worden binnenshis in kleine
potjes gedaan, 2 per potje. Na twee weken
zijn de bonen ontkiemd, Ze kunnen na
een maand buiten gezet worden (afharden).
Eind februari kunnen ze de grond in:
tuinbonen en de zwarte luis
Tuinbonen hebben vooral last van de zwarte luis .
Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat uw
tuinbonen er minder last van hebben :
Zaai de bonen vroeg , zodat ze al groot zijn als
de zwarte luis gaat vliegen.
Dit is de belangrijkste reden om tuinbonen al in
een bak binnen te zaaien of in een onverwarde
kas buiten .
Zwarte luis verwijderen: Wanneer de tuinbonen al
zijn aangetast door de zwarte luis verwijder dan
de toppen door de toppen tussen de duim en vingers
door midden te breken.
Wacht hier niet mee, deze luizen vermenigvuldigen
zich zo snel dat de tuinbonen productie erdoor
geremd gaat worden.
tuinbonen, zwarte luis en dille
De zwarte luis houdt niet van de geur van dille,
om deze reden wordt dille
bij tuinbonen gezaaid.
Tuinbonen worden door een stevige dop omringd.
tuinbonen en de wind
Tuinbonen worden topzwaar, en vallen in de zomer
om. Om deze reden worden langs de rijen touwtjes
gespannen om de bonen overeind te houden tijdens windvlagen.
tuinbonen na de oogst
Verwijder na het oogsten stengel en blad, maar niet
de wortels, deze bevatten stikstofbolletjes.
Want de tuinboon produceert zijn eigen stikstof
in bolletjes in de grond.
Tuinbonensalade
tuinbonen invriezen
Tuinbonen laten zich goed invriezen, maar moeten even
kort gekookt worden, kook ze 2 minuten op een
laagje water (dit heet blancheren). Tuinbonen
bevatten enzymen die anders de tuinbonen gaan afbreken.
Laat helemaalde tuinbonen helemaal afkoelen:
doe ze daarna in een diepvrieszak.
Op deze manier zijn tuinbonen drie maanden houdbaar
tuinbonen recepten
Tuinbonen zijn wonderlijk lekker wanneer vers geplukt.
Reken 1 kilo verse tuinbonen=1/2 kilo diepvries tuinbonen.
tuinboon salade
een halve kilo tuinbonen diepvries.
2 eetlepels mosterd
een eetlepl azijn of het sap van een uitgeknepen kleine citroen
een eetlepel suiker of zoetstof
2 eetlepls mayonnaise
4 eetlepels creme freche
een fijn gesnipperd uitje
een eetlepel kervel of koriander
Meng suiker , mosterd, uitje, mayonnaise, creme freche
en de azijn of citroensap tot een sausje ,
en mix dit met de 15 minuten gekookte diepvries tuinbonen,
of 8 minuten gekookte verse tuinbonen,
(kook deze op een klein bodempje water).
Laat afkoelen in de koelkast, traditioneel
is met fijn gesnipperde kervel, maar koriander kan ook.
eventueel kan ook erbij: knoflook of yoghurt
Tuinbonen koken
3 kilo tuinbonen
20 gram bloem
20 gram boter
Bonenkruid
Kwart liter melk
Dop de bonen, zet op met kokend water en melk .
Kook 20 minuten.
Meng de bonen met het fijngehakte bonenkruid.
klaar.
veldbonen
Dit zijn bonen welke veel looizuur bevatten en daar dan ook
naar smaken. Ze worden al in Egypte gevonden , duizenden jaren
voor onze eigen beschaving ontstond. De Romeinen namen ze mee op
hun veroveringen.De tuinboon is de grootste vertegenwoordiger.
en bekendste, Waalseboon, wierdeboon, paardeboon en duivenboon
worden dan steeds kleiner.
Labbonen bloeien met witte bloemen. Eet ze als ze jong en vers zijn,
desmaak loopt terug wanneer ze rijper worden, en ook worden ze dan melig.
Op deze website zijn de
volgende labbonen te vinden : tuinboon paardenboon
Wikke
De wikke heeft veel vertegenwoordigers
in Nederland en Vlaanderen.
Op deze website wordt besproken:
Gedroogde tuinbonen. Het zwarte randje wordt de navel genoemd.
Tuinbonen bloeien met witte bloemen, maar er zjn ook rassen
welke met zachte pasteltinten bloeien.
tuinbonen dubbeldoppen
Dubbeldoppen is het grijze velletje ook
nog verwijderen : Er blijft dan een
felgroene boon over welke maar twee
minuten gekookt hoeft te worden.
tuinbonen met spek
Tuinenbonen met spek is een volksvoedsel:
goedkoop en lekker.
250 gram spekjes in blokjes.
1 grote ui
klein takje tijm
1 pond tuinbonen uit de diepvries.
bak de ui glazig , samen met de spekjes.
Kook de tuinbonen gaar
Tuinbonen afgieten; meng met de spekjes en ui, klaar